Haberler

Samsun'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

Cumhuriyet'in kuruluşunun 90.yılı Samsun'da düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 90. yılı Samsun'da düzenlenen törenle kutlandı.

Kutlamalar ilk olarak Samsun Valiliği'nde bulunan Yaşayan Atatürk Salonu'nda Vali Hüseyin Aksoy'un protokol mensuplarının tebriklerini kabulü ile başladı. Ardından tören Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti. Meydandaki törene Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Hüseyin Aksoy, "Geleceğimizin teminatı sevgili gençler, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, Kurtuluş Mücadelesi'nin başladığı Samsun'da Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yılını birlikte kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bu büyük bayram herkese kutlu olsun. 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de 'Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir' diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez değerdir. Cumhuriyetin ilanı, Anadolu'daki milli hakimiyet ve istiklal mücadelesinin askeri ve siyasi safhalarda kazanılmasını ve demokratik prensiplere göre kurulan yeni devletin bu istikamette gelişimini ifade etmektedir. Medeni dünyada itibarlı bir yeri olan ve çağdaşlaşma yolunda büyük mesafeler almakta olan, Türk milletinin bütün bireyleri, adı Cumhuriyet olan bu erdemli rejimi, Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda, sonsuza kadar yaşatacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Ey yükselen yeni nesil istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak sizsiniz' demiş ve 'En büyük eserim' dediği Cumhuriyeti sizlere emanet etmiştir. Taşıdığınız bu emanetin ağırlığı ve sorumluluğunuzun bilincinde olduğunuza inanıyor ve size güveniyoruz" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 90 yıllık yaşamında başarı ve uygarlaşma öyküsünün olduğunu belirten Aksoy, "Atatürk'ün hedef olarak gösterdiği çağdaş ülke olma yolunda alınacak mesafenin her zaman ileri gitmesi için göstereceğiniz gayret, dünya ülkeleri arasında onurlu bir ülke olmasına katkı sağlayacaktır. Dünya ülkeleri arasında amansız bir rekabetin yaşandığı ve bilginin en büyük güç olduğu günümüz dünyasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90 yıllık yaşamı bir başarı, bir uygarlaşma öyküsü olmuştur. Hak ve hürriyetlerden yoksun toplumların ayakta kalmaları ve yaşamlarını sürdürmeleri mümkün değildir. Sizlere düşen en önemli görev Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, iç ve dış tehditlere karşı duyarlı olmaktır. Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamamız gerekir. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı ve tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiç bir kimsenin, hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun, huzur ve güvenimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz" diye konuştu.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili öğrencilerin şiir okumasının ardından İlkadım Mareşal Fevzi Çakmak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu. Halk oyunları gösterisinin ardından geçit töreni ile kutlama programı sona erdi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title