Haberler

Sakarya'da Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin hani sanayici ve iş adamlarının içinde toplandığı sivil toplum örgütünün yeni başkanı, al birini vur öbürüne, o da çıkmış, özellikle şu andaki hükümetin attığı adımlar ve 12 yılda gelinen bu süreci maalesef bir geri gidiş olarak, akla hayale gelmeyecek tanımlamalarla ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'nin hani sanayici ve iş adamlarının içinde toplandığı sivil toplum örgütünün yeni başkanı, al birini vur öbürüne, o da çıkmış, özellikle şu andaki hükümetin attığı adımlar ve 12 yılda gelinen bu süreci maalesef bir geri gidiş olarak, akla hayale gelmeyecek tanımlamalarla ifade ediyor. Aslında bunlar maalesef haddini bilmiyor. Niye haddini bilmiyor bunlar? Çünkü bunlarda insaf yok. Sermayeleri 1'e 5 katladı bu dönem içerisinde, onun şımarıklığı içerisinde bunları yapıyorlar" dedi.

Kent Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, 7 Haziran seçimlerinin herkes için bir ders, bir ibret vesilesi olacağına inandığını belirterek, milletin kendi safında duranlarla, karşısında pozisyon alanları bu seçimde bir kez daha ortaya koyacağını söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin 7 Haziran'da sadece gelecek 4 yılda ülkeyi yönetecek kadroyu seçmekle kalmayacağını, aynı zamanda Türkiye'nin 2023 hedefleri, 2053 ve 2071 vizyonunun da onaylanacağını ve oylanacağını kaydetti.

Ülkede 10 Ağustos 2014 itibarıyla mevcut sistemin artık bekleme odasına alındığını yineleyen Erdoğan, "Şimdi yeni döneme geçişin sancılarını yaşıyoruz. Unutmayın her kutlu doğum sancılı olur. Yeni Türkiye'nin inşası da bu şekilde oluyor. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi artık bir tercih olmaktan çıktı, bir zorunluluk haline dönüştü. Mevcut sistem Türkiye'yi daha fazla taşıyamaz, taşıyamıyor. Bunun en yakın şahidi benim" diye konuştu.

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan itibaren, bilhassa 12 yılı bulan Başbakanlık döneminde yaşadıklarının kendisine bunu söylediğini ifade ederek, "Hani Nasrettin Hoca'ya geldiler ya. Damdan düştü, doktor aramaya başladılar. Nasrettin Hoca o acılı haliyle ne dedi? 'Bana doktor getirmeyin, bana damdan düşen birisini getirin' dedi. Çünkü onun derdinden o anlar. Belediyede idareciliği İstanbul gibi bir şehirde yaşadım. İstanbul'u nereden alıp nereye getirdiğimizi biliyorsunuz değil mi? Komşu. Gayet iyi biliyorsunuz" dedi.

"En büyük kamuoyu araştırması burası"

Suyu akmayan, çöp dağlarıyla her tarafı berbat olan, hava kirliliğinden maskelerin dağıtıldığı İstanbul'un nereden nereye geldiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam eti:

"Kimden belediyeyi almıştık. O günden bugüne de hamdolsun aynı izde devam eden bir belediyecilik var. Türkiye'de de durum aynı. Ben sadece şurada birkaç örnek vermek isterim. İhracatımız 36 milyar dolar göreve geldiğimizde. Şu anda 158 milyar dolar. Devletin borçlanma faizi yüzde 63'tü. Şu anda tek haneli rakamda. Enflasyon çift haneli rakamdaydı. Yüzde 30. Şimdi o da tek haneli rakamda. Yine ülkemizin gayrisafi milli hasılaya olan borç oranı yüzde 73'tü. Şimdi yüzde 36. Nereden nereye geldik. IMF'ye olan borç 23,5 milyar dolardı. Ama şimdi borç yok. Tam aksine borç verecek duruma geldik. Şu anda artık borç isteyen bir ülke yok, artık borç veren ülke var. Buna bakacağız. Ama yeterli mi? Değil, daha iyi olacağız. Başka örnek daha vermek istiyorum. Sakarya 2003-2014 arası 13 katrilyon 829 trilyon yatırım aldı. Sakarya'yı biz yalnız bırakamazdık. Aynı şekilde büyümeye, gelişmeye devam ediyor. Göreve geldiğimiz ana kadar Sakarya'nın bölünmüş yolu 63 kilometreydi. 79 senede 63 kilometre bölünmüş yol yapıldı, biz 12 senede buna 199 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Türkiye genelinde de 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldı 79 senede. 12 yılda biz 17 bin 600 kilometre bölünmüş yol yaptık. Farkımız bu. Yüksek Hızlı Tren Sakarya'dan geçiyor mu? Biz geldiğimizde Türkiye'de Yüksek Hızlı Tren diye bir şey var mıydı? Kara tren vardı. Mevcut sistemle buraya kadar getirdik. Ama bu, sistemin sorunlu olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Dün bırakın sistemi değiştirmeyi, bunu konuşmaya bile imkan yoktu. Ama artık bugün buna imkan da var, fırsat da var. Sizlere sordum, kamuoyu araştırmasıyla cevabı verdiniz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Yeni Türkiye'ye, yeni anayasaya, başkanlık sistemine evet mi?" sözlerine katılımcılar "Evet" yanıtını verdi. Erdoğan, "Buyur. En büyük kamuoyu araştırması burası. Öyleyse eskide ısrar niye?" dedi.

