Haberler

Samgaz Güvenli Doğal Gaz Kullanımı Konusunda Uyardı

SAMGAZ Genel Müdürü Kenan Şara, yaklaşan kış ayları ile birlikte artan doğalgaz kullanımı esnasında bir takım önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, doğal gazın güvenli ve ekonomik kullanımı hususunda uyarılarda bulundu.

SAMGAZ Genel Müdürü Kenan Şara, yaklaşan kış ayları ile birlikte artan doğalgaz kullanımı esnasında bir takım önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, doğal gazın güvenli ve ekonomik kullanımı hususunda uyarılarda bulundu.

Çevreci, ekonomik ve güvenilir olan doğal gazı tercih noktasında azami özen gösteren abonelerin, doğal gaz tesisatlarını yaptırırken ve kullanırken de aynı özeni göstermelerinin önemli olduğunu belirten SAMGAZ Genel Müdürü Şara, "Hizmet sürecimizde insan sağlığı ve güvenliğini olumsuz etkileyebilecek tüm riskleri azaltmayı, çalışanlarımızı, müşterilerimizi ve toplumu bilinçlendirmeyi asli işimizin ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmekteyiz. Görevimiz güvenli doğal gaz arzını sağlamak ve devamında da güvenli tesisatın ve güvenli doğal gaz tüketiminin gerçekleştirilmesini kontrol etmektir" dedi.

Doğal gaz kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar hakkında bilgi veren Şara, "Abonelerimiz havalandırma menfezini kesinlikle kapatmamalıdırlar. Havalandırma menfezi yakıcı cihazın doğal gazı yakabilmek için gereken oksijeni aldığı, ortamın havalandırıldığı ve baca çekişine yardımcı olan atmosfere açık cama veya duvara monte edilen plastik ızgaradır. İptal edilmesi veya kapatılması halinde ölümle karşılaşabileceğimiz büyük tehlikeler oluşabilir. Kombi, soba, kazan, brülör ve benzeri yakıcı cihazların bakımı ve bacaların temizliği düzenli olarak yaptırılmalıdır. Yakıcı cihazlarınızın bakımını yıllık periyotlarda yetkili servislere yaptırınız. Yetkisiz kişilerin yakıcı cihazlarınıza ve doğal gaz tesisatlarınıza bakım yapmasına kesinlikle müsaade etmeyiniz. Unutmayınız ki doğal gaz tesisatlarınızın ve yakıcı cihazlarınızın mülkiyeti, kullanım yetkisi ve bakımı abonelerimizin sorumluluğundadır" diye konuştu.

Bacalı yakıcı cihazların bağlı olduğu bacaya farklı kullanım sınıfına ait aspiratör ve benzeri cihazların kesinlikle bağlanmaması gerektiğinin altını çizen Şara, "Yakıcı cihaz bacalarının ise standartlara uygun bacaya bağlanması gerekmektedir. Baca sensörü kesinlikle iptal edilmemeli ve çalışır vaziyette olmalıdır. Bacalı cihazların baca çekişinin iyi olmaması veya hiç çekmemesi sebebiyle cihazın sık sık sönmesi şeklinde arıza gösteren cihazlara ait baca sensörlerinin iptal edilebildiği tespit edilmektedir. Bu çok tehlikeli bir uygulamadır. Baca sensörleri, baca çekişinin uygun olmadığı durumlarda cihazları emniyete alan ve can güvenliğini sağlayan emniyet elemanıdır. Abonelerimizin tesisatlarını SAMGAZ tarafından yetkilendirilen firmalara yaptırmaları gerekmektedir. Sertifika sahibi olmayan kuruluşlar veya kişiler tarafından yapılan tesisatlar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yönetmeliği gereğince teknik kriterleri sağlamadığı için kabul görmemekte ve tarafımızdan da söktürülmektedir. Abonelerimizin mağduriyet yaşamamaları için bu hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Doğal gaz arzı sağlanan tesisatlarda kesinlikle SAMGAZ bilgisi dışında tadilat yapılmamalıdır. Son yıllarda yaşanan baca gazı ölümlerinde de doğal gaz tesisatlarının doğal gaz dağıtım firmalarının onayı alınmadan yapılan tesisatlarda vukuu bulduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle SAMGAZ'dan onay alınmadan ve kontrolü gerçekleşmeden doğal gaz tesisatında tadilat yaptırıp kullanmayınız. Bu hususlara sertifika sahibi yetkili firmalarımız azami özen göstermekte ve SAMGAZ'ın onayı olmadan tesisat yapmamaktadır. Ancak piyasada, SAMGAZ'dan yetki almamış kaçak olarak doğal gaz tesisatı yapmaya çalışan doğal gaz malzeme satıcıları, sıhhi tesisat ustaları ve benzeri kişi veya kuruluşlar bulunmaktadır. Abonelerimizi yanıltarak doğal gaz tesisatını yapmaya çalışan bu kişiler tarafından yapılan tesisatlar, doğal gaz arzı sağlanmadan söktürülmektedir. Doğal gaz arzı şirketimiz tarafından sağlandıktan sonra abonelerimiz tesisat değişikliği talebi ile yetkili firmalarımıza müracaat ettiklerinde SAMGAZ'ın bilgisi dahilinde tadilat işlemi yapılabilmektedir. Yetkisiz kişilerce yapılan tadilatlar SAMGAZ'ın bilgisi dışında gerçekleşeceği için, abonelerimiz kontrol edilmemiş olan tesisatta usulsüz doğal gaz kullanmakta ve ciddi güvenlik zafiyetlerinden oluşabilecek muhtemel kazalara da davetiye çıkartmaktadır. Abonelerimizin mağduriyet yaşamamaları için şirketimiz tarafından kontrol işlemleri tamamlanıp tesisat uygunluk belgesi verilmeden doğal gaz kullanımına başlamamaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Tesisat kontrollerinin SAMGAZ tarafından titizlikle yapılmakta olduğunu, ancak doğal gaz arzı sağlandıktan sonra tesisatlarda değişiklikler meydana gelmesi sebebiyle güvenli doğal gaz kullanımının riske girdiğini de belirten Şara, abonelerin güvenli doğal gaz kullanımını gerçekleştirmek amacıyla tesisatlarını kontrol ettirmelerini istedi. Doğal gaz tesisatlarını kontrol ettirmek isteyen aboneler SAMGAZ'ın 4441187 numaralı müşteri ilişkileri telefonunu arayarak hiçbir bedel ödemeden bu işlemi talep edebilecekler. Doğal gaz kaçağı, doğal gaz kokusu, yangın, karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri ve benzeri herhangi bir tehlike durumunda 24 saat kesintisiz hizmet sunan 187 Doğal Gaz Acil ihbar hattı aranmalıdır. Meydana gelen olaylarda açık ve net bilgi verilmesi, müdahale edilme süresini kısaltmaktadır. Diğer bir önemli husus da ihbar verilirken panik yapılmaması ve adresin doğru bir şekilde verilmesidir. Adres yerine farklı tanımlamaların kullanılması olaya müdahalede zaman kaybına neden olabilmektedir. SAMGAZ olarak doğal gaz tesisatlarınızda can ve mal güvenliğini tehdit eden bütün unsurların önüne geçmek için azami mücadele edilmekte ve gayret sarf edilmektedir. Abonelerimizden de aynı özveri ve gayreti göstermelerini istirham eder, bu vesile ile tüm hemşehrilerimizin Kurban Bayramı'nı kutlarız." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şara Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title