Haberler

Safranbolu'nun Tarihine Işık Tutacak Tümülüste Kazı

Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde bulunan 'Büyük Göztepe' tümülüsünde kazı çalışmaları başladı.

Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde bulunan 'Büyük Göztepe' tümülüsünde kazı çalışmaları başladı. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, tümülüsten elde edilecek verilerin Safranbolu'nun geçmişine önemli bir ışık tutacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinle 25 metre yüksekliğindeki Büyük Göztepe tümülüsünde kazı çalışmalarına başlandı. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığında kazı çalışmaları yapılıyor. Yıldırım, tümülüsün M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'a ait olduğunu söyleyerek, "Burada elde edilecek veriler Safranbolu'nun geçmişine önemli bir ışık tutacak. Antik Çağ ile ilgili en önemli verileri taşıyan bir tümülüs. Safranbolu'nun 16'ncı Yüzyıl öncesine ait verileri yok elimizde. Burası elimizde o döneme ait en önemli unsur olacak. Safranbolu'nun, Antik Çağ ile ilgili verilerini burada bulmayı umut ediyoruz" dedi.

Çok büyük bir tümülüs olması nedeniyle uzun soluklu bir kazı olacağını ifade eden Yıldırım, "İncelemelerimiz sonunda M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'a ait bir mezar olduğunu belirledik. Bu mezara kral mezarı diyemeyiz, ancak önemli bir ailenin bir bireyine ait olduğunu söyleyebiliriz. Bu mezar çok önemli verileri bize sunacak. Mezarda ölen kişinin günlük yaşantısında kullandığı eşyaları bulmayı umut ediyoruz. Kazıların tamamlanması konusunda güvenliği için bir tarih veremiyoruz. Safranbolu'da 100 civarında tümülüs var. Bunları kurtarmaya ve gün yüzüne çıkarmaya çalışacağız" diye konuştu. - Karabük

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title