Haberler

Sahte İlaç Operasyonu

SGK Başkanı İlhan: "SGK olarak İlaç Takip Sistemi'ne kayıtlı ilaçları ödüyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, sahte ilaç operasyonuyla ilgili, "SGK olarak İlaç Takip Sistemi'ne kayıtlı ilaçları ödüyoruz. Dolayısıyla burada yüzde 99 oranında, sahteciliğin yapılması çok çok düşük ihtimal" dedi.

İlhan, akılcı ilaç kullanımıyla ilgili projenin kapanış toplantısı öncesi sahte ilaç operasyonuyla ilgili soru üzerine, ülkede geliştirilen İlaç Takip Sisteminin (İTS) çok iyi dizayn edildiğini, hem yurt içinde üretilen hem de yurt dışından gelen ilaçların bu sisteme kayıtlı olduğunu, karekodları bulunduğunu söyledi.

Konunun yargıya intikal ettiğini, bununla ilgili raporun henüz kendilerine ulaşmadığını bildiren İlhan, "SGK olarak İlaç Takip Sistemine kayıtlı ilaçları ödüyoruz. Dolayısıyla burada yüzde 99 oranında, sahteciliğin yapılması çok çok düşük ihtimal" dedi.

Vatandaşları internet üzerinden ve eczane dışından aldıkları ilaçlara karşı uyaran İlhan, özel hastanelerin de İTS'ye kaydının gündemlerinde olduğunu bildirdi. Bu sağlık kurumlarının da sahte ilaca karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan İlhan, ilaç fiyat politikasıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, piyasada 700 ilacın bulunmadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Piyasada daha çok beslenme destek ürünü olan ve geri ödeme kapsamında bulunmayan 70 civarında ürünle ilgili sıkıntı olduğunu anlatan İlhan, yurt dışından çok sayıda pahalı ilaç getirdiklerini ve hızla bunları geri ödeme listesine aldıklarını, bu konuda herhangi bir tasarrufa gitmelerinin söz konusu olmadığını kaydetti.

İlaç fiyatlarıyla ilgili, ilk fiyatın belirlenmesi ve SGK'ya uygulanan iskonto şeklinde iki farklı boyut bulunduğunu anımsatan İlhan, kurum olarak bu konuda üzerlerine düşeni yaptıklarını, Sağlık Bakanlığının da çalışmaları olduğunu bildirdi.

Reçetesiz antiyobitik satışının denetlenmesi konusundaki çalışma da sorulan İlhan, SGK olarak ruhsatlı ve geri ödeme listesine alınan ilaçları ödediklerini söyledi. İlhan, böyle bir tedbire insan sağlığının korunması için ihtiyaç olduğunu, zira ilaçların çok fazla yan etkisi bulunduğunu anımsattı.

-Avuç içi damar izi

Hastaların avuç içi damar izinden tanınmasına yönelik uygulamayla ilgili eleştiriler de sorulan İlhan, şu ana kadar uygulamada vatandaşı rahatsız edecek herhangi bir sorun yaşanmadığını bildirdi.

"Uygulamanın insan haklarına aykırı olduğu" iddiasını da yanıtlayan İlhan, daha önce de hastaların kimlik numarasından kontrol edildiğini, başka ülkelerde de hastaların retinadan tanınması gibi benzer uygulamalar olduğunu, Anayasa'ya aykırı bir düzenlemeye gitmediklerini ifade etti.

-Akılcı ilaç kullanımı

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, akılcı ilaç kullanımıyla ilgili toplantıdaki konuşmasında da dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar geniş bir nüfusa sağlık hizmeti sunan başka bir kurum bulunmadığına dikkati çekti.

Kaliteli, güvenilir ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunmanın önemine işaret eden İlhan, ilaç giderlerinde her yıl anlamlı bir artış yaşandığını, buna yönelik tedbirlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

İlaca yapılan harcamayı izlemek zorunda olduklarını ifade eden İlhan, buna yönelik akılcı ilaç kullanımıyla ilgili politika geliştirdiklerini belirtti.

Akılcı olmayan ilaç kullanımına bağlı sağlık sorunlarının, tüm ülkelerin ortak sorunu olduğunu vurgulayan İlhan, "DSÖ'ye göre, reçete edilen ilaçların yarısından fazlası yanlış reçete ediliyor, uygunsuz kullanılıyor. Bu konuda halkın ve sağlıkçıların bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.

İlhan, akılcı ilaç kullanımına yönelik altyapı oluşturma ve geliştirme projesinin de Marmara Üniversitesi ile bu amaçla geliştirildiğini bildirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title