Haberler

Sağduyu Çağrıları Sürüyor

Güncelleme:

Kobani protestoları ülke genelinde sürerken, Şanlıurfa'dan da çeşitli STK ve kurumlardan sağduyu çağrıları gelmeye devam ediyor.

Eyyübiye Belediyesi Meclisi Ekim Ayı toplantıları 3. Oturumla devam etti. Meclise başkanlık eden Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, gündem dışı konuşmasında son dönemlerde Türkiye genelindeki Kobani protestolarına dikkat çekti.

Başkan Ekinci ilk olarak komşu ülke Suriye'de yaşanan iç savaş ve bu savaşın Türkiye adına ne gibi dersler çıkarılabileceği konusunda meclis üyelerine hitaben bir konuşma yaptı.

Konuşmasında kardeşlik olgusunun herhangi bir etnik yapıya dayandırılmaması gerektiğini belirten Başkan Ekinci'' "Barış ve kardeşlikten bahsediyoruz, barış ve kardeşlik derken genelde gördüğüm eksiklik etnik kardeşlik üzerine söylemler oluyor. Barış ve kardeşlik tesis edelim derken, hangi etnik yapıya sahip isek içerisini o şekilde dolduruyoruz, buda çok doğru bir yaklaşım değil. Son zamanlarda yaşanan olaylarla ilgili malumunuz, zulmün her türlüsüne karşıyız. Mazlumlardan yana tavır alma konusu, eskiden beri bu milletin almış olduğu en güzel hassasiyetlerden biridir. Hatırlatmak gerekirse Halepçe'de de aynı olay oldu, son 4 yılda Suriye'deki insanlara da aynı olay oldu, 3-4 ay öncesinde Yezidilere de aynı olay oldu ve son olarak Kobani'de de aynı olaylar oldu. Ülkemize sığınan, huzur adası olarak nitelendirilen ülkemize insanlara her türlü imkanımızı açtık. Bunu yaparken de kişilerin etnik yapısına bakmadık, ekmeğimizi paylaştık aşımızı paylaştık. Bunu da sürekli yapmaya devam edeceğiz" dedi.

"BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜRMEYE ÇALIŞANLARA PRİM VERMEYELİM"

Konuşmasına bölgede cereyan eden olayların ülkeye sıçraması durumunda vatandaşlar olarak karşılaşacakları sıkıntılara da değinen Başkan Ekinci "Ortadoğu coğrafyasına baktığınız da her tarafta bir kan gölü, bir kan kokusu geliyor. Birkaç gündür ülkemizde olan olaylar ve bu olan olaylar maalesef bizi birbirimize düşürmeye çalışan insanlar için birer fırsat oluyor. Bu daha öncede oldu, bazen bir ağaç meselesine geliyor, bu bazen ülkemiz dışında olduğu halde bazen başka bir şekle dönüşüyor. İnsanlarımız duygusal, insanlarımız bu tarz olaylar karşısında duygularıyla çok hızlı bir şekilde hareket ediyorlar. Bunun getirdikleri de bazen yanlış oluyor. Düşünebiliyor musunuz, Allah korusun işte Suriye örneği var, Irak örneği var, yıllardır devam eden Filistin örneği var. Değişik ülkelerde farklı sıkıntılar var, Allah korusun bizim burada olsa en başta biz kaybedeceğiz, en başta belli taleplerde bulunan insanlar kaybedecek. Cumhuriyet döneminin en büyük projesi olan kardeşlik projesi dediğimiz çözüm süreci, güzel bir şekilde ilerlerken sonlandırılması adına hiçbir fırsattan da kaçınılmıyor. Burada herkese görevler düşüyor, ama siyaset konumunda olan insanlara da biraz daha fazla görevler düşüyor ve söylemlere de dikkat etmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

BELEDİYENİN YARDIMLARI SÜRECEK

Eyyübiye Belediyesi olarak ilk günden itibaren bölgede bulunduklarını da sözlerine ekleyen Başkan Ekinci Eyyübiye Belediyesi araçlarına yönelik yapılan saldırıların da birkaç provokatör tarafından yapıldığını belirtti.

