Haberler

Sağlıklı Sindirim için Hindiba Lifleri

Güncelleme:

Batıda nüfusun, çocuklar dahil, %30'a varan bir kesimi haftalık düşük bağırsak hareketi ve sert dışkı problemi ile karşılaşıyor.

Sindirim sistemi sağlığında hindiba kökü liflerinin potansiyeli bu problemin çözümünde göz ardı edilemez. İki yeni bilimsel araştırmanın yakın zamanda yayınlanan sonuçları, BENEO'nun prebiyotik hindiba kökü liflerinin, bağırsak düzenini iyileştirerek ve dışkıyı yumuşatarak sindirim sağlığını desteklediğini ve aynı zamanda çok iyi tolere edildiğini gösteriyor. Bu araştırmalar önceki araştırmalardan elde edilen bulgular üzerine inşa edildi.
Antje Micka ve arkadaşları tarafından yürütülen ilk çalışma[ii][ii], hindiba kökü inülininin yetişkinlerde bağırsak fonksiyonunu geliştirdiğini ve sindirim sağlığına katkıda bulunduğunu gösteriyor. İki ve beş yaşları arasındaki çocuklara odaklanan Ricardo Closa-Monasterolo ve arkadaşlarının yürüttüğü ikinci çalışma.[iii][iii], prebiyotik hindiba kökü lifleri, inülin ve oligofruktozun, çok iyi tolere edilirken, dışkı kıvamını iyileştirerek, sindirim sağlığını desteklediğini gösteriyor.

Micka ve arkadaşları tarafından yürütülen klinik çalışma, 44 sağlıklı, hafif kabız denek üzerinde (kendileri tarafından haftada 2–3 kez dışkı olarak tanımlanan kabızlık), rastgele seçilmiş, çift kör, plasebo kontrollü ve çapraz geçişli olarak tamamlandı. Katılımcılara, 3x4gr/gün oranında BENEO'nun hindiba kökü lifi, Orafti® Inulin ya da plasebo (maltodekstrin) verildi. 2 haftalık hazırlık fazından sonra bu ürün takviyeleri deneklere 4 haftalık bir süre içinde kahvaltı, öğle ve akşam yemeği ile birlikte tüketilen bir içecek şeklinde sunuldu. Sonuçlar, BENEO'nun prebiyotik hindiba inülininin, herhangi bir gastrointestinal rahatsızlık olmadan haftalık bazda dışkılama sıklığında artış sağladığını gözler önüne serdi. Ayrıca, kabız deneklerle yürütülen yaşam kalitesi anketi sonuçları da deneklerin genel refah ve memnuniyetlerinde de artış yaşandığını gösterdi.

Araştırma, sindirim işlevleri üzerine yürütülen çalışmalar için geçerli olan EFSA kılavuz belgelerine uyumlu olarak tasarlandı. Ayrıca, hindiba inülini ve sindirim sistemi sağlığı üzerine olumlu görüşlerle ve özel beyanla sonuçlanan BENEO'nun 13.5 beyanı dosyasında da yer aldı.

Closa-Monasterolo ve arkadaşlarının yürüttüğü çalışma, prebiyotik hindiba inülin ve oligofruktozun iki ve beş yaşları arasındaki çocuklarda normal bağırsak alışkanlıklarını desteklemekte yardımcı olduğunu gösteren ilk araştırma olma özelliği taşıyor. Araştırma ayrıca, rastgele seçilmiş, çift kör, plasebo kontrollü ve paralel grup yöntemleri ile yürütüldü. Çocuklar 2x2gr/gün kombinasyonu ile 6 hafta süreyle, BENEO OraftiÒ inulin ve oligofruktoz, ya da plasebo (maltodekstrin) ihtiva eden yoğurt ve taze peynir tükettiler. Sonuçlar, hindiba kökü liflerinin kabızlık sorunu yaşayan çocukların dışkılarını yumuşattığını ve vücut tarafından tamamen sindirilebilen plasebo kadar iyi tolere edilebildiğini gösterdi.

(0-2 yaş) bebekler ve küçük çocuklarda, prebiyotik lifler inulin ve oligofruktozun olumlu etkilerini gösteren bir dizi bilimsel çalışmalar bulunuyor olsa da 2 ila 5 yaşları arasındaki çocuklarda etkileri üzerine oldukça sınırlı veriler mevcuttu[iv],[v],[vi],. Bu veriler son çalışma sonuçlarının önemini bir kez daha vurguluyor. Bu yaş grubu değişen beslenme düzenleri (genel olarak düşük diyet lifi alımı), tuvalet ve lazımlık eğitiminin yanı sıra ev dışında (anaokulu) daha fazla vakit geçirmeleri gibi sindirim sistemi sağlığını direkt olarak etkileyen etmenler nedeniyle kabızlık riskiyle özellikle karşı karşıya kalıyor.

Hindiba kökü liflerinin sindirim desteğinin altında yatan fizyolojik mekanizmalar prebiyotik etkileriyle ilgilidir. Seçici olarak saccharolytic, özellikle Bifidobacteria ve Lactobacilli, fermantasyonunu teşvik eden bakterilerin büyümesini uyarırlar. EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) düzenlilikte iyileşmenin altında yatan fermantasyon odaklı mekanizmayı Orafti® İnülin üzerine bildirdikleri olumlu görüşlerde açıkladı[vii].

BENEO Yasal Düzenlemeler ve Beslenme İletişimi Başkan Yardımcısı Anke Sentko, sindirim sağlığının her yaşta önemli olduğunu vurguluyor. "İnsanlar üzerinde yüksek kalitede yürütülen son iki klinik çalışma bir kez daha BENEO'nun prebiyotik hindiba kökü liflerinin, çocuk ve yetişkinlerde sindirim sistemi sağlığını etkin bir şekilde desteklediğini ortaya koydu. Hindiba kökü lifleri; inülin ve oligofruktoz en fazla araştırılmış prebiyotik liflerdir. Zindelik kadar sindirim sağlığında düzenliliği de destekleyerek, tüketici ihtiyaçlarını karşılayacak bu ürünler, pek çok yiyecek ve içecek üreticisinin ilgisine sunuyor."

BENEO'nun Orafti® inulin ve Oligofruktoz'u,sıcak su ekstraksiyon yöntemiyle hindiba kökünden üretilen, doğal, GDO içermeyen temiz etiketli prebiyotik liflerdir. Diyet liflerinin bu özellikleri, eşsizliğini ortaya çıkararak, benzerlerinden ayrışmasını sağlıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title