Haberler

Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti Projesi

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz: "Hareketsiz yaşam tarzı, hazır gıdalar ve öğün zamanlarının kısalması gibi faktörler diyabeti tetikliyor.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz,  hareketsiz yaşam tarzı, hazır gıdalar ve öğün zamanlarının kısalması gibi faktörlerin diyabeti tetiklediğini belirterek, "Ülkemizdeki bu tablonun değişmesi için bilinçlenme şart. Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti Projesi de bu beslenme alışkanlıklarının değişmesi için önemli bir adım" dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Diyabet Vakfı'nın koordinatörlüğünde ve DörtokBersay Sağlık ve İyi Yaşam İletişimi'nin desteğiyle 3 yıldır yürütülen ve ilk çalışmalarına 2011 yılında başlanan "Diyabeti Durduralım" projesinde bir adım daha atıldı. Türkiye Diyabet Vakfı'nın açıkladığı "sağlıklı yaşam reçetesi" Arçelik ve Beko buzdolaplarının üzerinde 10 milyon kişiye ulaşacak.

Diyabeti durduracak sağlıklı beslenme alışkanlıkları hakkında farkındalık ve bilinç oluşturması hedeflenen "Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magnet"lerinin Arçelik ve Beko servisleri ve bayileri üzerinden de dağıtımı yapılacak.

Diyabetin giderek artan tehdidine dikkati çekmek ve projeyi tanıtmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Kemal İlter, projenin toplumda diyabet konusunda farkındalık oluşturmak için son derece önemli olduğunu belirtti.

İlter, Türkiye'de diyabetin son 10 yılda yüzde 100 oranında artış gösterdiğini ifade ederek, "Oysa diyabet bilinçlenerek henüz ortaya çıkmadan önlenebilir bir hastalık. Diyabetin önlenmesi hepimizin sorumluluğunda. Toplumumuzu diyabet konusunda bilinçlendirmek, diyabetin artan hızını yavaşlatmak için yürütülen 'Diyabeti Durduralım' projesi kapsamında bugün toplumumuz için yeni bir farkındalık projesi daha kazandırdığımız için çok mutluyuz. 21. yüzyılın hayat alışkanlıklarından kaynaklanan diyabeti durdurmak için daha sağlıklı beslenme ve daha hareketli bir yaşam modelini toplumun bütün kesimlerinin benimsemesi son derece önemli. 'Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti' projesi bunun güzel bir örneği. Daha sağlıklı nesiller için el ele vererek güçlerimizi birleştirmeye devam etmeliyiz" diye konuştu.

"Türkiye'de halkın yüzde 63'ü diyabeti bilmiyor"

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr.  Temel Yılmaz, yaptıkları bir araştırmaya göre, Türkiye'de halkın yüzde 63'ünün diyabet konusunda yeterli bilince sahip olmadığını vurgulayarak,  Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre 2013 yılında tüm dünyadaki diyabetli hasta sayısının 382 milyona ulaştığını söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye'de ise yaklaşık 10 milyon kişinin diyabet hastalığından etkilendiğini, 7 milyon kişiye diyabet teşhisinin konduğunu, yaklaşık 4 milyon kişinin ise diyabet tedavisi gördüğünü dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması, hazır gıdaların daha çok tüketilmesi, öğün zamanlarının kısalması gibi faktörler, her yaş grubunda diyabeti tetikliyor. Ülkemizdeki bu tablonun değişmesi için bilinçlenme şart. 'Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti' projesi de bu beslenme alışkanlıklarının değişmesi için önemli bir adımdır. Türkiye Diyabet Vakfı olarak magnetlerin üzerinde yer alan önerileri, 'sağlıklı yaşam reçetesi' olarak görüyoruz. Vakıf olarak bu mesajları her yerde vermeye özen gösteriyoruz. Halka bu mesajları ulaştırabilirsek diyabet konusunda farkındalığı artıracağımıza ve diyabetin artan hızını durduracağımıza inanıyoruz."

