Haberler

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı: Belediyelerin Hız Limitini Artırma Yetkisi Kaldırılmalı

Sağlık enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yerel yönetimlerin hız sınırlarını arttırma yetkisinin kaldırılmasını istedi.

Sağlık enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yerel yönetimlerin hız sınırlarını arttırma yetkisinin kaldırılmasını istedi.

Sağlık Enstitüsü Derneği'nden bugün yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME), şehir içinden geçen bölünmüş devlet ve il yolları, belediyenin yapım ve bakımından sorumlu olduğu, taşıma kapasitesi yüksek yollarda hız limitlerini artırdığı hatırlatıldı.

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, açıklamada, Trafik Kanunu ve Yönetmeliği'nde yerel yönetimlere hız sınırlarını azaltıcı yetki verilmesinin doğru olduğunu ancak tanınan hız sınırlarını arttırma yetkisinin kaldırılmasını istedi. Prof. Dağlı, kayıpların azaltılması, ölümlü ve yaralanmalı kazaların oranının azaltılması için uluslararası standartlara odaklı trafik politikalarının ve emniyet kemeri istisnalarından arındırılmış, önleyici ve koruyucu nitelikte hukuksal düzenlemelerin acil gerekliliğine vurgu yaptı.

KAZAYA YOL AÇAN UNSURLARDA HIZLI ARAÇ KULLANMA İLK SIRALARDA YER ALIYOR

Sağlık Enstitüsü Derneği "Küresel Yol Güvenliği Programı" yürütücüsü Tanzer Gezer de kazaları önlemek için hız limitlerinin azaltılmasının önemini vurguladı. Trafik polisi bir hafta içinde İstanbul'da aşırı hız yapan 4.197 sürücüye ceza kestiğini ilan ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul'da bazı yollarda hız limitlerini arttırmasının yol güvenliği açısından olumsuz olduğunu bildiren Tanzer Gezer, 2020 yılına kadar trafikte ölümlü ve yaralanmalı çarpışmaları yüzde 50 oranında azaltmayı hedefleyen Türkiye için atılan bu adımın yanlış olduğuna dikkat çekti.

Doğru hukuksal düzenlemelerin yurttaşlarda trafik kültürünü arttırıcı, eğitici en önemli norm olduğunu bildiren Tanzer Gezer, hukuksal düzenlemelerle ve yaptırımlarla desteklenmeyen eğitimlerin sürücü, yolcu ve yaya davranışlarında anlamlı değişiklikler kaydedilmesini imkansız kılacağını, trafikte barışı tesis edemeyeceğini söyledi.

YÜKSEK HIZ KAZALARDA İLK SIRAYLARDA YER ALIYOR

Tanzer Gezer, şöyle devam etti:

"Trafik kazalarının yüzde 76,42 oranla şehir içinde meydana geldiği görülen 2014 yılı ilk 7 aylık istatistiklerde, ölümlü ve yaralanmalı kazaların tüm yerleşim yerinde gerçekleşen kazalar içerisindeki oranı yüzde 41,81 olarak gerçekleşti. Yüksek hızda araç kullanma davranışı, kazaya yol açan unsurlarda ilk sıralarda yer alıyor. İstanbul, tüm illerimiz içerisinde trafik kazalarının en çok yaşandığı ve buna bağlı olarak can ve mal kayıplarının en çok olduğu ilimiz. Nüfus yoğun bu ilimizde devlet ve il yollarının sayısı, bölünmüş yolların fazlalığı trafik yoğunluğuna da işaret ediyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından ilan edilen verilere göre, İstanbul'da polis sorumluluk bölgesinde (yerleşim yeri) Ocak-Temmuz 2014 döneminde 8 bin 533 ölümlü ve yaralanmalı kaza meydana geldi. Bu çarpışmalarda 120 kişi olay yerinde hayatını kaybederken 12 bin 294 kişi de yaralandı.

Yaralı olarak hastanelere kaldırılan yurttaşların akıbetlerine dair verilerin açıklanması da geçtiğimiz yıl gerçekleşen yasa değişikliği ile gündeme getirilmişti, ancak henüz veriler Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edilmedi. Sağlık kuruluşlarında kazadan sonra ilk 30 gün içerisinde hayatını kaybedenlerle sayının bir misli arttığı biliniyor." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title