Haberler

Sahte Elektronik Eşya Şebekesi Çökertildi

Güncelleme:

Çeşitli markalara ait ürünlerin benzerlerini Çin'de imal ettirdikten sonra Türkiye'ye getiren 13 kişi gözaltına alındı.

Şüpheliler, arasında bulunan bir gümrük memurunun rüşvet karşılığı şebekeye yardım ettiği iddia edildi. Operasyonda, piyasa değeri milyonlarca lira olduğu tahmin edilen çok sayıda elektronik eşya ele geçirildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, çeşitli elektronik markaların sahtesinin Eminönü Tahtakale'de ve internet üzerinden piyasaya sürüldüğünü tespit etti. Yapılan araştırmada, bu ürünlerin büyük çoğunluğunun bir grup tarafından dağıtıldığı ortaya çıkarıldı. Sözkonusu kişiler, 16 ay boyunca teknik ve fiziki takibe alındı.

Takip sırasında, Çin'de yaşayan Medeni A.'nın yılda 1-2 defa Türkiye'ye geldiği ve Tahtakale'de bulunan esnaftan sipariş aldığı anlaşıldı. Medeni A.'nın siparişini aldığı, cep telefonu gibi her türlü elektronik malzemenin benzerini Çin'de ürettirdiği belirlendi. Şebeke üyelerinin üretilen malzemeleri iki yolla yurda kaçak olarak soktukları tespit edildi.

Şüphelilerin, Avrupa ülkelerine havayoluyla getirildikleri malzemeleri karayoluyla Edirne'den geçirdikleri, Edirne Gümrüğü'nden geçirilirken rüşvet karşılığı bir gümrük memurunun yardımıyla soktukları anlaşıldı.

Şüphelilerin ayrıca, gemiyle Ambarlı Gümrüğü'ne getirdikleri malları "tekstil malzemesi" olarak beyan ettikleri, burada TIR'lara yüklendikten sonra mühürlenen malzemelerin gümrük muamelesi için Tekstil gümrüğü olan Halkalı gümrüğü yönlendirildiği görüldü.

Ardından Halkalı Gümrüğü'ne giderken malzemelerin yolda tekstil malzemeleriyle değiştirildiği fark edildi. Takibin ardından belirlenen adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, şebekenin lideri olduğu ileri sürülen Medeni A. ile Edirne Gümrüğü'nden bir memurun da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı.

Ambarlı'dan yola çıkan bir TIR, çeşitli depo ve adreslerde yapılan aramalarda, 4 bin 588 adet cep telefonu, 3 bin 900 adet cep telefonu bataryası, 7 bin 709 elektronik sigara, 29 bin 940 adet kol saati, 1 milyon 419 bin 300 adet cinsel içerikli hap ile çeşitli malzemeler ele geçirildi. Emniyet müdürlüğündeki işlemleri tamamlanan 13 kişi Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Tahtakale Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title