Haberler

Sahur Sofralarının Vazgeçilmezi: Tahinli Pide

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Tahinli pide Tahinli pide kuyruğu Pidenin hazırlanışı Pidenin fırına verilmesi Tezgahta pidenin satış yapılması Usta ile röportaj Fırının sahibinin kızı Seda Erden ile röportaj Sahur sofralarının vazgeçilmezi: Tahinli pide Niğde'de vazgeçilmez lezzetler arasında yer alan ve un, şeker, maya, su ve bolca kullanılan tahin karışımından elde edilen hamurun 10 dakika fırında pişirilmesiyle hazırlanan tahinli pide, diğer illerden de talep görüyor Pide ustası Yenel: "Ramazan ayına özel ekip oluşturduk. 7 kişi çalışıyoruz ve 1 ay boyunca tahinli pide üretiyoruz" BETÜL ABBAK - Niğde'de ramazan ayına özel üretilen tahinli pideler, yarım asırdır sahur sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alırken, diğer illerden sipariş ediliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Tahinli pide

Tahinli pide kuyruğu

Pidenin hazırlanışı

Pidenin fırına verilmesi

Tezgahta pidenin satış yapılması

Usta ile röportaj

Fırının sahibinin kızı Seda Erden ile röportaj

Sahur sofralarının vazgeçilmezi: Tahinli pide

Niğde'de vazgeçilmez lezzetler arasında yer alan ve un, şeker, maya, su ve bolca kullanılan tahin karışımından elde edilen hamurun 10 dakika fırında pişirilmesiyle hazırlanan tahinli pide, diğer illerden de talep görüyor

Pide ustası Yenel:

"Ramazan ayına özel ekip oluşturduk. 7 kişi çalışıyoruz ve 1 ay boyunca tahinli pide üretiyoruz"

BETÜL ABBAK - Niğde'de ramazan ayına özel üretilen tahinli pideler, yarım asırdır sahur sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alırken, diğer illerden sipariş ediliyor.

Ramazan ayının gelmesiyle kentteki fırın ve pastanelerde özel mesai harcayan ustalar, günlük binlerce tahinli pide üretiyor.

Tok tutması ve tahinin verdiği özel tat dolayısıyla tercih edilen tahinli pide, kentte yaklaşık 50 yıldır sahur sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Un, şeker, maya, su ve bolca kullanılan tahin karışımından elde edilen hamur, el maharetiyle açılıyor. Büyükçe açılan yufkanın üzerine tahin dökülerek rulo şeklinde kıvrılıyor. Parçalara ayırarak gül şekli verilen hamur, pide şekline getirildikten sonra fırında 10 dakika pişirilerek tüketime hazır hale getiriliyor.

Pide ustası Mevlüt Yenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 68 yaşındaki ağabeyi Ali Rıza Yenel ile yaklaşık 50 yıldır bu mesleği yaptıklarını belirtti.

Yaklaşık 25 yıldır, her ramazan sadece tahinli pide ürettiklerini anlatan Yenel, "Sabah saat 08.00'de mesaiye başlıyoruz akşam saat 18.00'e kadar çalışıyoruz. Günlük 500 civarında tahinli pide üretiyoruz. Yoğurulan hamuru el maharetiyle açtıktan sonra üzerine bolca tahin döküyoruz, şekerli ya da sade üretiyoruz. Türkiye'nin birçok iline gönderiyoruz. Özelliği ise sahurda tüketilmesi ve tok tutması." diye konuştu.

Ramazan ayına özel ekip oluşturuldu

Ali Rıza Yenel ise çocukluktan itibaren bu mesleği yaptığını dile getirerek, "Ramazan ayına özel ekip oluşturduk. 7 kişi çalışıyoruz ve 1 ay boyunca tahinli pide üretiyoruz. Hamurcu, yapıcı, pişirici ve tezgahtar. İşlerinin önceliğine göre buraya sırayla gelirler. Aynı saatte gelmezler, erken gelen erken gider, geç gelen geç gider." dedi.

Fırının sahibi Yüksel Erden'in kızları Seda Erden ise ramazan ayında yaşanan yoğunluk nedeniyle ablası Esra ile fırında çalıştıklarını belirtti.

Tahinli pide satışı yaptıklarını anlatan Erden, "Niğde'nin özelliklerinden biri de meşhur tahinli pidemizdir. İşlerimiz gayet iyi. İstanbul, Ankara, Mersin'e günlük 50-60 paket gönderiyoruz. Tahinli pidelerimizin en önemli özelliği tel tel olması." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yüksel Erden Niğde Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title