Haberler

Şair Sıtkı Caney’den Şiir Dinletisi

Güncelleme:

Gaziantep Üniversitesi Nizip Yerleşkesi Konferans Salonunda; Nizip 1. Geleneksel Kültür, Spor Ve Bahar Şenliği Çerçevesinde, Şair Sıtkı Caney Tarafından Şiir Dinletisi Gerçekleştirildi.

Gaziantep üniversitesi nizip yerleşkesi konferans salonunda; nizip 1. Geleneksel kültür, spor ve bahar şenliği çerçevesinde, şair sıtkı caney tarafından şiir dinletisi gerçekleştirildi.

Üniversite gençliğiyle birlikte olmaktan her zaman mutluluk duyduğunu söyleyen Şair Sıtkı Caney, gençlerin hangi eğitimi alırsa alsın mutlaka sanatın bir alanıyla yakından ilinti olmasını çok önemsediğini söyledi.

Caney, "Sanatın hangi dalı olursa olsun, hayatı, bilimi kavramada çok önemli bir anahtar. Bir genç sanattan kopuk yetişiyorsa tamamen ezber üzerine yetişmiş oluyor.

Eğitim sistemimizde ciddi engeller olduğunu düşünüyorum. Edebiyat Fakültesi öğrencilerinden çok nadir olarak, iyi yazar ya da iyi bir edebiyatçı yetişmektedir. İyi akademisyenler yetişiyor ancak iyi yazar ya da şair yetişmiyor. Bunu da eğitim sistemimizin temelinde edebiyatı sevdirme ya da gerçekleri anlamaya yönelik bir eğitim olmamasına bağlıyorum. Verilen eğitimle daha çok edebiyat tarihçiliği yapılıyor. Öğrencide biraz edebiyat sevgisi varsa da Edebiyat Fakültesine girince o da yok oluyor" ifadesinde bulundu.

İki tane yayınlanmış iki tane de yayınlanmaya hazır şiir kitabı olduğunu söyleyen Şair Sıtkı Caney, ilk şiirlerini Ulusal Edebiyat Dergisinde 15 yaşında yazmaya başladığını söyledi.

Caney, "İnsanların çok değişik alışkanlıkları vardır. Kimisi günün değişik saatlerinde ya da fırsat buldukça satranç oynar ya da kara kalem resim çizer, şiir benim için hayatın içinde, doğal akışı içerisinde kendiliğinden gerçekleşen bir olay. Yaşadıklarımız, içimizde birikenler hatta kafamızın içerisinde, belli bir noktadan sonra gelişen olaylar sonucunda oturup şiir yazıyorum" şeklinde konuştu.

Gençlere kendi değerlerinizi mutlaka tanımaya çalışın diyen Caney, "Gençlerimizden, bir dönem tüm dünyaya örnek olmuş, medeniyetimizin temel yapı taşlarını, manilerimizi, türkülerimizi, kilim desenlerimizi yani yerel değerlerimizi iyi öğrenmelerini istiyorum. Yunus Emre'yi iyi tanıyın, sanattan kopmayın ve bol bol okuyun" ifadesinde bulundu.

Şair Sıtkı Caney, "Layya" adlı şiir kitabından şiirler okuyarak güzel bir müzik ziyafeti sunarken, kendi bestelerinden oluşan türküleri de seslendirdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title