Haberler

Sağlıklı Şehirler Ağı'nda 6. Dönem

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlıklı Şehirler Ağı’nın Türkiye’den ilk üyesi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 6’ncı dönem için yaptığı üyelik başvurusu kabul edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sağlıklı Şehirler Ağı'nın Türkiye'den ilk üyesi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 6'ncı dönem için yaptığı üyelik başvurusu kabul edildi.

Sağlıklı Şehir Projesi kapsamında 1995 yılından bu yana başarılı çalışmalar yürüten ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin kurulmasına öncülük eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, DSÖ'ye 6'ncı dönem üyeliği için ilk başvuru yapan ve üyeliği gerçekleşen kentlerden biri oldu. Yalnızca Avrupa Bölgesinde 30 ulusal ağ ve bu ağlara üye olan bin 400 kentin yer aldığı küresel bir hareket olan ve her beş yılda bir yenilenen kriterlere göre üyeliğin yenilendiği ve şehirlerden farklı ana konular üzerinde çalışmaları beklenen DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı, 2014-2018 yıllarını kapsayan VI. Faz sürecine başladı.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı'nı yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı yaşanabilir bir Bursa için 6'ncı Faz'da da çalışmalarına hız kesmeden devam edecek. Sağlık 2020 prensipleri ışığında devam edecek olan 6'ncı Faz'da üye kentler, 'sağlığın iyileştirilmesi ve sağlık alanındaki eşitsizliklerin azaltılması' ve 'liderliğin ve sağlıkta katılımcı yönetişimin iyileştirilmesi' başlıkları altında 'Yaşam Seyri ve İnsanların Güçlendirilmesi', 'Avrupa Bölgesinde Ana Halk Sağlığı Sorunlarıyla Mücadele', 'İnsan Odaklı Sağlık Sistemlerinin ve Halk Sağlığı Kapasitesinin Desteklenmesi' ve 'Dayanıklı Toplumlar ve Destekleyici Ortamların Oluşturulması' konularına odaklanacak.

Projenin 1. Fazı 1987-1992 yılları arasını kapsamaktadır. Bu faza Avrupa'dan 35 şehir üye olmuştur. Bu dönemde şehirde sağlık için çalışma yöntemleri tespit etmek bunları tanıtmak ve uygulamak amacıyla girişimler olmuştur.

Projenin 2. Fazı 1993-1997 yılları arasında gerçekleşmiştir. 39 üye şehir bu fazda kent sağlığını geliştirmek için çaba göstermiştir. Şehirler bu fazda halk sağlığı politikası ve kapsamlı şehir sağlığı planlamasını ön plana çıkaran bir modelle harekete geçmişlerdir.

Projenin 3. Fazı 1998-2002 yılları arasında sürmüştür. Bu fazın ana temaları hakkaniyet, sürdürülebilir kalkınma, sosyal gelişme, entegre sağlık gelişimi planları ve sistematik izleme ve geliştirme olarak belirlenmiştir. 50 şehir bu fazda yer almıştır. Türkiye'den Avrupa Ağına ilk üye 5 Temmuz 2000 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi olmuştur.

Projenin 4. Fazı 2003-2008 yıllarını kapsar. Sağlıklı Şehirler hareketi bu fazda hızla yayılmıştır. Aralarında Türkiye'den 12 şehrin de bulunduğu Avrupa'dan 90 şehir bu fazda üye olmuşlardır. Bursa, Aydın, Gölcük, Kadıköy, Yalova, İstanbul, Çankaya, Bartın, Avanos, Kırıkkale, Tepebaşı, Trabzon bu fazın Türkiye'den üyeleridir. Bu fazın ana temaları sağlık etki değerlendirmesi, sağlıklı şehir planlaması ve sağlıklı yaşlanma, yardımcı tema da aktif yaşam ve fiziksel aktivitedir.

Projenin 5. Fazı 2009-2013 yıllarını kapsamaktadır. Fazın genel teması "Tüm Politikalarda Sağlık ve Sağlık Alanında Eşitlik" tir. Destekleyici Çevreler, Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Kentsel Tasarım, Planlama ve Çevre ana konularına odaklanılmıştır. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Uraz Kaygılaroğlu olayı nedir? Kaygılaroğlu neden linç edildi? Açıklama yaptı mı? RÖNESANS GAYRİMENKUL HALKA ARZ: Rönesans Gayrimenkul katılım endeksine uygun mu, kaç lot verir? Hastane randevusu alıp gitmeyenlerin cezası ne olacak? Fahrettin Koca açıklama yaptı mı? ABD Başkanı Biden'dan skandal açıklama! | Biden ne söyledi? Biden amcasının yendiğini mi söyledi? Zeynep Bastık hasta mı? Zeynep Bastık'ın sağlık durumu nasıl? Zeynep Bastık neden ameliyat oluyor? Azra Akın'ın çocuğu mu oldu? Azra Akın'ın çocuğunun cinsiyeti ne? Azra Akın'ın kaç çocuğu var? Terör örgütü sözde sorumlusu Fehmi Oral Meşe yakalandı mı? Fehmi Oral Meşe kimdir? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak? AKOM uyardı! İstanbul'da sağanak yağış mı bekleniyor? Kabine'de değişim olacak mı? Ömer Çelik sorulara ne cevap verdi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı şifresiz mi? Fenerbahçe - Olympiakos maçı hangi kanalda, ücretsiz mi, bedava mı olacak? Meliha Akyol kimdir? AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol kaç yaşında, nereli? Kahramanmaraş'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta kaç şiddetinde ve büyüklüğünde deprem oldu? SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ YATTI MI? 31 Mart Yerel Seçim görevli ücretleri ne zaman hesaplara yatırılacak? HALKA ARZ TAKVİMİ | Bu hafta hangi şirketler halka arz oluyor? Hangi şirket halka arz oluyor, kaç lot veriyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 17 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title