Haberler

Sağlık-Sen "Tıp Bayramını Buruk Kutluyoruz"

Güncelleme:

Sağlık-Sen Batman Şubesi, "Sağlık emekçilerine yönelik saldırılar nedeniyle bayramımızı buruk kutluyoruz" açıklaması yaptı. Şube Başkanlığınca yapılan açıklamada "Bugün 14 Mart. Sayıları yetersiz olmasına karşın yüreklerinin büyüklüğü ile eşsiz fedakârlık duygusuyla çalışmaya devam sağlık çalışanlarının bayramı.
Onlar kutsal bir görev ifa ediyorlar... Onlar, yardımına ihtiyaç duyduğunuz hiçbir an halkımızı geri çevirmiyor. Gece, gündüz, tatil, bayram demeden hastalarımızın etrafında pervane oluyorlar. Onlar, kocaman yürekleriyle, her zaman olduğu gibi 14 Mart Tıp bayramında da halkımıza diyorlar ki 'Sizin sağlığınız bizim bayramımızdır'.
Sağlık Sen olarak, fedakârlık timsali sağlık çalışanlarımızın bayramını kutluyoruz.
Ürettikleri sağlık hizmetiyle halkımızın büyük takdirini kazanan sağlık çalışanları, maalesef yoğun iş yükü, verilmeyen haklar, adil olmayan çalışma koşulları ve şiddet gibi sorunlara bağlı olarak ciddi şekilde yıpranmaktadır.
Sağlıkta şiddetle ilgili yapmış olduğumuz araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının yüzde 86'sı işyerine giderken şiddet görme endişesiyle gittiğini ifade etmektedir. 10 sağlık çalışanından 8'i çalışma hayatında en az bir defa fiziksel veya psikolojik şiddete uğradığını belirtmektedir.
Yine bilimsel araştırmalar, sağlık çalışanları arasındaki tükenmişlik düzeyinin sürekli toplumsal olaylarla karşı karşıya kalan polislerle aynı düzeye ulaştığını ortaya koymaktadır.
Yıpranmışlıkları polislerle aynı seviyede olan sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından faydalandırılmaması büyük bir eksikliktir. 120 bin hekim, 400 bin hemşire açığının olduğu ülkemizde yoğun iş yükü altında ezilen ancak buna rağmen görevlerini fedakârca yerine getiren sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından yararlandırılmaması, çalışanlarımızın emeklerine ve hizmetlerine yapılan büyük bir haksızlıktır.
Öte yandan sağlık çalışanlarına ödenen döner sermaye uygulamalarındaki adaletsizlikler ve bu adaletsizliği daha da büyüten keyfi düzenlemeler, her geçen gün iş motivasyonunu ve çalışma barışını bozmaktadır. Döner sermaye bir bahşiş değil, çalışanın emeği sonunda elde ettiği hakkıdır. Ancak ne yazık ki halen ele geçen ek ödemelerin, sağlık çalışanlarının emekliliğine yansıtılmaması büyük haksızlıktır. Bir an önce adil bir ek ödeme sistemi kurulmalı ve ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.
Mevcut performans sisteminin son kullanma tarihi çoktan geçmiştir. Sistem daha adil bir yapıya kavuşturulmalı, sağlık çalışanlarının toplam gelirlerinin en az % 80'i sabit, % 20'sinin ise performansa dayalı olmalıdır. Üniversitelerde uygulanan performans sistemi de üniversitelerin özellikli yapıları dikkate alınarak adil bir hale getirilmelidir.
Koruyucu sağlık hizmetlerini aksatacağı kesin olan aile hekimlerine angarya nöbet uygulamasından vazgeçilmelidir. Yeni çıkacak Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği; yeni mağduriyetler doğurmamalı ve önceki yönetmeliğin meydana getirdiği mağduriyetleri giderecek şekilde çıkartılmalıdır
Halkımız sunulan sağlık hizmetinden memnun, ancak sağlık çalışanları, halkımıza hissettirmese de yaşadığı ciddi sorunlar nedeniyle huzursuz, umutsuz. Sağlık çalışanları olarak 14 Mart Tıp Bayramı'nda, hizmet etmekten onur duyduğumuz milletimizle de bazı sorunlarımızı paylaşmak istiyoruz:
Gelin, başka ülkelerdeki meslektaşlarından 3 kat fazla çalıştığı halde hak ettiği verilmeyen sağlık çalışanlarının emeğine birlikte sahip çıkalım.
Gelin, sağlık hizmetinin önündeki en büyük tehdit haline gelen şiddeti birlikte önleyelim. Sağlık çalışanlarının meslek onurunu koruyalım.
Acil Servislere başvuran hastaların yüzde 70'inin acil olmadığını, 112'ye gelen ihbarların yüzde 80'nin sahte olduğunu biliyor musunuz? Gelin, daha nitelikli sağlık hizmetinin önündeki bütün engellerle birlikte mücadele edelim.
14 Mart vesilesiyle halkımızdan destek isteyen sağlık çalışanları adına, meslek gruplarımızın en temel sorunları ve beklentilerini, onların adına kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz:
DOKTORLARIMIZ DİYOR Kİ; Mesleki saygınlığımız korunmalı, şiddet son bulmalıdır.
AİLE HEKİMLERİMİZ DİYOR Kİ; Ortalama 4000 kişinin sağlığından sorumlu iken aile hekimi angarya nöbetlerle yıpratılmasın.
DİŞ HEKİMLERİMİZ DİYOR Kİ; Hastanede çalışan diş hekimlerinin ek ödeme puanları artırılsın.
HEMŞİRELERİMİZ DİYOR Kİ; Döner sermaye ek ödemelerimiz emekliliğe yansıtılsın.
EBELERİMİZ DİYOR Kİ; Ebelik Yasası çıkarılsın. Görev ve yetkilerimiz netleştirilerek mesleki kimliğimiz güçlendirilsin.
SAĞLIK MEMURLARIMIZ DİYOR Kİ; Döner sermayelerimiz gelir vergisinden muaf olsun.
RADYOLOJİ ÇALIŞANLARIMIZ DİYOR Kİ; Yoğun radyasyon maruz kalmamak için, çalışma süresi 7 saatten 5 saate düşürülsün.
LABORANTLARIMIZ DİYOR Kİ; Risk altında çalışan laborantlar da, riskli birim katsayısından faydalansın.
ANESTEZİ ÇALIŞANLARIMIZ DİYOR Kİ; Lisans tamamlama hakkı tanınsın.
ATT'LERİMİZ DİYOR Kİ; Yıpranma payı verilsin.
GENEL İDARİ HİZMETLER SINIFI ÇALIŞANLARIMIZ DİYOR Kİ; Çalışırken aldığımız eğitime göre intibakımız yapılsın ve ücretimize yansımasısın.
YARDIMCI HİZMETLER SINIFI ÇALIŞANLARIMIZ DİYOR Kİ; Şartlarını taşıdığımız ve kazandığımız halde verilmeyen memur kadrolarımız verilsin.
TEKNİK HİZMETLER SINIFI ÇALIŞANLARIMIZ DİYOR Kİ; Döner sermaye ek ödeme katsayıları adil şekilde yeniden düzenlensin
Sağlık çalışanları olarak diyoruz ki;
En kutsal varlığımız olan hayata hizmet eden sağlık çalışanları mağdur edilmesin, hakları verilsin.
Hastanelerin güvenli, sağlık çalışanının mutlu, halkımızın daha da memnun olduğu günlerde buluşmak dileğiyle bütün sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz" denildi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Tıp Bayramı 14 Mart Batman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title