Yapılan saldırılara aldırış etmediklerini ve yardımlarının sürdüğünü ve süreceğini belirten Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci "Biz, son olaylarda belediye olarak elimizden geldiğince insani yardım ve temizlik konusunda katkıda bulunduk. Bu yardımlar yapılırken, araçlarımıza yönelik bazı saldırılar oldu, ama hiçbir zaman genelleme yapmadık. Bu işin birkaç provokatör tarafından yapıldığını ve buradaki amacın bizim o bölgeye gönderdiğimiz yardımların durması olduğunu da biliyoruz. Ve yine bunlarda geri durmamamız gerektiği konusunda ifadelerimiz var. Yine aynı fikirdeyiz, aynı noktadayız. Yine son olaylarda resmi rakamlara göre 31 vatandaşımız hayatını kaybetti, 130 okul yakıldı, hastaneler aynı şekilde, binin üzerine araç yakıldı. Oturup düşünelim kime ne artısı oldu, ne getirisi oldu. Sadece ve sadece emin olun bizi zayıf düşürmeye çalışanların yaptığı bir oyundur, hepimiz de bunu biliyoruz, hepimiz diyoruz dış güçlerin işi ama işimize geldiği gibi davranıyoruz, bu çok doğru bir yaklaşım değil. Biz bu coğrafyada yaşıyoruz, bu coğrafyada herkesin mutlu ve huzurlu yaşaması adına üzerimize düşeni yerine getirmemiz lazım. Bizim başka ülkemiz yok, başka bir Türkiye yok. Olaya o gözle bakmak lazım. bu olaya bakarken partiyi bir kenara bırakın, bu olaya bakarken sadece insani gözle bakın, İslami gözle bakın. Bu gözle baktığınız zaman, bir çok detay geride kalır. Ve bu gözle baktığınız da zulme uğrayan kim olursa olsun onun karşısında insani olarak yapmamız gereken konularla ilgili kendinize görev biçersiniz, bu görevinizi de icra edersiniz. Umarım bu tarz sıkıntılar bir daha yaşanmaz" diye konuştu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen oturum daha sonra ilçeye bağlı Küçükler (4), Akçamescit (2) ve Hayati Harrani Mahallesindeki (1) imar değişikliğinun gündeme gelmesi ile devam etti. Toplamda 7 imar değişikliği yapılacak 3 mahallenin planı mecliste görüşülerek imar komisyonuna oy çokluğu ile aktarıldı.

BİR ÇAĞRI DA İKBAL'DEN

Hafta sonu haber merkezlerine yansıyan bir diğer sağduyu çağrısı ise Şanlıurfa Medya Yazarları Derneği Başkanı Abdulkadir İkbal'den geldi.

Dernek üyeleri adına açıklamayı yapan İkbal, "Bu ülke; bu topraklar üzerinde yaşayan herkesindir. Bizi birbirimize kırdırmak isteyenler her zaman var olmuş ve olacaktır. Ancak bizim ferasetle bu tehlikeleri göz ardı etmememiz gerekir" dedi.

Son dönemlerde yaşanan olayların tüm Türkiye genelinde endişe ile takip edildiğini belirten İkbal açıklamasında şu ifadelerine yer verdi: "Başta varlıkları kabul edilen dinler olmak üzere; etnik ayrılıkları her zaman suiistimal etmek isteyenler olmuştur. Bu hususta bazı sinsi planlar yapılmaktadır. Bunların tuzağına düşmemek için birbirimizi kırmadan, dökmeden ve incitmeden ahlak ve fikir alanında mücadele vermeliyiz. Yanlışlara sebebiyet verenler büyük bir vebal altındadır.

Siyasilerin çok dikkatli tahrik ve tahripten uzak siyasi bir dil kullanmaları gerekiyor. Ayrılık içinde, birliği muhafaza edemeyenler birliğin yok olmasına zemin hazırlarlar.

Evvela şu çok iyi bilinmelidir ki, savaşın bile bir hukuku vardır. İslam dinine göre savaş asla hukuksuz değildir. Yüce Peygamberimiz (a.s.m.) ordularına şu talimatı vermiştir. Sizlere karşı çıkmayanlarla savaşmayınız. Kadın, çocuk, ihtiyarlara dokunmayınız. İbadet edilen mekânlarda ibadet edenlere hangi dinden olursa olsun karışmayınız.

İkincisi esirlerin hukukudur. Hiç kimse esirlere eziyet edemez. Hz. Peygamber alınan bazı esirlere şu teklifte bulunmuştur. Örneğin; On kişiye okuma yazma öğretenler serbest bırakılacaktır. Selahaddin'i Eyyubi'nin Esirlere karşı olan muamelesine karşı gayrimüslimler bile hayran kalmışlardır. İslam da esirlere istediğimi yaparım anlayışına asla yer verilmemiştir. Onun için bu ülkeye hayırlı hizmet vermek isteyenlerin bu temeller üzerinde büyük projeler geliştirmeleri gerekir. Okumayı ön plana almak, çocuklarımızı iyi eğitmek için çalışma yapmalıyız."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Türkiye Kobani Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title