Haberler

Şakayıklar Çiçek Açtı

Antalya'da 2016 yılında düzenlenecek EXPO 2016'nın sembol çiçeği seçilen şakayık, Torosların eteklerinde çiçek açtı.

Antalya'da 2016 yılında düzenlenecek EXPO 2016'nın sembol çiçeği seçilen şakayık, Torosların eteklerinde çiçek açtı.

'Kral çiçeği' olarak bilinen ve Osmanlı'da Hasbahçe'de süs amaçlı kullanılan EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği şakayık (paeoina turcica), Konyaaltı İlçesi'nde 1500 metre yükseklikte yayılım gösterdiği ormanlık alanda çiçek açmaya başladı. Tarihte birçok ülke tarafından kral çiçeği, saray bitkisi olarak bilinen Osmanlı'da da Sultan IV. Mehmet Han tarafından Anadolu şehirlerinden toplattırılarak Hasbahçe'ye diktirilen şakayık, Antalya'daki doğal yayılım gösterdiği alanda görünümüyle doğaseverlerin beğenisini topladı.

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay ile ajansın Peyzaj ve Bahçe Direktörlüğü'nde uzman Ece Gökok da şakayık çiçeğinin yayılım gösterdiği alanda inceleme yaptı. Gülay, şakayık çiçeğinin yayılım gösterdiği bölgedeki 40 dekar alanın koruma altına alınması için sınırlandırma çalışması yaptıklarını söyledi. Alanı EXPO'nun düzenleneceği 2016 yılına kadar safari bölgesi haline dönüştürmeyi hedeflediklerini anlatan Gülay, yaban hayata karşı çiçeklerin zarar görmesini engellemeye çalıştıklarını dile getirdi.

Şakayık çiçeğinin tanınırlığının arttığına değinen Gülay, "Şakayık EXPO'nun sembol çiçeği seçildikten sonra çiçek üreticileri tarafından stilize edilmiş halinin piyasadaki satış miktarı 10 kat arttı" dedi.

Peyzaj ve Bahçe Direktörlüğü'nde uzman Ece Gökok ise şakayık çiçeğinin renkli dekoratif yapraklarının arasındaki sarı polenleriyle beğeni kazandığını dile getirdi. Şakayık çiçeğinin Mart ayında yayılım gösterdiği alanda toprak altındaki soğandan filizlenmeye başladığı Nisan, Mayıs aylarında çiçek açtığını ifade eden Gökok, iki aylık süreçte bir çiçeğin 10-15 gün çiçekli halde görünebildiğini dile getirdi. Mayıs aylarından sonra Sonbahar dönemine kadarki süreçte kuruyarak bitkinin sararmaya başladığına değinen Gökok, kış aylarında kökünün sıfırın altında 35 derece soğuk havaya kadar dayanabildiğini ifade etti. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selami Gülay Mehmet Han Konyaaltı Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title