Haberler

Şahinbey Belediyesi Kentsel Dönüşümde Örnek Oluyor

Gaziantep'te kentsel dönüşümde Türkiye'nin birçok bölgesine örnek olan Şahinbey Belediyesi oluşturduğu yeni alanlarla ülkenin gündemine geliyor.

Gaziantep'te kentsel dönüşümde Türkiye'nin birçok bölgesine örnek olan Şahinbey Belediyesi adım adım hedeflerine ilerlerken, oluşturduğu yeni alanlarla ülkenin gündemine geliyor.

Kentsel dönüşümle ilgili süreci anlatan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şahinbey ilçesinin çok hızlı büyüyen ve gelişen bir ilçe olduğuna işaret ederek, "Şu anda Türkiye'nin de 3. büyük ilçesi. İlçemizin yüzde 80'i çarpık kentleşmeden oluşuyor. Bununla birlikte yollarımız oldukça dar. Okul alanları, yeşil alanlar, sosyal donatı alanları oldukça yetersizdi. Bu nedenle ilçemizde kentsel dönüşüm şarttı. Oturup ekip halinde bir çalışma başlattık. Yapılan ilk planlamalarda kentin 5 ayrı noktasında kentsel dönüşüm yapılacağını ilan ettik. Bu bölgelerde önce değer tespit çalışmaları yaptık. Vatandaşlarla oturarak bu bölgelerde neler yapmak istediğimizi birebir yaptığımız görüşmelerle anlattık. Sonuç olarak vatandaşlarımız kentsel dönüşüm için ikna oldular. Bunun ardından hemen Etiler bölgesinde 296 adet rezerv konut yaptık. Ev isteyen vatandaşlarımıza buradaki evlerden verdik ve parasını isteyene de tek seferde nakit olarak paralarını verdik. Bu şekilde şu ana kadar 2 bin 610 evin kamulaştırmasını ve ardından yıkımını gerçekleştirdik. Bu yıkımları yaparken kesinlikle vatandaşlarımızla en ufak bir hadise meydana gelmedi. Tam tersi vatandaşlarımızın duası ve desteğiyle bu işleri gerçekleştirdik" dedi.

Kentsel dönüşüm ile birlikte yeni yollarında düzenlemelerini yaptıklarını ifade eden Başkan Tahmazoğlu, "Burada kangren haline gelmiş bir Özdemirbey Caddesi var. Bu cadde Şahinbey ilçemizin ve Gaziantep'in en önemli ulaşım noktası. Maalesef bu cadde iki şerit olduğu için gün içinde ve özellikle sabah ve akşam saatlerinde tamamen kilitleniyordu. Bu yol 40 yıldan beri açılmayı bekliyordu. Biz kentsel dönüşümle bu iki şerit olan Özdemirbey Caddesini de şu anda 6 şeride çıkardık ve şu anda hizmet veriyor. Kentsel dönüşümle birlikte yeni açacağımız yollar, bulvarlar var. Amacımız burada hem yolları genişletmek, yeni okul alanları, yeşil alanlar, yeni sosyal donatılar ve depreme dayanıksız yığma olarak yapılan yapıları yenileyerek vatandaşlarımızı daha güvenli daha güzel yapılarda yaşamalarını sağlamak istiyoruz" dedi.

Son 5 yıl içerisinde Şahinbey'de 5 bin adet konut yapımının gerçekleştirildiğini de anlatan Başkan Tahmazoğlu, "Bunların bir kısmı kentsel dönüşüm alanımızda bir kısmı da yeni yerleşim alanlarında yaptık. Örneğin Mavikent bölgesinde yeni bir mahalle kurduk burada vatandaşlarımıza 60 bin TL'ye konut veriyoruz. 12 bin TL'si peşin kalan 48 bin TL de 10 yıl vadeli aylık 400 TL ile kira öder gibi vatandaşımızı ev sahibi yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Yeni sanayi bölgesini kentin dışına çıkardıklarını hatırlatan Başkan Tahmazoğlu, "Sanayi bölgesinde 2 bin 340 adet konut yaptık ve orası tamamlandı. Yıkacağımız yerde de şuan planlamasını yapıyoruz. Tabi oradaki yeni planlamaya göre konut alanları biraz daha azalmış olacak. Biz yıktığımızdan daha az sayıda konut yapıyoruz ki, şehir merkezi biraz daha rahatlasın" diye konuştu.