Yılmaz, sağlıklı bir yaşam için hem beslenme alışkanlıklarının değişmesi hem de daha fazla hareket edilmesi gerektiğine işaret ederek, "Finlandiya Diyabet Koruma Programı doğrultusunda yapılan araştırmaya göre, günde 30 dakikalık yürüyüş ile kilonun yüzde 5 düşürülmesi ve böylece diyabetin ortaya çıkış hızını yüzde 58 oranında azaltmak mümkün. Diyabet dikkat ettikçe uzaklaşan bir hastalıktır. Toplumun bu konudaki bilincini artıracak çalışmalar bu açıdan son derece önemli" dedi.

"Diyabeti Durduralım projesi önemli bir sosyal sorumluluk hareketi"

Arçelik AŞ Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük de "Diyabeti Durduralım" projesi ile özellikle genç nesilleri bilinçlendirmenin önemli bir sosyal sorumluluk hareketi olduğuna vurgu yaparak, Dünya Sağlık Örgütü'nün "çağın salgın hastalığı" olarak nitelendirdiği diyabetin, kişilerin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkilediğini kaydetti.

Karabük, sektörün lider kuruluşu olarak, kişilerin yaşam kalitesini artıran faaliyetleri önemsediklerini dile getirerek, "Bu projeye katkı sağlamaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Proje çerçevesinde, 'Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magnetlerini Türkiye'nin 81 ilinde Arçelik ve Beko markalı buzdolaplarının üzerlerine koyduk ve tüketicileri bilinçlendirmek üzere hazırladığımız bu magnetler ile 3 bin mağazada 10 milyon  kişiye ulaşmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

"Mutfak beslenmenin kalbidir"

Diyabeti Durduralım Projesi'nin İletişim Koordinatörü DörtokBersay Sağlık ve İyi Yaşam İletişimi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dörtok ise Diyabeti Durduralım Projesi'nin Türkiye'nin genç nesilleri için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Dörtok, diyabetin hem dünyada hem de Türkiye'de katlanarak artan, insanlığın önündeki büyük bir sınav olduğunu belirterek, Türkiye'deki tüm sektörlerin ve sağlık otoritelerinin bu gidişatın farkında olduğunu ifade etti.

Diyabetin, bugünün ve geleceğin en önemli gündem maddesi olması gerektiğini hatırlan Dörtok, "Anne-babalar, öğretmenler, hekimler, hemşireler basın mensupları ve kendini fikir önderi konumunda gören herkes, gönüllü birer diyabet mücadelecisi olmak durumunda. Doğru, samimi ve ortak hedefe koşan bir  iletişim yaklaşımı ile salgını tersine çevirerek çocuklarımıza bizden daha çok yaşama şansı verebiliriz. Unutmayalım ki çocuklarımız bizleri yani ebeveynlerini örnek alıyor. Bu yüzden önce biz davranışlarımızı değiştirmeliyiz ve çocuklarımıza iyi birer örnek olabilmeliyiz. 'Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti' projesi de bu açıdan çok önemli. Bu proje sayesinde eve ve mutfağa girip annelere, babalara ve çocuklara ulaşabileceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Arçelik ve Beko buzdolaplarının üzerinde yer alacak magnetlerde, "Kahvaltı yapmadan güne başlamayalım, her öğün yemeğe salata ile başlayalım, her gün mutlaka süt, yoğurt ve peynir tüketelim, tam tahıllara ve lifli besinlere soframızda mutlaka yer verelim, haftada en az iki kez balık tüketelim, buzdolabımızda taze sebze ve meyvelere geniş yer ayıralım, soframızdan tuzu ve şekeri kaldıralım, her gün en az beş bardak su içelim, günde beş bin adım yürüyelim ve çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlığı için örnek olalım" gibi maddeler yer alıyor.

"Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magnet"lerinin üzerinde "Unutmayın, siz nasıl beslenirseniz çocuğunuz da öyle beslenir" ve "Hayatınızda en büyük yer, her zaman sevginin ve sevdiklerinizin olsun" gibi tavsiyeleri de buluyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Diyabet Vakfı Temel Yılmaz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title