Haberler

Sağlık Çalışanlarının Sorunları Çalıştayda Masaya Yatırıldı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) tarafından “Sağlık Çalışanları İş Sağlığı ve Güvenliği Sorunları ve Yıpranma Payı Hakkı Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) tarafından "Sağlık Çalışanları İş Sağlığı ve Güvenliği Sorunları ve Yıpranma Payı Hakkı Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Sağlık-Sen tarafından gerçekleştirilen çalıştayda, "Sağlık Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği-Uygulamalar ve Sorunlar, Sağlık Çalışanları İş Sağlığı Riskleri-İş Kazası, Meslek Hastalığı, Şiddet ve Mobbing, Tükenmişlik, Sağlık Çalışanları Çalışma Süreleri, Ücret ve İş Yükü Türkiye-Avrupa-Dünya Karşılaştırması, Türkiye'de Yıpranma Payı Uygulamalarının Temel Dayanakları, Sağlıkta Yıpranma Payı Hakkının Çerçevesi" başlıklı konular ele alındı. Sağlık çalışanlarının sorunlarının ele alındığı çalıştayın ardından hemşire Mine İş, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Uzun yıllar saha hemşireliği yaptığını dile getiren Mine İş, vardiyalı çalıştığı ve nöbet saatlerinin fazla olmasından dolayı çok yıprandıklarını kaydetti. Hastalarla sürekli birebir karşılaşanın kendileri olduğunu vurgulayan İş, bazı zamanlarda öfkeli hasta gruplarıyla karşılaştığını ve şiddete maruz kaldıklarının altını çizdi. Çok fazla şiddet olaylarının yaşandığını dile getiren Mine İş, "Bu psikolojik de oluyor, fiziksel şiddette oluyor" dedi.

Başından geçen bir olayı anlatan İş, "Ben yeni doğan servisinde kan alma bölümünde çalışıyordum. Kişinin çocuğu hastalanmış ve acil servise gelmiş. Acil servisteki muayenesinin ardından bizim servisimize geldi. Burada kan almamız gerekiyordu. Çocuğu kucağıma aldığımda, çocuk bu doğal olarak başkasının kucağında ağlamaya başlar. Bu sırada çocuğun babası üzerime saldırdı. Bizde çocuğun küçük olduğunu ve ağlayabileceğini söyledik. Fiziksel şiddette uyguladı bize. Direkt gergin ailelerden dolayı sorunlar yaşadık" dedi.

Mine İş, nöbetler sırasında ölümlere de rastlayabildiklerini ifade ederek, bunun kendilerini psikolojik olarak yıprattığını söyledi. Ölen kişilerin ailelerine bu sırada psikolojik olarak destek vermeye çalıştıklarının altını çizen İş, "Ölen insanları morga götürürsen burada kişilerin aileleri tarafından hem psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalabiliyoruz" diye konuştu.

Çalıştayda "tükenmişlik" konusunda bilgi verdiğini ve başlarından geçen bazı olayları aktardıklarını kaydeden İş, "Yaşadığım ve başımdan geçen olayları anlattım. Tükenmişlik bütün hemşirelerin başından geçen bir olay. Az uyuyoruz, sürekli kafamıza takılıyor bazı konular. Kimi zaman evde de verimli olamıyoruz. Sürekli hastane ile iç işe oluyoruz" şeklinde konuştu.

İş, özel hayattan kopmaktan ve aileleri ile ilgilenememekten yakınarak, bazı hemşirelerin psikolojilerinin bozulduğunu ve bununla ilgili birçok sorun yaşadıklarını ifade etti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title