Haberler

Sahte Altına Mıknatıs da Kar Etmiyor

Vatandaşların sahte altını anlamak için sıklıkla kullandığı "mıknatıs yöntemi"nin, her zaman işe yaramadığı ortaya çıktı Özellikle düğünlerin yoğun olduğu bu günlerde mağdur olmamaları için vatandaşları uyaran Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Çavuşculu, sahte altının mıknatıs ile anlaşılamayacağını bildirdi Çavuşculu: "Vatandaşlar, alacakları ürünleri mıknatısla kontrol etmesinler, yanılırlar. Mıknatısla, bir metalin altın olup olmadığını anlamak mümkün değil" "Mıknatıs, metal eğer iyi bir altınla kaplanmışsa bunu da çekmez. Vatandaşlara tavsiyem, altınlarını faturası ve belgesiyle kuyumcudan alsınlar" "Darphane grevine son vermezse, önümüzdeki günlerde kötü niyetli kişiler, daha çok vatandaşı kandıracak"

MEHTAP YILMAZ - Vatandaşların sahte altını anlamak için sıklıkla kullandığı "mıknatıs yöntemi"nin, her zaman işe yaramadığı ortaya çıktı. Özellikle düğünlerin yoğun olduğu ve çokca altının satıldığı bu günlerde mağdur olmamaları için vatandaşları uyaran Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, sahte altının mıknatıs ile anlaşılamayacağını bildirdi.

Çavuşculu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altının gerçek mi sahte mi olduğunu mıknatısla kontrol etmenin, vatandaşları yanıltacağını, sahte altını bu yöntemle ayırt etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Yaz aylarında artan düğünlere, Darphane grevi de eklenince piyasadaki sahte altın miktarında artış olduğuna dikkati çeken Çavuşculu, bu konuda kimsenin bir mağduriyet yaşamaması için sahte altının nasıl anlaşılacağını anlattı.

Son günlerde sahte altınla ilgili, "altının gerçek mi sahte mi olduğunun mıknatısla ayırt edilebileceği" yönünde haberler yapıldığını belirten Çavuşculu, mıknatısın böyle bir işlevinin olmadığını kaydetti. Söz konusu haberlerin vatandaşı yanılttığına işaret eden Çavuşculu, "Mıknatıs çekerse altın değil, çekmezse altın gibi yalan ifadeler kullanılıyor, bu doğru değil. Vatandaşlar, alacakları ürünleri mıknatısla kontrol etmesinler, yanılırlar. Mıknatısla, bir metalin altın olup olmadığını anlamak mümkün değil. Mıknatıs, metal eğer iyi bir altınla kaplanmışsa bunu da çekmez. Vatandaşlara tavsiyem, altınlarını faturası ve belgesiyle kuyumcudan alsınlar" diye konuştu.

"Büyüteçle inceleyin"

Sahte altının kuyumcular tarafından bile zor anlaşılabildiğine dikkati çeken Çavuşculu, şüphe uyandıran metalin eğeleyerek, keserek, mihenk taşı kullanarak ve kezzap dökerek test edildiğini ifade etti. Çıplak gözle sahte altını ayırt edebilmenin mümkün olmadığını vurgulayan Çavuşculu, özellikle çeyrek altında iyi bir kalıp kullanılmışsa, çeşitli yöntemlerle sınanmadan sahte olduğunun anlaşılamayacağını dile getirdi.

Sahte çeyrek altını anlayabilmek için öncelikle gerçeğini alıp, büyüteçle tek tek incelemek gerektiğine vurgu yapan Çavuşculu, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

"Atatürk resminin orijinalinde kafası, burnu, kaşı ne ise şüphelenilen metal ile tek tek kontrol edilmeli. Atatürk resmini çevreleyen yıldızlar ve sarmaşık desenlerinin de mukayese edilebilmesi için gerçek bir çeyrek altın çok iyi bir şekilde gözlemlenmeli. Desenlerin ortasında da küçük içiçe yazılmış Türkiye Cumhuriyeti yazısı, hemen altında yine bir Türkiye Cumhuriyeti yazısı daha var. Eğer sahte ise bu noktalar tek tek incelendiğinde, mutlaka hata görülüyor. Tabi bunu anlamak için de orijinalinde Atatürk resmi, sarmaşık ve yıldız deseni ile Türkiye Cumhuriyeti yazısını iyice incelemek lazım."

Şüphe duyulan 22 ayar altın kaplama bir bileziğin, mihenk taşına sürtülse, kezzap sürülse bile kaplaması kalın ve kaliteli olduğu için anlaşılamayabileceğinin altını çizen Çavuşculu, "Altın kaplaması inceyse, kezzap değen yer yeşerecek. Kalın bir altın kaplama kullanılmışsa gerçek mi, sahte altın mı anlamanın tek yolu bileziği kesmektir" ifadesini kullandı.

"Darphane'de sendika iddiasından vazgeçmeli"

Sahte altın konusuna Darphane ve Hazinenin de sahip çıkması gerektiğini dile getiren Çavuşculu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son zamanlarda Darphane dışında basılmış altınlar dolaşıyor piyasada. Çünkü, Darphane 1 ayı geçkin süredir grevde. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, Allah rızası için ilgilenmesi lazım. Çünkü, vatandaşlarımız kandırılıyor. Biz meslek odaları olarak kötü niyetli kişilere fırsat verilmemesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Tabi bizim şahsi gayretimiz yeterli olmuyor. Onun için Darphane grevine bir an önce son verilmeli. Sendikaya da çağrı da bulunuyoruz, iddialarından vazgeçmeliler. Aksi takdirde darphane grevine son vermezse, önümüzdeki günlerde kötü niyetli kişiler, daha çok vatandaşı kandıracak. Aman dikkat diyoruz, yetkilileri de göreve çağırıyoruz." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title