Haberler

Sağlıklı Beslenmenin Okul Başarısına Etkisi

Güncelleme:

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, "Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi, büyüme ve gelişmeleri yanında okul başarısı için de çok önemlidir." dedi.

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, "Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi, büyüme ve gelişmeleri yanında okul başarısı için de çok önemlidir" dedi.

Okul çağı çocukları için beslenme önerilerinde bulunan Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, beslenme, anne karnından başlayarak insan sağlığının korunmasında ve iyileştirilmesinde en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için, özellikle de çocuklar için gerekli olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Ertan Uzun, "Çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdürülmektedir. Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi, büyüme ve gelişmeleri yanında okul başarısı içinde çok önemlidir. Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur. İlköğretim ve orta öğretimin başladığı şu günlerde çocukların zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkıda bulunmak için çocuklara yönelik, anne ve babalar sağlıklı yaşam ve beslenme önerilerine dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerektiğini belirten Uzun, "Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt, peynirli tost, meyve çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir" şeklinde konuştu.

Öğrencilerin düzenli meyve sebze tüketmesi gerektiğini dile getiren Uzun, "Çocukların hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün mevsimine göre 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir. (1 küçük boy elma,1 orta boy portakal,1 büyük boy mandalina, 15 iri tane üzüm, 5 adet erik, 1 orta boy havuç vb.) Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır. Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin, şeker ve şekerli besinler, çikolata, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmesi çocukların sağlıklı beslenmeleri açısından daha yararlıdır. Çocuklarımızı okullarda olduğu süre içinde sağlıklı besinlere ulaşımını kolaylaştırmak için onlara sağlıklı beslenme çantaları hazırlamalıyız. (Süt, ayran, sandviç, çiğ sebze ve meyveler, kuru meyveler, kuru yemiş vb.)" ifadelerini kullandı.

Çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Uzun, "Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajsız satılan tost, simit, poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivitenin artırılmasına da önem verilmelidir. Bu nedenle, çocukların gerek okul yönetimi gerekse de ebeveynleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir" açıklamasında bulundu.

"EL YIKAMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILMALI"

Sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemli olduğunu vurgulayan Ertan sözlerini şöyle tamamladı: "Kirli eller, basit bir soğuk algınlığından ölümcül hastane enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığın nedeni olabilmektedir. Bu nedenle çocuklara, özellikle yemek yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, dışarıda oyun oynadıktan sonra, dışarıdan eve gelince ellerini, ılık akan su altında sabun ile iyice ovuşturarak yıkamaları konusunda alışkanlık kazandırılması gerekmektedir." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Samsun Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title