Haberler

Sakarya'da "Kadın ve Çocuk Konferansı"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Asan: "Bakanlık olarak kadının statüsünü devamlı düzeltme ve iki cins arasındaki farkı her alanda azaltmak için çalışmalar yapıyoruz" "Biz, şimdi kadınları yaşları ne olursa olsun meslek lisesi mezunu yapmaya uğraşıyoruz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, kadının statüsünü devamlı düzeltme ve iki cins arasındaki farkı her alanda azaltmak için çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Asan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Kadın ve Çocuk" konferansında yaptığı konuşmada, sürdürülebilir kalkınma için kadın, çocuk ve çevrenin çok önemli olduğunu söyledi.

Kız çocuklarının 12 yıl önce okula gönderilmesinin büyük problem olduğuna dikkati çeken Asan, yapılan kampanyalar sonucunda kız ve erkeklerin ilköğretim seviyesinde yüzde 100 okullaştığına kaydetti.

Şartlı nakit desteğinin okullaşma oranının arttırılmasına büyük etki yaptığını vurgulayan Asan, "Bunu da anneye verdik. Anneye, 'senin kaç çocuğun var, kimler okula gidiyor?' dedik. Dedi ki, 'Oğlanı okutacağız, kızlar okumasa da olur.' Biz de, 'sen kızlarını da okula gönder. Gönderdiğin müddetçe aylık şartlı nakit desteği sağlayacağız' dedik ve böylece yüzde 100 okullaşma elde ettik" ifadesini kullandı.

Asan, 25 yaş üstü neslin eğitime katılımıyla alakalı hala büyük sorunların olduğuna işaret ederek, o nedenle "Gönül Elçileri Projesi"nin ikinci ayağını kadınların eğitimine ayırdıklarını söyledi.

Türkiye'de okuma-yazma sıkıntısının artık yaşanmadığını vurgulayan Asan, "Biz, şimdi kadınları yaşları ne olursa olsun meslek lisesi mezunu yapmaya uğraşıyoruz. Çünkü 'açık meslek lisesi' dediğimiz sistem var. Kadınlarımız halk eğitim merkezlerine gitti, her şeyi öğrendi ancak bu kurslar diplomayı değiştirmiyor. Diplomayı, lise diplomasına çevirdiği zaman hem kendisi için faydalı olacak hem de ülke olarak endekslerdeki durumumuzu düzeltecek" diye konuştu.

"Kadın-erkek arasındaki uçurumu eşitlemek istiyoruz"

Türkiye'deki kadınların durumunun diğer ülkelerdeki kadınların durumundan çok daha iyi olduğunu vurgulayan Asan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama erkeğimizin durumu daha iyi olduğu için endesklerde de kadın ve erkek arasındaki uçurum dikkate alındığından dolayı problem ortaya çıkıyor. O yüzden ikisini eşitlemek gerekiyor. Kadına odaklı çalıştığınızda bu uçurum farkını giderebiliyorsunuz. Hızlı ve sürdürülebilir bir kalkınma için de en önemli adımı atmış oluyorsunuz. O yüzden biz bakanlık olarak kadının statüsünü devamlı düzeltme ve iki cins arasındaki farkı her alanda azaltmak için çalışmalar yapıyoruz."

Asan, sosyal yardımların yüzde 98'ini kadınlara verdiklerini ifade ederek, kadına yapılan yardımın sürdürülebilir kalkınmaya ve aile içerisinde daha sağlıklı düzelmeye neden olduğunu gördüklerini kaydetti.

Türkiye'nin çocuk hakları noktasında iyi noktaya geldiğine işaret eden Asan, buna yönelik iç hukukta birçok düzenleme yapıldığını anlattı.

"24 milyon çocuktan sorumlu bakanlık olarak, emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz" diyen Asan, "Çocuğun olması gereken yer, ailesinin yanıdır ama aile bakamıyorsa 'koruyucu aile' kampanyası başlattık. Güzel çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu. - Sakarya

Kaynak: AA / Yerel

Sakarya Üniversitesi Aşkın Asan Marmara Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title