Haberler

Samsun'da "Mülteci ve Sığınmacıların Sorunları" Paneli

Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Geçtiğimiz günlerde üç Müslüman kardeşimiz Amerika'da katledildi.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Geçtiğimiz günlerde üç Müslüman kardeşimiz Amerika'da katledildi. Bununla ilgili dünyada kimsenin sesi çıkmıyor. Vicdanları olsun veya olmasın artık dünya eski dünya değil" dedi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde, Sosyal Sorumluluk Projeleri Uygulama Derneği (SOR-DER) tarafından "Mülteci ve Sığınmacıların Sorunları" başlıklı panel düzenlendi.

SOR-DER Başkanı Nurşen Öztürk, panelin açılışında yaptığı konuşmada, mülteci ve sığınmacıların içinde bulunduğu zor duruma işaret etti.

"Mülteci ve sığınmacılar bu yolun ne zaman biteceğini bilememektedirler" diyen Öztürk, şöyle devam etti:

"Geçmişleri acı içerisinde, gelecekleri ise belirsizlik içerisinde olan bu insanlar bizden çok farklı değiller. Bu bağlamda ilimizdeki mülteci ve  sığınmacıların sorunları üzerine farkındalık yaratmak, hayat standartlarını artırmak için neler yapılabilir, ne gibi çözüm yolları oluşturulabilir konuları üstünde durulması gereken en önemli hususlardır. Eğer 'yarınlar güzel olacak' diyorsak, bu sorunlar noktasında herkesin elini taşın altına koyması gerekir" dedi.

Sığınmacı ve mültecileri temsilen konuşan Ziyad Cüneyt Umar ise "Resmi dairelere, bize yardımlarını esirgemedikleri için çok teşekkür ediyoruz. Suriyeli, Iraklı ve İranlı kardeşlerim, her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkürlerimi sunuyorum. Aramızda fark yok, hepimiz kardeşiz. Geleceğimizin daha güzel olacağını ümit ediyorum. Hükümetin bizlere kendi kardeşleri ve vatandaşları gibi bakması ve görmesini rica ediyorum" diye konuştu.

"Sessiz kalan bir dünyaya haykırıştı o"

Vali İbrahim Şahin, panelde yaptığı konuşmada, Suriye'ye daha önce seyahat ettiğini ve Suriye'yi iyi bildiğini belirterek, "Zaman zaman Suriye'den ve Irak'tan gelen misafirlerimizin sıkıntılarını gördüğümde en içten okuduğum dua Allah devlete, millete zeval vermesin duasıdır. 90'lı yıllarda Şam, Paris'e yakın bir Şam idi. Bu kadar güzel beldelerin bombalanarak imha edilmesini görünce inanın ciğerimiz yanıyor" dedi.

Batılı ülkelerin bazen yanlı tutumları, bazen kendi cephesinden bakış tarzı sonucu sıkıntı yaşayan ülkeleri herkesin gördüğünü ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

"Batılı ülkerde bazen Fransa'da, bazen Amerika'da Müslümanlar bir kabahat işlediğinde bu durum abartılarak gösteriliyor. Geçtiğimiz günlerde üç Müslüman kardeşimiz Amerika'da katledildi. Bununla ilgili dünyada kimsenin sesi çıkmıyor. Vicdanları olsun veya olmasın artık dünya eski dünya değil. İletişimin çok geliştiği 21. yüzyılda olanları insanlar görüyor ve bunları değerlendiriyor. Bazı liderler bu tutumları değiştirmekte. Sayın Cumhurbaşkanımızın Güney Amerika'daki seyahatinin son gününde Obama'ya hitaben söylediği gerçekten takdire şayan bi tutum. Çünkü kendilerine dokunulduğunda tepki veren ama size dokunulduğunda sessiz kalan bir dünyaya haykırıştı o."

Samsun'a gelen bütün sığınmacıların tüm ihtiyaçlarını karşılayacaklarını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Ortaokul çağında olan kardeşlerimizin imam - hatip liselerindeki sınıflara serpiştirilerek onlarla pratik yaparak öğrencilerin daha hızlı bir şekilde Arapça öğrenme fırsatını yakalamalarını önermiştim. Çünkü en hızlı dil öğrenmeleri gereken okul burasıdır diye önerdim.  Bununla ilgili inancımız var. Özellikle ihtiyacı olan kardeşlerimiz bize çok hızlı şekilde ihtiyaçlarını bildirsinler. Sizden isteğim, Samsun'umuzda, semtlerinizde ve çevrenizdeki insanlarla daha entegre olun. Daha rahat iletişim kuran bir dil, bir üslup kullanmanızı sizden istiyorum."

Panele, kurum müdürleri, davetliler ile çok sayıda Suriye ve Irak uyruklu mülteci katıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Amerika Birleşik Devletleri İbrahim Şahin Suriye Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title