"Nasıl oluyor da diktatör oluyoruz?"

Kasım ayında Antalya'da G-20 toplantısı yapılacağını ifade eden Erdoğan, dünyanın en ileri 20 ülkesinin Antalya'da toplanacağını, ilk 10 sırada yer alan ülkelerin başkanlık sistemiyle yönetildiğini anlattı.

Erdoğan, "Bunlar akıllarını mı yedi de başkanlık sistemiyle yönetiliyor? İdeal olan o da onun için. Biz niye o zaman böyle bir adım atmıyoruz? Dert başka. Çekiniyorlar, korkuyorlar. Amerika'da, Meksika'da, Brezilya'da, Arjantin'de, Fransa'da diktatörlük mü var? Niye işinize gelmiyor? Türkiye'de Tayyip Erdoğan'a her türlü hakareti yapacaklar, ailesine her türlü hakareti yapacaklar, buna rağmen Tayyip Erdoğan diktatör olacak" diye konuştu.

Seçime girecek siyasi parti sayısına işaret eden Erdoğan, ülkede kurulu partilerin sayısının da neredeyse 80'i aştığını belirterek, "Nasıl oluyor da diktatör oluyoruz?" dedi.

Erdoğan, hala "Eski Türkiye daha iyi" diyecek kadar izandan yoksun olanlar bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Eski Türkiye'nin neyi daha iyiydi Allah aşkına? Darbeler mi daha iyiydi? 10 senede bir darbe olan bir Türkiye. 16 aylık hükümetlerle yönetildik. Bugün bir gazetede gördüm. Türkiye'nin hani sanayici ve iş adamlarının içinde toplandığı sivil toplum örgütünün yeni başkanı, al birini vur öbürüne, o da çıkmış, özellikle şu andaki hükümetin attığı adımlar ve 12 yılda gelinen bu süreci maalesef bir geri gidiş olarak, akla hayale gelmeyecek tanımlamalarla ifade ediyor. Aslında bunlar maalesef haddini bilmiyor. Niye haddini bilmiyor bunlar? Çünkü bunlarda insaf yok. Sermayeleri 1'e 5 katladı bu dönem içerisinde, onun şımarıklığı içerisinde bunları yapıyorlar. Bir defa şunu çok açık, net söylüyorum. İşte bu tür STK'lar, şunu bilmeleri gerekir. Siz bu ülkenin huzuruna, mutluluğuna değil ancak bu ülkenin birliğine, beraberliğine dinamit atarsınız. Yapılan budur. Şimdi soruyorum onlara. Terör mü daha iyiydi? Kesintisiz devam eden ekonomik krizler mi daha iyiydi? Dünyadan ve bölgesinden adeta tecrit edilmiş Türkiye mi daha iyiydi?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün bunların birileri için iyi olabileceğini ama kendileri için asla iyi olmadığını dile getirerek, "Türkiye'yi bugün geldiği yere rağmen hala ısrarla mevcut sorunlu sisteme mahkum etmek isteyenlerin derdi asla millet değil. Ülkenin geleceği değil. Güç temerküzü meselesi olsa, bizim bugünkü sisteme sıkı sıkıya sarılmamız gerekir. Ama bizim derdimiz bu değil. Türkiye'nin yarınlarını, gelecekteki hedeflerini düşünüyoruz. Mevcut sistemle bu hedeflere ulaşmak çok zor görünüyor. İnşallah 7 Haziran'da yeni Türkiye'nin yolunu açacak, yeni anayasayı ve başkanlık sistemini hayata geçirme imkanı verecek bir sonuç ortaya çıkacaktır. Ben buna yürekten inanıyorum. Ama ben sizlerden daha çok gayret istiyorum. Yeni Türkiye için, yeni anayasa için, başkanlık sistemi için istiyorum. Bu düşüncelerle biliyorum ki Sakarya ayağa kalkacak."

Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'in "'Zindandan Mehmede Mektup" şiirinin "Mehmedim sevinin başlar yüksekte/Ölsek de sevinin eve dönsek de/Sanma bu tekerlek kalır tümsekte/Yarın elbet elbet bizimdir/Gün doğmuş gün batmış ebed bizimdir" dizeleriyle konuşmasını tamamladı.

Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alana girişte vatandaşların yoğun sevgi gösterisi ve "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Recep Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla karşılandı. Erdoğan da alandakilere el sallayarak karşılık verdi.

Meydanın değişik yerlerine, "Seninle daha güçlüyüz", "Sayın Cumhurbaşkanımız Sakarya'ya hoş geldiniz" ve "Seninle tamamız inşallah" yazılı pankartlar ile Recep Tayyip Erdoğan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün posterleri asıldı.

Erdoğan, konuşmasının ortasında, İstanbul Adalet Sarayı'ndaki terör saldırısında şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı anarak, alandakileri Fatiha okuyamaya davet etti.

Konuşmanın sonunda Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve protokoldekilerle "hayırlı olsun" diyerek, açılışı yapılan tesislerin kurdelesini kesti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından vatandaşlara satranç takımı dağıttı.

Törene, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Sakarya Türkiye Yerel Haberler

title