Haberler

Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri" Eğitimi

Türk Böbrek Vakfı ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünce, sağlıklı beslenme konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla düzenlenen "Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri" eğitimleri devam ediyor.

İstanbul'da 6 bin 800, ülke genelinde 67 okulda, 12 bin 500'ün üzerinde öğrenciye ulaşılan eğitimlerle öğrencilerin ve dolaylı olarak ailelerin bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında Bahçelievler Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesinde, yaklaşık 700 öğrencinin katıldığı eğitim düzenlendi.

Etkinliğe, Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Adalı, sporcu ve TBV destekçisi Hasan Yalnızoğlu, dahiliye uzmanı Dr. Mine Özçakı, diyetisyen Gökçen Efe Aydın, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Erk, etkinlikte, aşırı tuz ve şeker tüketimine bağlı olarak gelişen hastalıkların, her yıl önemli oranda artış gösterdiğini, hastalıkların önüne geçmenin ise beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle sağlanabileceğini söyledi.

Eğitimler kapsamında kısa sürede bu kadar çok öğrenciye ulaşmış olmanın büyük bir başarı olduğunu belirten Erk, şöyle devam etti:

"Ulaştığımız öğrencilerin yanı sıra, aileleri de düşünüldüğünde 'Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri' eğitimlerini son derece önemli buluyoruz. Eğitim ilk olarak 2013 yılında başladı ve maalesef o dönem tuz tüketimi farkındalığı bu kadar değildi. Fakat bugün gördüğümüz tabloda özellikle 3 ve 4. sınıf öğrencilerini çok başarılı buluyoruz. Bu eğitimlerle çocuklar ailelerini ve çevrelerini uyarıyorlar. Bu ve bunun gibi girişimlerle tuz tüketiminde bir azalma olduğunu gözlemliyoruz. Restoranlarda, yemekhanelerde tuzluklara erişim zorlaştırılıyor ve pek çok gıda üreticisi, satıcısı kullandıkları şekerin cinsi konusunda tüketiciyi bilgilendiriyor."

Çocukların düşünüldüğünden daha fazla beslenme ve diyet akımlarıyla ilgilendiğini dile getiren Erk, "Doğru boy kilo oranında olmaya gayret edin, hareketli bir yaşam tarzı benimseyin. Düzenli olarak kan şekerinizi dengede tutun. Tansiyonunuzu takip edin. Günde 2,5 litre su tüketin, sigara içmeyin. Cumhurbaşkanımız sigarayı bırakanlara ne yaptı? Çağırdı, ziyafet verdi. İlaç içeceğiniz zaman mutlaka doktora danışın. Ailenizde böbrek, şeker, yüksek tansiyon hastalıklarından biri varsa risk altında olabilirsiniz. 'Böbreklerinizi yılda en az bir kere kontrol ettiriniz' diyoruz" ifadelerini kullandı.

"İşinin ehli olan vakıflar, dernekler ve üniversitelerle iş birliğine gittik"

İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Adalı da TBV aracılığıyla gerçekleştirilen eğitimde anlatılan bilgilerin çok faydalı olduğunu ifade ederek, "İstanbul çok büyük bir il. Kentte 3 milyon öğrenci, 150 bin öğretmen var ve bunların hepsine bizim kendi kaynaklarımızla ulaşmamız imkansız. Bu yüzden işinin ehli olan vakıflar, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birliğine gittik. İş birliklerimizden birinin bugün ürününü görüyoruz. Bir ülkede sadece zihni, bedeni ve eğitim olarak değil, aynı zamanda sağlıklı nesiller yetiştirilmesinde bizlere yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Hasan Yalnızoğlu da çocukluğundan itibaren spor yaptığını, ayrıca spor akademisinde okuduğunu dile getirerek, bu dönemde beslenmenin önemini anladığını söyledi.

Günlük 2,5-3 litre arasında su tükettiğini, şekerli, tuzlu yiyecekleri hayatından çıkardığını, gazlı içecekler yerine de ayran ve kefir tükettiğini anlatan Yalnızoğlu, şunları anlattı:

"Hocamız vücudumu nasıl geliştirdiğimi sormuştu. Ben hayatım boyunca amino asit, protein tozu kullanmadım, tuzsuz, şekersiz beslendim ve yumurta yedim. Dünyadaki en saf protein yumurtada. Ayrıca mümkün olduğunca, hekim iç demedikçe ağrı kesici almıyorum. Dediğim gibi spor yaparken katkı maddesi asla kullanmıyorum. Zaten şöyle düşünün siz doğal yolla gerektiği kadar ihtiyacınız olan besini alırsanız kas kütleniz de maksimum düzeye erişecektir. Önemli olan sağlıklı olmak."

Konuşmaların ardından TBV Başkanı Erk tarafından İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Adalı'ya plaket verilen etkinlik, Borusan Çocuk Korosu'nun verdiği konserle konserle sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Yalnızoğlu Mümtaz Turhan Bahçelievler İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title