Haberler

Samiri Yahudilerinin "Hamursuz Bayramı" Kutlamaları

Samiri Yahudileri, Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan Gerizim Dağı'na çıkarak, Hamursuz Bayramı'nı (Pesah) kutladı.

Samiri Yahudileri, Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan Gerizim Dağı'na çıkarak, Hamursuz Bayramı'nı (Pesah) kutladı.

Ortadoğu'nun köklü dini topluluklarından biri olan Samiriler, Hamursuz Bayramı münasebetiyle haccetmek için kutsal kabul ettikleri Gerizim Dağı'nda toplandı. Beyaz elbiseler giyip, kırmızı fes takarak dağa çıkan Samiriler, İsrailoğullarının Mısır'dan çıkışını andı.

Nablus ve İsrail'in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Holon yerleşim bölgesinde yaşayan Samiriler, Hamursuz ve Hasat bayramlarında olduğu gibi Arş Bayramı'nda da Gerizim Dağı'na çıkarak hac yapıyor.

Samiriler kimdir?

Samiriler, Yahudiliğe benzer bir dine inanmanın yanı sıra Yahudilerce bu dinden kabul edilmeyen topluluk olarak tanınıyor. Nablus'ta ve Tel Aviv yakınlarındaki Holon şehrinde yaşayan Samirilerin toplam nüfusunun yaklaşık 750 olduğu tahmin ediliyor.

Yahudiler ile Samiriler arasında birçok farklılık bulunuyor. Yahudilerin Tevrat'ı ile Samirilerin Tevrat'ı arasında 6 bine yakın fark olduğu bilinirken Samiriler, 3 bin 600 yıldır ceylan derisine yazılı orijinal Tevrat'ın kendilerinde olduğuna inanıyor. Samiriler, Kudüs'ün yerine Gerizim'i kutsal mekan olarak kabul edip, oraya çıkarak hac yapıyor.

Aramice diliyle ibadet eden Samirilerin ibadethaneleri, camilerle benzerlik gösteriyor. Yahudilerin Sinagogları gibi içeride masa veya sıra bulunmuyor. İbadetlerinde namaza benzer rüku ve secde ritüelleri yer alıyor.

Samiriler, Pesah, Avis Ekmeği Yeme, Yılbaşı, Hasat, Gufran, Arş ve Şmoni bayramlarını kutluyor.

Kaynak: AA / Güncel

Batı Şeria Tel Aviv İsrail Tevrat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title