Haberler

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Anayasa Mahkemesinin ailenin rızası olmadan çocuklara zorunlu aşı yapılmayacağı yönündeki kararına ilişkin, "Anayasa Mahkemesi keşke bu anlamda bilim kurullarının görüşlerini alarak bu kararı verseydi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Anayasa Mahkemesinin ailenin rızası olmadan çocuklara zorunlu aşı yapılmayacağı yönündeki kararına ilişkin, "Anayasa Mahkemesi keşke bu anlamda bilim kurullarının görüşlerini alarak bu kararı verseydi. Bireyin hakları önemli ama toplumun hakları onun da önünde" dedi.

Bakan Müezzinoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı 5. Sağlık Bakanları Konferansı'nın açılışının ardından İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreter Yardımcısı Naem Khan ve Endonezya Sağlık Bakanı Nila Farid Moeloek ile basın toplantısı düzenledi.

"Daha sağlıklı ümmet için köprüler kurmak" temasıyla düzenlenen konferansa bu yıl Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını ifade eden Müezzinoğlu, konferansta, 43 ülkeden bir cumhurbaşkanı yardımcısı, 17 sağlık bakanı, 5 sağlık bakan yardımcısı, 3 müsteşar,  26 üst düzey yetkili olmak üzere 400 misafir ağırladıklarını aktardı.

Konferansın, İslam dünyasındaki işbirliği, dayanışma ve kardeşliğin güçlendirilmesi bakımından büyük öneme sahip olduğunu, toplantıda üye ülkelerin sağlık gündemiyle gerçekleştirilecek işbirliklerinin detaylı olarak tartışılacağını ifade eden Müezzinoğlu, "Kanserle mücadele, acil durumlara yanıt, teknoloji bağımlılığının sağlığa etkileri, sivil toplum kuruluşlarının sağlık hizmetlerinin geliştirilmesindeki rolü, sağlıkla ilgili sürdürülebilir kalkınma hedefleri konulu paneller düzenlenecektir" diye konuştu.

Alınacak kararların teşkilatın gelecek yıllardaki faaliyetlerine ışık tutacağını dile getiren Müezzinoğlu, "Böylece hem birbirimizin tecrübelerinden daha etkin bir şekilde istifade edebileceğimizi hem de İslam dünyasına ortak hizmet sunma imkanına kavuşacağımızı ümit ediyorum" dedi.

"Aşılama programları aynen devam edecek"

Bakan Müezzinoğlu, Anayasa Mahkemesinin ailenin rızası olmadan çocuklara zorunlu aşı yapılmaması yönünde aldığı karara ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, bugüne kadar iyi giden aşılama programlarının aynen devam edeceğini söyledi.

Bunun hem insanlar hem de insanlık için asla vazgeçilemeyecek, ihmal edilemeyecek bir alan olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar ve gerekçelerine bakarak yeniden bir yasal düzenleme yapılır. Çünkü bireyin hakkı toplumun haklarına, sağlıklı geleceğine müdahale ediyorsa veya sağlıklı geleceğini bozuyorsa burada karar toplumu ve diğer bireyleri korumak yönünde olacaktır. Anayasa Mahkemesi keşke bu anlamda bilim kurullarının görüşlerini alarak bu kararı verseydi. Bireyin hakları önemli ama toplumun hakları onun da önünde... 'Bir bireyi koruyacağım' derken insanları ve insanlığı tehdit eden olumsuzluklara vesile olmak herhalde yeniden gözden geçirilmesi gereken bir karar olsa gerek."

Sahte içki olayıyla ilgili gelişmelerin ne aşamada olduğu yönündeki soru üzerine Müezzinoğlu, denetimlerin çok ciddi bir şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kullanıcının duyarlılığının önemli olduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Ucuz diye ne olduğunu bilmediği veya bildiği 'Ama daha önce bana zararı olmadı' diyerek, yanlışlığa devam etmesi intihardır. Burada toplumsal bilinç her şeyin önünde gelir. Bireyin kendi sağlığı ya da yaşamıyla ilgili duyarlılığı her şeyin önünde gelir. Bütün denetimler bu tür ürün üretenlerin cezai müeyyidelerinin yeniden gözden geçirilmesi gereken konu. Bugün itibarıyla 99 müracaatın olduğu notu var. 32 insanımızı bu nedenle kaybettik, yoğun bakımda yatan 4, serviste de bir vakamız var."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hacıların sağlığı ve güvenliğiyle ilgili görüşülen konulara ilişkin de hac dönemi ve Umre programlarının yoğunluk yaşanan dönemler olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yoğunlukların yaşandığı yerlerde hijyen ve hastalıkların bulaşmasının önlenmesi önemli. Suudi Arabistan sağlık akanı, ziyaretçilerin aşılarını kendi ülkelerinden ayrılmadan yaptırmaları konusunda bir mesaj verdi. Özellikle mers virüsünün son yıllarda Suudi Arabistan ve hacca giden insanlar üzerinde olumsuz etkileri oldu. Son dönemde özellikle bu yıl önemli bir sıkıntının olmadığını ifade etti. Bu da duyarlılık, tedbirleri hassasiyetle almayı ve giden vatandaşların bilinçlendirilmesini gerektiriyor."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Müezzinoğlu Anayasa Mahkemesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title