Haberler

Sahil Güvenlik'in İnsan Kaçakçılığında Aylık Masrafı 3 Milyon Avro

Güncelleme:

Kıdemli Albay Geçim, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Albay Hasan Tunay ile Çanakkale Valisi Ahmet Çınar'ı makamında ziyaret etti.

Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Geçim, insan kaçakçılığı konusunda, "Ülkemiz son dönemdeki atılımları ve büyük ülke olma yolunda verdiği gayretler sonucunda hedef ülke haline gelmiştir" dedi.

Bütün Marmara Bölgesi'nin sorumluluk alanında olduğunu belirten Geçim, "Sahamız çok geniş, bin 545 kilometre. Devletin bize sağladığı imkanlarla görevlerimizi yerine getiriyoruz" diye konuştu.

Geçim, Ege Denizi'nde yaşanan insan kaçakçılığı olayları konusundaki soru üzerine, "İnsan kaçakçılığı olayı bir vakadır, doğrudur maalesef. 2012 yılının ağustos ayından itibaren Suriye'deki olayların ve dünyadaki diğer konjonktürel gelişmeler neticesinde Türkiye bir transit ülke, yani göçü üstünden alıp başka bir ülkeye geçiren ülke konumunda. Ülkemiz son dönemdeki atılımları ve büyük ülke olma yolunda verdiği gayretler sonucunda hedef ülke haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.

İnsanların yaşamsal kalitelerini artırmak amacıyla bu işe teşebbüs ettiğini aktaran Geçim, şöyle dedi:

"Maalesef denizle ilgili hiç bilgisi olmayan gerek Türk gerekse yabancı organizatörlerle karşılıyoruz. Bu potansiyel olmuştur artık Türkiye'de. İnsanlar, onların kandırmalarıyla ve çok ilkel şartlarda Türkiye'den yakın Yunanistan adalarına, oradan da Avrupa'ya gitme gayreti içinde. Sadece ve sadece şunu söyleyeyim, Sahil Güvenlik Komutanlığının düzensiz göçle ilgili aylık yaptığı masraf 3 milyon avrodur. Benim bununla birlikte 38 kanunla verilmiş görevim var. Devletimizin imkanları geniş ancak ben bu gayretimi keşke başka bir yere sevk edip onlarla uğraşabilsem. Bu bir realitedir."

Ege Denizi'nde 20 Bine Yakın İnsan Hareketi

Geçim, insan kaçakçılığı olayında, kara sınırlarını geçip, yaklaşık 1000 kilometrelik mesafe kat edip, denize çıkmadan alınabilecek tedbirlerle bir kısım azalmaların yaşanabileceğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize düşen görev denizdeki olayların engellenmesidir. Sahil Güvenlik Komutanlığı, özellikle Ege'de, benim sorumluluk saham olan Bozcaada sahiline kadar olan bir yerde, buralarda yasa dışı göçü en azından Avrupa ve hedef ülkelerin bize karşı koz olarak kullanmalarını engelleyecek şekilde, daha önemlisi insanların denize cahilce çıkıp, bir ölüm yada kayıp olayıyla karşılaşmadan bunları yakalamamız gerekiyor. Sayı bu sene geçmiş yılların çok üstünde. Sadece Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından bu yıl yakalanan kişi sayısının 10-12 bin aralığında olmasını bekliyoruz. Bu korkunç bir rakam."

Yunanistan tarafından da adalarda yakalanan 3-4 bin civarında insan olduğunu düşünüldüğünde, yakalanmadan kaçanlar olduğu da hesaba katıldığında Ege Denizi'nde 20 bine yakın hareket olduğuna değinen Geçim, şunları kaydetti:

"Bizim en büyük kaygı duyduğumuz husus maalesef ölümlü olayların yaşanması. Potansiyelin ağırlıklı olarak Ege Denizi'nde olduğundan hareketle aldığınız tedbirler insanları başka yerlere sevk ediyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı bu tür olaylara karşı karadan, denizden ve havadan tedbirleri aldı. Bu bir vakadır. Devam edecektir. Bu kapsamda Sahil Güvenlik Komutanlığı elinden gelen bütün gayreti göstermeye devam edecektir."

Vali Ahmet Çınar ise Bölge Komutanı'nın göreve yeni başladığını ifade ederek, ziyaret için kendisine teşekkür etti.

Ziyaretin sonunda Çınar ile Kıdemli Albay Geçim, birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Çınar Ege Denizi Çanakkale Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title