Haberler

Sahibinden Satılık "Tarih"

Güncelleme:

Kütahya'da bir kişi, asırlar önce yörüklerin kullandığı eşyaları 30 yıldır toplayarak evine kurduğu "Yörük Köşesi"ni satılığa çıkardı.

Kütahya'da antika meraklısı bir kişi, yaklaşık 30 yıldır topladığı ve evinin bir odasına kurduğu "Yörük Köşesi" müzesini, kültürevi açılması koşuluyla satılığa çıkardı.

Kütahya Yörük ve Türkmenler Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Namaz (63), 1985 yılından itibaren çeşitli kentlerden topladığı ve satın aldığı kilim, tabak, kaşık, eski para, şamdan, eski gaz lambası, silah gibi birçok eşyayı, Sultanbağı Mahallesi'nde bulunan evinin çatı katında biriktirerek kendine ait müze oluşturdu.

Namaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antikacılığın kendisi için bir tutku olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Evimdeki çatı katını bu eşyalar için ayırdım. İsmini de 'Yörük Köşesi' olarak koydum. Bu eşyaları 1985 yılından itibaren çeşitli şehirlerden satın alarak buraya getirdim. Bu antika tutkusu bende bir hastalık oldu. Çalıştığım dönemlerde, aldığım maaşımın büyük bir kısmını antika eşyaları satın almak için kullandım. Bu malzemeleri toplarken çok para ödedim. Malzemeler arasında 100, 150, 175 ve 242 yıllık eşyalar var. Ayrıca kilimler, tabaklar, kaşıklar, paralar yer alıyor. Buradaki kaşıklar 150 yıllık. Aynı zamanda şamdanlar, eski gaz lambalarımız, küpler var. Eskiden bu küplere turşu kurulurdu. Bunlar da aşağı yukarı 150 yıllık. Su kapları, yayıklar ve mavzer silahı var. Bu mavzer 225 yıllık bir tüfek. Bunu almak için bir ağabeyimle epey mücadele ettim."

Namaz, eşyaların çoğunu il dışından getirdiğini ifade ederek, Konya, Adana, Mersin ve Silifke'den birçok malzemeleri satın aldığını dile getirdi.

Bu eşyaların hep Yörükler tarafından kullanıldığını anlatan Namaz, kendisininde yörük olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Yörük arkadaşlarımızla iç içeyiz. Bazı arkadaşlarımız malzemeleri hibe etti. Birçoğunu da parayla satın aldım. Yaklaşık 30 yıldır biriktirdiğim eşyaların bakımı zor. Her ay silmek, temizlemek icap ediyor. Hanımım rahatsız olduğu için ben de fazla bakım yapamıyorum. Bu antikalara bir sahip çıkan olursa, yarı fiyatına devretmeyi düşünüyorum. İnsanlar bir kültürevi açsın. 'Örf, adet ve kültürünü yaşatmayan bir devlet, devlet değildir' diye bir sözümüz var. Biz de onun mücadelesini veriyoruz. Örf, adet ve kültürümüzü yaşatalım istiyoruz. Tabi kültürevi açmak kaydıyla, benden alıp satması kaydıyla değil."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kütahya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title