Haberler

Sakarya'daki Darbe Girişimi Davası

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, aralarında firariler FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz'ün de bulunduğu 86'sı tutuklu, 224 sanığın yargılanmasına...

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, aralarında firariler FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz'ün de bulunduğu 86'sı tutuklu, 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ve sanık yakınları katıldı. Ayrıca davaya müdahilliği kabul edilen eski AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci de duruşmada yer aldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle kaydedilen (SEGBİS) duruşmada tanıklar dinlenildi.

Tanık M.İ. ifadesinde 15 Temmuz darbe girişimini televizyondan öğrendiğini söyledi.

Hendek ilçesinde bulunduğunu, makam şoförlüğü yaptığı eski milletvekili Ali İnci'nin talimatıyla Sakarya Valiliği'ne hareket ettiklerini aktaran M.İ. "Yolda Sakarya Valiliği'nde tank ve askerlerin işgal girişiminde bulunduğunu öğrendik. Valiliğe girişimiz darbeci askerler tarafından engellendi. Darbeci askerler bizlere sıkıyönetim ilan edildiğini söyleyip gitmemiz gerektiği konusunda tehdit etti." diye konuştu.

Tanık E.S. de darbe girişimini öğrendikten sonra eşi, kızı ve oğlu ile Sakarya Valiliği'ne doğru hareket ettiklerini anlattı.

Vilayet yerleşkesine girdiklerinde askerlerin önce havaya sonra kendilerine doğru ateş ettiklerini belirten E.S, "Vilayetin A kapısında bulunan askeri etkisiz hale getirdim. Oğlumla birlikte, vilayetin içerisine doğru yöneldik. Askerlerin tehditleriyle maruz kaldık." dedi.

E.S, bütün engellemelere rağmen valilinin özel kaleminin odasına doğru çıktıklarını kaydederek, "Oğlumla ikinci kata çıktım. Rütbesi başçavuş olan askere özel kalemin odasında, yaptıklarının doğru olmadığını aktardım. Özel Kalem Müdürünün odasında, onu 1,5 saat boyunca oyaladım. Polislerin onu teslim alması için hiçbir yere salmadım. Ardından polislere teslim ettim." ifadelerini kullandı.

Tanıkların dinlenilmesi esnasında, Valilik'teki olaylara ilişkin elde edilen yeni görüntüleri izleten mahkeme heyeti, duruşmaya cuma gününe kadar ara verdi.

İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliği'nin işgaline ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürme" suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan 319 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 şüpheli hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 şüpheli hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, Valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer aldı. Öte yandan, mahkeme heyeti, eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Ali İnci Ak Parti Sakarya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title