Haberler

Şahdeniz Projesi Kredi Anlaşması Töreni

TPAO Genel Müdür Vekili Şişman: "Petrol ve doğalgaz neredeyse biz de orada olalım felsefesiyle makul, mantıklı ama agresif bir çalışma içindeyiz" TPAO, Azerbaycan'ın Şahdeniz doğalgaz sahası ve Güney Kafkasya Doğalgaz Boru Hattı'ndaki yüzde 10'luk hisse artışının finansmanı için İş Bankası ve VakıfBank ile 1 milyar dolarlık kredi anlaşması imzaladı Projedeki toplam payını yüzde 19'a çıkaran TPAO, Şahdeniz Sahası'nın en büyük ikinci hissedar oldu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, "Yurt içinde ve yurt dışında petrol ve doğalgaz neredeyse biz de orada olalım felsefesiyle makul, mantıklı ama agresif bir çalışma içindeyiz" dedi.

TPAO'nun, Şahdeniz Projesi'nde yüzde 10'luk hisse artışının finansmanında VakıfBank ve Türkiye İş Bankası ile 1 milyar dolarlık kredi anlaşması yapılması dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında tören düzenlendi.

Törende konuşan TPAO Genel Müdür Vekili Şişman, Türkiye'nin 2023 vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. TPAO'nun da yeniden yapılanma ve gelecek 10 yıl projeksiyonunu oluşturma adına yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirten Şişman, bu kapsamda atılan adımlardan birinin de Azerbaycan'da devam eden ve planlanan projeleri olduğunu anlattı.

Şişman, 1 milyar dolarlık kredinin tamamının Türk bankaları tarafından karşılanmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, "TPAO olarak yurt içinde ve yurt dışında petrol ve doğalgaz neredeyse biz de orada olalım felsefesiyle makul, mantıklı ama agresif bir çalışma içindeyiz. İnşallah benzer projelerle 2023 vizyonunu güçlendirecek adımlar atmak hepimize nasip olur" dedi.

"Buralara kolay gelinmedi"

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de TPAO'nun yurt dışındaki yatırım ve payını arttırma anlamındaki önemli anlaşmasında VakıfBank ile yer almaktan mutlu olduklarını söyledi. "Buralara kolay gelinmedi" diyen Bali, Türkiye'de geçmişte Hazine garantisi olmadan proje finansmanı olmadığını ifade etti.

Bali, TPAO'nun dünyanın dev enerji şirketleriyle bir arada 2. en büyük hissedar konumuna gelmesinden gurur duyduğunu dile getirerek, "Para satmak kolay. Hakiki mesleki haz almak istiyorsanız, bu tür organizasyonlarda yer almalısınız. Onun için çok mutluyuz" dedi.

İş Bankası'nın 7 milyar doları aşan enerji finansmanı olduğunu kaydeden Bali, 2011-2013 döneminde yenilenebilir enerji konusunda da aktif rol oynadıklarına söyledi. Bali, finanse ettikleri 150 projenin 50'sinin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik olduğunu anlattı.

Bali, 2023 hedefleri için enerji projelerinin çok önemli olduğuna işaret ederek, bankalarının tam bir taahhütle sektörün arkasında durmaya devam edeceklerini kaydetti. Bali, enerjide dışa bağımlı bir ülke olmanın, cari açığın ve istenen ekonomik potansiyele ulaşılamamanın çözümü için finansa düşen görevlerin bilincinde olduklarını, bu konuda çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

"Önceliğimiz ülkenin gücüne güç katmak"

VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan ise Türkiye'nin her alanda olduğu gibi enerji alanında da büyümeye devem ettiğini belirtti.  Ülkede büyümenin öncülüğünü TPAO'nun yaptığına işaret eden Aydoğan, "Şahdeniz doğalgaz sahası ve Güney Kafkasya doğalgaz boru hattındaki payını arttıran TPAO'yu kutluyorum" dedi.

TPAO'nun ülkenin en değerli ve başarılı kurumlarından biri olduğunun altını çizen Aydoğan, projede yer aldıkları için mutlu olduklarını ifade etti. Ülkeye değer katan projelerde yer almanın VakıfBank, Türk bankacılık sektörü ve ülke ekonomisi için büyük bir övünç kaynağı olduğunu vurgulayan Aydoğan, önceliklerinin ülkenin gücüne güç katmak olduğunu kaydetti.

Aydoğan, bu proje başta olmak üzere Türkiye'deki tüm projelerdeki liderliği nedeniyle 12. Cumhurbaşkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve enerji projelerindeki etkin rolü sebebiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a teşekkür etti.

TPAO Şahdeniz'in en büyük 2. hissedarı oldu

İstanbul'da 31 Mayıs 2014'te imzalanan anlaşmayla Fransız enerji şirketi TOTAL'in Şahdeniz doğalgaz sahası ve SCP Boru Hattındaki yüzde 10 hissesini yaklaşık 1 milyar 450 milyon dolara satın alan TPAO, projedeki toplam payını yüzde 19'a çıkararak sahanın en büyük 2. hissedarı oldu.

TPAO'nun uzun dönemli stratejik hedefleri çerçevesinde VakıfBank ve İş Bankası ile 3 yıl anapara geri ödemesiz toplam 7 yıl vadeli kredi sözleşmesi imzalandı. Toplam tutarın geriye kalan yaklaşık 450 milyon dolarlık kısmı da TPAO'nun öz kaynaklarından karşılanacak.

İş Bankası ve VakıfBank tarafından eşit paylarla sağlanan 1 milyar dolarlık kredi, enerji sektöründe tek seferde kullandırılan en yüksek tutarlı kredi oldu.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Adnan Bali İş Bankası Azerbaycan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title