Haberler

Sakarya Trafikte Can Kayıplarının Önüne Geçecek Proje

Trafikte can kayıplarının önüne geçecek projeOTOKAR, İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri Sanayi (İSBAK) ve Koçsistem'in 2 yılda tamamladığı 'Comosef Projesi' sayesinde araçlara yerleştirilecek akıllı elektronik sistem sayesinde sürücülere yol durumu, hava durumu, trafik sinyali ve hız önerisi hakkında sesli ve görsel bilgi verilerek kazaların önlenmesi sağlanacak.

Trafikte can kayıplarının önüne geçecek proje

OTOKAR, İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri Sanayi (İSBAK) ve Koçsistem'in 2 yılda tamamladığı 'Comosef Projesi' sayesinde araçlara yerleştirilecek akıllı elektronik sistem sayesinde sürücülere yol durumu, hava durumu, trafik sinyali ve hız önerisi hakkında sesli ve görsel bilgi verilerek kazaların önlenmesi sağlanacak.

OTOKAR, İSBAK ve Koçsistem'in 'Akıllı şehirler ve güvenli ulaşım' sloganıyla geliştirdiği 'Comosef Projesi' nin tanıtımı Otokar'ın Sakarya Arifiye'deki fabrikasında gerçekleştirildi. Otokar Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulutaş, Koçsistem Genel Müdür Yardımcısı Can Barış Öztok, İSBAK Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gündoğan projeyle ilgili bilgi verdi.

Trafiğin konforlu ve güvenilir hale getirilmesi için 7 ülkeden 21 iş ortağıyla birlikte yürütülen proje kapsamında, araçlara akıllı bir elektronik sistem yerleştirilecek. Araçlardaki sürücü bölümüne yerleştirilecek olan akıllı ekranlar, sürücüye trafikte fark edemediklerini gösterecek. Araçtaki sürücü, ekran sayesinde sesli ve görsel olarak aldığı uyarılar sayesinde birçok tehlikeden kurtulmuş olacak. Araçtaki sistem, projenin hayata geçirildiği bölgelerdeki yerel yönetimlerin yollara yapacağı elektronik alt yapı sayesinde bilgi alacak.

Yollara yerleştirilen yol kenarı üniteleri ve proje için oluşturulacak trafik kontrol merkezleri sayesinde takip edilebilecek yol durumu, hava durumu, trafik sinyali, hız önerisi gibi bilgiler araç sürücülerine sesli ve görsel olarak ulaşacak. Özellikle trafiğin yoğun olduğu İstanbul'da metrobüs ve diğer araçlar bu proje sayesinde birçok kazayı atlatacak. Akıllı sistem, araç seyir halindeyken fark ettiği bir tehlike anında freni devreye sokarak aracı durdurabilecek. Proje ortağı olan Türkiye dışında 7 farklı ülke bu sistemi aynı anda kullanmaya başlayacak. Bu proje sayesinde dünyada 50 milyar, Türkiye'de ise 10 milyona yakın cihazın birbiriyle konuşması hedefleniyor.

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulutaş proje sayesinde can kayıplarının önüne geçilebileceğini belirterek, "Bugünün gündemi daha güvenli, daha akıllı araçlar. Bunlar ne getirecek? Türkiye'de istatistiğe göre yılda 1 milyon 300 bin trafik kazası var, son 10 yılda 2 kat artmış. 183 bin ölümlü ve yaralanmalı kaza, bunları şoför hatası oranı yüzde 90. Akıllı sistemlerle şoför hata yapsa bile, aracın kaza yapmasına engel olacak olursak bunların sayesinde hayat kurtarabiliriz. Şehir içi ulaşımında güvenli, konforlu bir seyahat sunabiliriz. Bir alt yapı var, bu alt yapı sensörler sayesinde trafiğin nasıl seyrettiğini, hava durumunu, o anki güzergahta gidişatın ne olduğunu topluyor, bir merkezde biriktiriyor. Bu araçlara bilgi olarak yayılıyor, bunu almaya uygun akıllı araçlar ise şoföre bir akıllı ekranla sesli ve görsel olarak bunlarla ilgili olarak bilgi veriyor. İleride buzlanma var, ileride trafik kazası var gibi bilgileri aktarıyor. Düşünün karlı bir yolda gidiyorsunuz, ileride viyadükte buzlanma var, o an fren yapmanız mümkün değil ama uyarı sayesinde 1 dakika önce yapıyorsunuz. Bu proje tam bunlara çözüm oluyor" dedi.

Ulutaş, projenin 2020'li yıllarda trafiğin olmazsa olmazı haline geleceğini ifade ederek, "Alt yapı hazır, uygulama hazır. Bunun sadece çoklanması ilgili kamu idarelerinin bunları bulunduğu bölgelerde hayata geçirmek için alt yapı kısmına biraz fazla yatırım yapması gerekecek. Onun dışında fiilen bu teknoloji Avrupa Birliği'nde yürütülen bir projenin çıktısı olarak onlarla eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. Bu kıvılcım projeler kısa süre içinde yarın sabah devreye girebileceği yerler pilot projelerdir. Ben 2020'nin ilk yıllarında bunları hayatımızın içinde olmazsa olmaz olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından fabrika bahçesinde sistemin üretilmiş olan demolarının bulunduğu otobüslerde test yapıldı. Tehlike anında sistemin nasıl devreye girdiği, test sürüşünde uygulamalı olarak gösterildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Sakarya Türkiye Otokar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title