Haberler

Samsun'da Çeltik ve Soya Hasadında Üretici Kazandı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, çeltik ve soya hasadının Samsun'da sona erdiğini belirterek, biçerdöverle yapılan hasatların dane kaybını aza indirmesi dolayısıyla üreticinin yaklaşık 1 milyon 550 bin lira daha fazla gelir elde ettiğini söyledi.

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, çeltik ve soya hasadının Samsun'da sona erdiğini belirterek, biçerdöverle yapılan hasatların dane kaybını aza indirmesi dolayısıyla üreticinin yaklaşık 1 milyon 550 bin lira daha fazla gelir elde ettiğini söyledi.

Güven, Samsun'un Türkiye'de çeltik üretimi yapan üçüncü şehir olduğunu kaydetti. Samsun'da çeltik üretiminin ülke genelinde üretilen çeltiğin yüzde 11,1'i oluşturduğunu bildiren Güven, "Ülkemizde kişi başı pirinç tüketimi 6,5 kilogram civarındadır. Bu durumda ülkemizin yıllık pirinç talebi yaklaşık 422 bin tondur. Ülkemizde pirinç üretimi yurt içi talebi karşılayamamaktadır" dedi.

Samsun'da bu yıl toplam çeltik ekiliş alanının 15 bin 933 hektar olduğunu, tamamının biçerdöverle hasat edildiğini anlatan Güven, şöyle konuştu:

"Samsun'da çeltik hasadı 2 Eylül'de Terme'de başlamış, 3 Kasım'da Bafra'da sona ermiştir. İl genelinde toplam 48 kontrolör ile çeltik ekimi yapılan 8 ilçede, 63 kontrol sonunda ortalama çeltik verimi dekar başına 780 kilogram olarak belirlendi. Biçerdöverle hasat edilen ürün miktarı 124 bin 224 ton, dane kayıp oranı yüzde 1,25 tespit edilmiştir. Bu değerlere göre 2015 yılı çeltik hasadında biçerdöverle hasatta müsaade edilen yüzde 2'lik dane kayıp sınırına göre ilimiz ekonomisine 1 milyon 500 bin lira kazanç sağlanmıştır."

Soya hasadı hakkında da bilgi veren Güven, şunları kaydetti:

"Hasat zamanında dane nemi yüzde 13-16 arasında olmalıdır. Eğer hasat işlemi yüzde 12'den daha az nem durumunda yapılacak olursa daneye zarar verilebilir. Hasat sonrası kurutma yapılmayacaksa hasat için en uygun nem oranı yüzde 13-14 arasıdır. Soyada verim potansiyeli 250 ila 400 kilogram arasındadır. İl genelinde 48 kontrolör ile soya ekimi yapılan 3 ilçede, 9 kontrol sonunda ortalama soya verimi dekar başına 475 kilogram belirlendi. Biçerdöverle hasat edilen ürün miktarı 10 bin 780 ton, dane kayıp oranı yüzde 1,5 olarak tespit edilmiştir. Bu değerlere göre ilimizde soya hasadında biçerdöverle hasatta müsaade edilen yüzde 2'lik dane kayıp sınırına göre ilimiz ekonomisine 52 bin 822 lira kazanç sağlanmıştır."

Kaynak: AA / Yerel

Kadir Güven Türkiye Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title