Haberler

Samsun'da En Çok Domates, Biber ve Buğday Yetişiyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun’da yetişen önemli tarla bitkileri, sebze ve meyve üretim miktarlarına bakıldığında domates, buğday, biber, lahana gibi ürünlerin ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun'da yetişen önemli tarla bitkileri, sebze ve meyve üretim miktarlarına bakıldığında domates, buğday, biber, lahana gibi ürünlerin ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin en büyük akarsularından olan Yeşilırmak ve Kızılırmak'ın can kattığı, Çarşamba ve Bafra Ovalarının verimli topraklarıyla Samsun'un Türkiye'nin önde gelen önemli tarım bölgelerinden biri olduğunu belirten Kadir Güven, "Bu ovalarda yetişen tarımsal ürünler, bölgemizin ticari ve sınai varlığının da temel faktörleridir. Samsun'da toplam arazinin yüzde 40'ını oluşturan tarım alanı 369 bin 241 hektardır. Bafra ilçesi 67 bin 787, Çarşamba ilçesi 54 bin 41 hektarlık tarım alanına sahiptir. İldeki toplam tarım alanlarının yüzde 62'si sulanabilir alanlardır. Samsun fasulye, soya, mısır, pırasa, lahana, biber, kıvırcık, pancar, ıspanak, çeltik, domates, karpuz, kavun, fındık, şeftali, kivi üretiminde ilk sıralardadır. Samsun Ekolojik Yaşam Planlama ve Koordinasyon Kurulu ile birlikte, 'Ekolojik Yaşam ve Ekolojik Turizmde Öncü İl' ideali doğrultusunda tüm tarafların yanında olarak diğer iller için model oluşturmaktadır" dedi.

Samsun'un tarımsal avantajları hakkında bilgi veren Güven, "Bafra ve Çarşamba Ovaları gibi verimli ova arazilerinin varlığı, toprak ve iklim özelliklerinin ayrıca 2. ürün yetiştiriciliğine de uygun olması, ekolojik açıdan organik tarıma ve iyi tarıma elverişli olması, meyve, sebze, şekerpancarı, hububat gibi tarım ürünlerinin çeşitliliği ve hayvancılık imkanlarının her açıdan oldukça müsait olması. Kışlık sebze üretiminde stratejik olarak avantajlı ve mukayeseli üstünlüğe sahip olması, son yıllarda belirlenen havzalarda kurulan kapama bodur ve yarı bodur meyve bahçesi tesislerinin ekonomik anlamda yığınlaşma göstermesi, su ürünleri sektöründe Karadeniz, barajlar ve balık gölleri ile güçlü bir doğal üretim ve aynı zamanda kültür balıkçılığı alt yapısına sahip olması. Büyük ve küçük sulama projeleri, barajları, göletleri ve sulanabilir arazi potansiyelleriyle tarımsal altyapısının güçlü olması, yer altı ve yer üstü sulama kaynaklarının zengin olması. Havayolu, denizyolu ve karayolu taşımacılığı imkanlarının olması, Türk Cumhuriyetleri, Rusya Federasyonu, Bağımsız Devletler Topluluğuna yakınlığı ve ticareti kolaylaştırıcı ve sanayicileri cezp edici özellikteki coğrafi konuma sahip olmasıdır" diye konuştu.

Bu zamana kadar Samsun'da yetişen tarla bitkileri, sebze ve meyve ürünleri hakkında da bilgi veren Güven, "Samsun'da 2014 yılında domates 313 bin 622 ton, buğday 308 bin 412 ton, biber 269 bin 239 ton, lahana 216 bin 539 ton, çeltik 122 bin 710 ton, karpuz 121 bin 475 ton, fasulye 116 bin 251 ton, mısır 81 bin 209 ton, fındık 69 bin 392 ton, kavun 51 bin 595 ton, hıyar 51 bin 121 ton, pırasa 23 bin 648 ton, ıspanak 23 bin 559 ton, şeftali 20 bin 493 ton, karnabahar 15 bin 205 ton, soya 10 bin 740 ton, armut 8 bin 399 ton olurken, Samsun'un bir zamanlar geçim kaynağı olan tütün ise 7 bin 764 ton ve kivi de 2 bin 293 ton üretildi" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kadir Güven Samsun Bafra Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title