Haberler

Saksağanlar "Hırsız" Değilmiş

Kargagiller familyasından saksağanların "hırsız" olmadığı ortaya çıktı.

Kargagiller familyasından saksağanların "hırsız" olmadığı ortaya çıktı.

İtalyan besteci Rossini'nin "Hırsız Saksağan" operasına konu olduktan ve Belçikalı çizer Herge'nin Tenten kitaplarının karakterlerinden Castafiore'nin mücevherlerinin çalınmasından sonra "kötü şöhretiyle nam salan" saksağanların aslında parıltılı nesnelere ilgi duymadığı hatta bunlara "kuşkuyla yaklaştığı" belirlendi.

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması saksağanların hırsızlıktan uzak, neofobiden (yeni şeylere duyulan korku) muzdarip olduğunu gösterdi.

Saksağanların yaşadığı üniversitenin kampüsünde araştırmalar yapan bilim adamları, parlak ve parlak olmayan nesneleri, hazırladıkları fındık ve solucan karışımının yakınına yerleştirdi.

Açık havada düzenlenen 64 deney sonucunda, saksağanların sadece iki kez parlayan nesneleri aldığı ancak hemen bıraktığı görüldü. Kafeste yetiştirilen saksağanlar ise bu nesnelere aldırış bile etmedi.

Bilim adamları, yiyeceklerinin yanında alışılmadık bir nesne gören bu zeki hayvanların "şüpheci" bir hal takındığı ve daha kısa sürede yiyeceklerini tükettiğini vurguladı.

Saksağanların itibarını geri kazanmasını sağlayacak araştırmanın sonuçları, "Animal Cognition" dergisinde yayımlandı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title