Haberler

Sağlıkta Devrim! Aile Diş Sağlığı Uygulaması Başlıyor

Güncelleme:

Türkiye'de 2015 yılında 2 milyon 46 bin kutu ilaç kullanıldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu aile diş hekimliği uygulamasına bu yıl başlanacağını söyledi.

Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesinde sunum yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2015 yılında 2 milyon 46 bin kutu ilaç kullanıldığını, bu ilaçlar için 19 milyar 349 milyon lira para harcandığını bildirdi. Müezzinoğlu, difteri, tetanoz ve boğmaca aşılarının yerli üretim çalışmalarına başladıklarını da söyledi. Müezzinoğlu, sağlık alanıyla ilgili şu rakamları paylaştı:

DAHA DA BÜYÜYECEK

"2016 yılında 2 milyon 89 bin kutu ilaç kullanılacağı düşünülüyor. Bunun için de yaklaşık 20 milyar liranın üzerinde para harcanacak. Bu veriler Türkiye'nin güçlü bir sağlık tüketicisi olduğuna da işaret. Türkiye'nin yeni döneminde ilacı üretebilen bir ülke olması gerekiyor bunu başarabilecek bir altyapısı olan insan kaynağımız var. Kişi başı hekime başvurma sayısı 2015 yılında 8.3 oldu. 138 merkez ve bin 523 palyatif bakım yatağı açtık. Yanık yatak sayısı 291'den 406'ya yükseldi. Organ nakli sayısında 2015 yılında 4 bin 552'lik bir rakamla başarılı bir süreç yürütüyoruz. TÜRKÖK projesi ile 100 binin üzerinde gönüllü bağışçımız oldu. 12 bağış merkezi kurduk ve 35 hastaya ilik nakli yaptık. Merkezi randevu sistemiyle günlük ortalama 360 bin kişi hastanelerden randevu alıyor."

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ BAŞLIYOR

Türkiye Genom projesi için de düğmeye bastıklarını anlatan Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Bununla birlikte kanser ve kanser dışı hastalıklarda kişiye özel tedavi dönemi başlıyor. Türkiye Mikrobiyom Projesini başlatıyoruz. Bununla da mikroorganizmaların gen yapısını tespit ederek hastalıklarla mücadele etmeyi planlıyoruz. Aşı üretim tesisimiz 2017 yılında tamamlanacak. Difteri, tetanoz ve boğmaca aşılarının yerli üretim çalışmalarına başladık. Plazma ürünlerinin tamamının yerli plazmadan üretilmesini hedefliyoruz. Yerli orijinal insülin üretmeyi hedefliyoruz. Aile diş hekimliği uygulamasına bu yıl başlayacağız. Ağız diş sağlığı hizmetlerinde aile hekimliği benzeri yapılanmaya gidiyoruz." Sağlıklı yaşam konusunda da atılımlar yaptıklarını anlatan Müezzinoğlu, "Doktorların egzersiz programı reçete etmeleri için pilot çalışma başlattık. Ekmekte kepek oranının daha da artıracak ve tam buğday ekmeğinin yaygınlaşmasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Hazır gıdalarda trans yağların kullanılmasını engelleyecek politikalar geliştiriyoruz" dedi.

AKCİĞER KANSERİ YÜZDE 10 AZALDI

TÜRKİYE nüfusunun tamamında aktif olarak kanser kaydı yapıldığını anlatan Müezzinoğlu, "Tütünle mücadele programı kapsamında akciğer kanserlerinin yüzde 10 azaldığını tespit ettik. Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı ile günlük ortalama 4 bin 800 vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma Hattı ile 63 bin kişiye hizmet verdik.

Yılda 5 milyon vatandaşımıza ücretsiz kanser tarama hizmetleri veriyoruz. Kanserle mücadelede kapsamında en çok görülen meme, rahim ağzı ve kalınbağırsak kanserlerinde yaygın taramaya devam ediyoruz. 2015 yılında 652 bin kişiye evinden sağlık hizmeti sunduk. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları konusunda 51 sağlık kuruluşuna uygulama yetkisi, 6 üniversite hastanesine de eğitim programı düzenleme yetkisi verdik" diye konuştu.

YURTDIŞINA ÇIKANA ZİKA SMS'İ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Zika virüs konusunda dünyadaki gelişmeleri takip edip gerekli önlemleri alıyoruz. Yurt dışına çıkan vatandaşlarımıza SMS ile bilgi vererek seyahatleri sırasında güvende olduklarını hissettiriyoruz" dedi.

BEBEK ÖLÜM HIZI DÜŞTÜ

Müezzinoğlu, "Bebek ölüm hızı bin canlı doğumda 31.5 iken 7.6'ya, anne ölüm oranın ise yüz bin canlı doğumda yüzde 64'ten yüzde 15'e düştüğünü kaydetti. Şuanda hastanede yapılan doğum oranlarını yüzde 99'lara taşıdık. Koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan bütçe yüzde 22 arttı. 2016 yılında bu rakam 11 milyon lira olacak" dedi.

121 BİN 712 SURİYELİ DOĞDU

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Suriyeli vatandaşlarla ilgili de bilgi vererek, "2011 yılından bu yana Türkiye'de doğan Suriyeli sayısı 121 bin 712 oldu. 2015 yılında 335 bin sığınmacı aşılandı" şeklinde konuştu.

SURİYELİLERE İLAÇTA SIKINTILI DÖNEM

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Arman Üney, eczacıların her geçen gün sayıları artan Suriyeli mültecilere ilaç sağlamada sıkıntı yaşamaya başladıklarını belirterek, "Bu konu bir kurala bağlanmadı. AFAD ile protokol yapılması şart" dedi.