Kentsel dönüşümle birlikte vatandaşların daha rahat bir ortamda yaşayabileceğini belirten Başkan Tahmazoğlu, şunları kaydetti: "Birde Dutluk bölgemiz var ve çarpık kentleşme o tarafa doğru ilerliyor. Biz o alanda 7 milyon metrekare alanda kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan ettik. Oraya 50 metre genişliğinde 12 şeritli 12 kilometrelik yeni bir bulvar açtık. Bu bulvarın hemen yanı başına bir milyon 700 bin metrekare alan üzerine Türkiye'nin en büyük parkını inşa ediyoruz. O bölgeye 35 bin tane konut inşa edilecek. Bunların ilk etabı olan 702 konutu Şahinbey Belediyesi olarak biz inşa ettik. 2 ay içerisinde orayı da tamamlamış olacağız. Böylelikle çarpık yapılaşacak bir bölgeyi tamamen modern, geniş yolları, büyük parkları, okul alanları, sosyal donatı alanlarıyla ve modern yapılarıyla geliştirmiş olduk. Bence esas kentsel dönüşümün ve gelişiminde bu olduğunu düşünüyorum."

Başkan Tahmazoğlu yeniden göreve gelmeleri halinde 20 bin konut daha hedeflediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Yazıcık bölgemizde ayrı bir kentsel dönüşüm çalışması yaptık. ve oradaki yaklaşım 300'e yakın evin yıkımını gerçekleştirdik. Şimdi o bölgeye tarihi dokuya yakın olması nedeniyle oraya uygun yapı modelini yapmak istiyoruz. Şu anda projelerimizi tamamladık ve yakında da oranın inşaatına başlayacağız. Yine Perilikaya'da kentsel dönüşüm alanımız var. Orada da yıkımlarımızı tamamladık. Daha önceki yaptığımız kentsel dönüşüm alanında 300 adet konut inşaat ettik. Vatandaşlarımızın bir kısmını bu bölgeye taşıdık. Şimdi de Perilikaya kavşağına doğru yıkımlarımız tamamlandı. İhalelerimizi yaptık yakında orada yine konut inşaatlarımız başlayacak. Yani amacımız hem kentsel dönüşümle yapılarını yenilemek hem de ev sahibi olmayan vatandaşlarımız kalmasın sloganıyla kira öder gibi vatandaşlarımızı konut sahibi yapmak istiyoruz. Allah nasip ederse 30 Mart'tan sonra yeniden görevimize devam edersek 20 bin tane daha konut yapmayı hedefliyoruz."

"BİZ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE 285 MİLYON TL'LİK KAMULAŞTIRMA YAPTIK. BU RAKAM TÜRKİYE'DE BİR REKOR"

Kamulaştırma konusunda bakanlıkların bile bütçesinden kat kat fazla bütçe ayırdıklarını anlatan Başkan Tahmazoğlu, şöyle devam etti: "Şahinbey Belediyesi olarak şu anda bütçe bakımından en güçlü belediyelerden bir tanesiyiz. Tabi bu kendiliğinden olmadı. 5 yıl önce 92 milyon olan bütçemizi 2014 yılı itibariyle 750 milyon liraya çıkardık. Yani bütçemizi 8 kat artırdık. Yine göreve başladığımızda borçlu bir belediyeydik ve bütçemizin bir buçuk katı borcumuz vardı. Şu anda borçlar tamamen ödendi ve bütçesinin yüzde 80'ini yatırıma dönüştüren bir belediye haline geldik. Biz kentsel dönüşümde 285 milyon TL'lik kamulaştırma yaptık. Bu rakam Türkiye'de bir rekor. Bakanlıkların bile kamulaştırma için ayırdıkları bütçeler bu kadar değil. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl kamulaştırma bütçesi 50 milyon TL'ydi. Biz Şahinbey Belediyesi olarak son 3 yıl içerisinde 285 milyon TL'lik kamulaştırma yaptık. Kentsel dönüşüm alanları çok ciddi maliyetler getirmektedir. Ama bütçeniz güçlüyse imkanlarınızı iyi kullanabiliyorsanız, bu çalışmaları yapabiliyorsunuz ve bu çalışmalar sayesinde şehir merkezi güzelleşiyor, rahatlıyor ve vatandaşlar daha rahat bir ortamda yaşıyor." - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Şahinbey Belediyesi Gaziantep Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title