Haberler

Sakarya Meydan Muharebesi'ndeki Kayıp Şehitler Bulunuyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda kayıp şehitlerimizin yerlerini belirlemek maksadıyla jeoradar araştırmaları ile mevzi haritalama çalışmalarına devam ediyor.

8 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak ilan edilen Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda yapılan çalışmalar kapsamında muharebenin günümüze intikal etmiş izleri; mevziler, siperler, şehitlikler, muharebede kullanılan binalar vb. gibi kaynak değerler tespit edilmeye başlanmıştı. Tarihi Milli Park'ta bulunan kayıp şehitlerimizin ve siperlerin yerlerinin tespitine yönelik ise jeofizik araştırmalar uygulanıyor. Sakarya Meydan Muharebesi'nin geçtiği alan, milli park olarak ilan edilmeden ve etüd çalışmaları başlamadan önce sadece 3 şehitliğin yeri biliniyordu. Devam eden jeoradar çalışmaları çerçevesinde bugüne kadar 8 şehitliğin yeri daha tespit edildi. Böylece yeri bilinen şehitlik sayısı 11'e ulaştı.

Diğer yandan milli parkta şehitliklerin yanında siperler de belirleniyor. Daha önce 1 savunma hattında 4 mevzii alanında 3 bin 200 metre siper bilinmekteydi ve bu siperlerin haritası mevcut değildi. Milli park ilanından sonra başlatılan çalışmalarla bugün 4 savunma hattında 44 mevzii alanında 60 bin 878 metre siper belirlenerek haritaları çıkarıldı.

KAYIP ŞEHİTLERİN BULUNMASI HEDEFLENİYOR

Şehitlik ve siper belirleme çalışmalarının devam ettiği alanda Sakarya Meydan Muharebesi 22 gün ve 22 gece boyunca yaz sıcağında cereyan etmişti. Bu durum şehitlerin bozulmadan süratle defnedilmesini zorunlu kılmış, şehitler toplu şehitliklere nakledilemeden muharebe meydanında bulunan ilk yere, çoğu kez mevzilere defnedilmişlerdi. Mevzilerin sürekli el değiştirmesi de bu zorunluluğu artıran bir diğer faktör olmuştu. Bu sebeple muharebelerde şehit olduğu düşünülen yaklaşık 19 bin askerin defin noktaları bilinmiyordu. Bu kapsamda, DKMP yürüttüğü etüd çalışmaları ve akademisyenlerce gerçekleştirilecek jeoradar taramaları sonrasında kayıp şehitleri bulmayı hedefliyor ve çalışmalarını bu yönde sürdürüyor.

"BU ÖNEMLİ OLAY GELECEK KUŞAKLARA AKTARILACAK"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, harbe katılan toplam 46 bin Mehmetçiğin yaklaşık 38 bininin en azından yaralandığını ifade ederek, "Harp literatürüne 'Sakarya Kan Deryası' olarak geçen, İstiklal Harbi'nin, dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için çalışıyoruz. Daha da önemlisi bu araştırmalar sayesinde bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sakarya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
title