Haberler

Samsun'da 31 Bin Öğrenciye Ağız ve Diş Sağlığı Taraması

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 2015-2016 eğitim-öğretim sezonu içerisinde ana sınıfı ve birinci sınıf olmak üzere toplam 31 bin 465 öğrencinin ağız ve diş sağlığı taramasını yapacaklarını söyledi.

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 2015-2016 eğitim-öğretim sezonu içerisinde ana sınıfı ve birinci sınıf olmak üzere toplam 31 bin 465 öğrencinin ağız ve diş sağlığı taramasını yapacaklarını söyledi.

Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu ile birlikte Atakum ilçesindeki öğrencilerin ağız ve diş sağılığı taraması yapan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, diş ve diş eti hastalıklarının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en sık rastlanan sağlık sorunu olduğunu söyledi.

2012 yılı TÜİK verilerine göre ağız ve diş hastalıkları, son 6 ay içerisinde geçirilen hastalıklar sıralamasında, 0-6 yaş grubunda ilk 5 hastalık arasında yer alırken, 7-14 yaş grubunda ilk sırayı aldığını belirten Kasapoğlu, "Genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için gereken önemin verilmediği bu hastalıklar, toplumda görülme sıklığının yüksekliği, genel sağlığa olan etkileri, tedavilerinin zaman ve uzmanlık gerektirmesi gibi nedenlerden dolayı önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi diş ve diş eti hastalıklarıyla mücadelede de tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanmasının gerekliliği tüm dünyada genel kabul görmektedir. Bu bilgilerden hareketle Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 2014 yılında oluşturmuş olduğu Ağız ve Diş Sağlığı Bilimsel Danışma Komisyonu'nun tavsiyeleri doğrultusunda, toplumun ağız ve diş sağlığını geliştirmek amacıyla ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine kademeli olarak florürlü vernik uygulanması, bu öğrencilerin ağız ve diş muayenelerinin gerçekleştirilmesi, konu hakkında toplum farkındalığının arttırılması çalışmalarını başlatmıştır" dedi.

Samsun'da 31 bin 465 öğrencinin ağız ve diş sağlığı taramasını yapacaklarını ifade eden Kasapoğlu, "Bu uygulamada kullanılan flor vernik profesyonel topikal flor uygulamaları sonrası diş yüzeyi ve flor arasındaki kontak süresini uzatma amacı ile geliştirilmiştir. Amaç, dişin en dış yüzeyinde flordan zengin bir tabaka oluşturmak ve aynı zamanda, ağız ortamına flor salınımını uzatmaktadır. Vernikler dental alet ya da ekipmana gerek olmadan kolaylıkla dişlere uygulanabilir. Florürlü verniğin kabul görülmesinin sebepleri arasında, özellikle küçük çocuklarda kolay, güvenli, etkin ve pratik uygulama prosedürü sayılabilir. Florlu vernikler başka bir uygulayıcı tarafından diş yüzeyine sürülen renksiz, tırnak cilası kıvamında, meyve kokulu ve güzel tatlı çabuk katılaşan sıvılardır. Flor vernik uygulamaları ile çocuklarda daimi ve süt dişlerin erken çürüme risklerini değiştirmek ya da yüksek çürük riskli bireylerde erken çürük ihtimali olan daimi dişlerin direncini arttırabilmektir. Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından koruyucu ağız ve diş sağlığı çalışmaları kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ve bağlı okulların vermiş olduğu destekle 2015-2016 eğitim öğretim yılında Samsun il genelinde 13 bin 906 anasınıfı, 17 bin 559 birinci sınıf öğrencilerine yönelik farkındalık eğitimleri, ağız ve diş sağlığı taramaları ile florürlü vernik uygulaması hedeflenmiştir. Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından okul ve halk sağlığı eğitimleri kapsamında 6 bin 86 anasınıfı 44 bin 750 birinci kademe, 4 bin 668 lise öğrencisi ve bin 210 kişiye halk eğitimi verilmiştir. Okul bazlı bir koruma programı oluşturmak, erken yaşta ve geçmiş çürük deneyimleri esas alınarak 'çürük riskli' çocukların belirlenerek, ülkemizde erken dönem koruyucu uygulamalara örnek oluşturabilmek, çocuklara okul çağı başlangıcında fırçalama eğitimi verilerek ileriki yaşlarda doğru fırçalama ve fırçalama alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmak, yüksek çürük riskli öğrencilerin belirlenerek tedaviye yönlendirmek hedeflenmiş olup, koruyucu ağız ve diş sağlığı çalışmalarımız devam etmektedir" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Atakum Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title