Haberler

Saman Para Etti, Anız Yangınları Bitti

Güncelleme:

Yozgat'ta önceki yıllarda hasat sonrası yakılarak yok edilmeye çalışılan anız, samana olan talebin artmasıyla birlikte çiftçinin yeni gelir kapısı oldu.

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta önceki yıllarda hasat sonrası yakılarak yok edilmeye çalışılan anız, samana olan talebin artmasıyla birlikte çiftçinin yeni gelir kapısı oldu.

Geçtiğimiz yıllara kadar ciddi anız yangınlarının yaşandığını hatırlatan Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, samana olan taleple birlikte anız yangınlarının bu yıl neredeyse yok denecek seviyede olduğunu söyledi. İlkbahar aylarında az yağış alan bölgede arpa ve buğday sapları büyümeyince hayvancılıkta en önemli yem dolgu maddesi olan samanın değerlendiğini ifade eden Özdemir, "Çiftçi hem ekinini daha alttan biçtirirken, birçok çiftçi ise tarlada anız karşılığı ekinini biçtirerek, anızı değerlendirmiş oluyor. Hasat sonrası tarlada kalan anızın yakılması toprak yapısını bozduğu için verim kaybına da neden olmaktadır. Bu sebeple biz anızın yakılmak yerine saman yapılmasını yada tarlada bırakılarak gübre olmasını istiyoruz" dedi.

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi de, yağışlara bağlı olarak yaşanılması beklenilen saman sıkıntısının olmadığını ifade ederek, çiftçilerin kış aylarında saman sıkıntısı çekmemek için farklı yöntemlere başvurduğunu söyledi. Selvi, "Önceki yıllarda değersiz görülerek yakılan anızlar, şimdi tek tek toplanıyor. Çiftçiler traktörlerle birlikte biçerdöverlerin arkasına bağladıkları aparatlarla anızları toplayarak balya yapıyor" diye konuştu.

Özellikle biçerdöverlerin arkasına takılan aparatın çiftçi için büyük kolaylık olduğunu vurgulayan Selvi, "Çiftçimiz aynı zamanda besicilik yapıyor. Besicilik yapan çiftçi tarlada kalan anızı en iyi şekilde değerlendiriyor. Besicilik yapmayanlar zahmetli olduğu için anızı toplamıyordu. Şimdi iyi para ediyor. Çoğu çiftçi biçerdöverci ile tarladaki anızı biçme bedeli olarak vermek suretiyle anlaşma yapıyor, tarlasını bedava biçtiriyor. Bu şekilde tarlada kalan anız da en iyi şekilde değerlendirilmiş oluyor" ifadelerini kullandı. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Yozgat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title