Üney, şunları söyledi: "TEB eczacılar adına protokol yapan bir kurum ve bu yasal bir hak. Ancak Suriyelilere sağlanan ilaçlarla ilgili AFAD ile yapılmış bir protokolümüz bulunmuyor. Bu da eczacıları zor durumda bırakıyor. Mültecilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bayırbucak Türkmenleri de geliyor. Yeni bir mülteci dalgası yolda. Bu insanların ilaca ihtiyacı var. Konuyla ilgili sadece bir 12 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan bir Başbakanlık genelgesi bulunuyor. O da ayrıntı içermiyor. TEB olarak gördük ki eczacılar mültecilere ilaç sağlamada ellerinden geleni yapıyorlar ancak ne yazık ki artık sıkıntılı bir döneme giriliyor. Mültecilere ilaç verememe noktasına gelindi. Çünkü reçete kesintileri, iadeler, SGK tarafından 90 güne kadar incelenen reçetelerin valilikler tarafından kaç günde ödeneceği konusunda hiçbir ayrıntı yok. Eczacı ekonomik olarak zor durumda. Geçtiğimiz günlerde konuyu AFAD Başkanı ile bir görüştük. Ona eczacıların yaşadığı sıkıntıları anlattık. AFAD ile bir protokol imzalanmasının şart olduğunu söyledik. Sorunlarımızı dinledi. Çözüm için gereken düzenlemelerin yapılacağını bildirdi. Ancak protokol ile ilgili her hangi bir gelişme olmadı. Talebimiz en kısa sürede AFAD ile bir protokol imzalanması." (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Mehmet Müezzinoğlu Türkiye Bebek Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (50)

yuksekovali:

Kundaktaki bebekler sivil insanlar binalarda bodrum katlarinda gunlerce yarili kaliyor ve cogu olup gidiyor. Ama gelin gorunki ambulanslariniz panzerlere mazot tasiyor gidip hastalri tasimasi gerekirken. Tarih ve insanlik sizi affetmeyecektir . sonra da saglikta devrim deyip duruyorsunuz. Ne devrimi ya . bir ulkede cocuklar katledilip enkaz altinda birakiliyorsa o ulkede sagliktan bahsedilemez sayin bakan . sen devrim derken herhalde istanbulun elit kesimlerinden bahsediyorsun .

1
35
yanıtYanıtla
YÜKSKOVALI:

SEN HENDEK KAZ BONBA DÖŞE DEVLETE PUS KUR ONLARCA ASKERİ HAİNCE ŞEHİT ET ONDAN SONRA DEVLET ŞU DEVLET BU DE YA Bİ DÖNÜP ANAYA BAKIN KANSIZLAR İNSAN OLANDA BİRAZ VİJDAN OLUR SİZDE ZERRESİ YOK BE LANET OLUN SİZEDE SİZE ZERRE KADAR HAK VERENDE

yanıt34
yanıt0
ATATÜRK ASKERLERİ:

MİLLET VEKİLLERİNE VERİLEN 8 TANE İMPİLANT HAKKININ YARISINI SSK Lİ ÇALIŞANA VEREKMİSİN SEN ONU SÖYLE . . .

26
1
yanıtYanıtla
TOKAT:

SİZDEN 8-9 TANE İMPLANT İSTEMİYORUZ. 2 ALTA , 2 DE ÜSTE İMPLANT YAPIN BU MİLLETİN DİŞ SORUNU HEPTEN BİTER. İNSANLARINIZI DÜŞÜNÜN BİRAZ. YAZIKLAR OLSUN ALDIĞINIZ OYLARA.

23
2
yanıtYanıtla
yuksekovali:

Sayin bakan devrim dedigin dogunun doktorsuz olmasi mi yoksa devrimle insalari kandirmaya mi calisiyorsunuz? Hakkarinin yüksekova ilcesinde dogru duzgun doktor yok . aylardir cocuk doktoru yok gelen doktor da bahane uydurupkaciyor. dogum doktorlari kisi basi gunde 200 hastaya bakiyor bu mu devrim? Hep pratisyen doktorlari doguya gonderiyorsunuz sonra da tecrube kazaninca da kacip giyor. sonra da sosyal devletiz diye takiliyorsunuz. birakin bu devrim laflarini .

2
22
yanıtYanıtla
bildiğin herşeyi unut bir an:

Terör, bomba , silah , kan, ölüm, kaleşnikof, rpg, mayın. . bunlar güzel insanları ve güzel suyu, havayı, nefis balı sürekli gölgeliyor.

yanıt6
yanıt2
kahraman:

sağlıkta devrim miş 1 diş randevusu alamadık 3 aydır ne devriminden söz ediyosun suriyelilere verdiğiniz değerin yarısını kendi vatandaşlarınıza verin anadolu yakasında çoçuk cene cerrahı yok zaten 6 ayda zor randevu alıyor vatandas onuda avrupa yakasına sevk ediyorlar hastanede yok olur mu ya

19
3
yanıtYanıtla
RIZELI:

121 bın surıyelı cocuk dunyaya gelmıs her sey beles olunca baslamıslar fantazıye koyun surusune kardes dunyaya getırmısler

14
7
yanıtYanıtla
...Mobil-ANDROID:

Kesin Chp zamaninda düsünülmüstür yoksa Akp yapamaz bunu

10
8
yanıtYanıtla
cehalet denizinde yüzüyoruz:

diş protez merkezlerinden randevu isteyin bakalım, randevu alabilecek misiniz? Ya da kaç gün sonrasına alabileceksiniz? Randevu aldınız diyelim, tedavi olabilecek misiniz? Parası olanlar özel kliniklerde diş tedavisi yaptırıyor, olmayanlar da çile çekmeye devam ediyorlar. Bakan masal anlatıyor.

16
1
yanıtYanıtla
Tüm 50 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title