Haberler

Safranbolu Lokumu" Tescillendi

ERSİN TURAN - Dünyanın en iyi korunan 20 kenti arasında gösterilen, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen lokum tescillendi.

Uluslararası Marka ve Patent Danışmanı Huriye Özener, AA muhabirine, Safranbolu lokumunun tescillenmesi için 2006'da müracaat yapıldığını, çok geç de olsa tescil belgesini aldıklarını söyledi.

Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan başvuruyla lokuma coğrafi işaret alındığını anlatan Özener, Türkiye'de bugüne kadar 178 coğrafi ürünün tescillendiğini, 224 ürünün başvurularının değerlendirildiğini dile getirdi.

Özener, şöyle konuştu:

"Özel firma tarafından 2006 yılında patent başvurusu yapıldı. Uzun incelemeden sonra geç de olsa Safranbolu lokumu, coğrafi ürün olarak tescillendi. Safranbolu lokumu, tarihsel ve kültürel değerlere sahip bir ürün. Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Afyon sucuğu ve Malatya kayısısının başvurusu yapılmıştı. Bunlardan sadece Gaziantep baklavasının başvurusu tamamlandı, diğerlerinin incelemesi devam ediyor. Avrupa Birliği Komisyonuna müracaatlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu belgeyle Safranbolu lokumunda taklitlerin önlenmesi ve markalaşma üslubunun değer kazanması için gerekli denetimler de en kısa sürede yapılacaktır."

Tescil işleminin detaylı çalışma ve inceleme nedeniyle uzadığını vurgulayan Özener, Safranbolu lokumunun görüntüsü ve kıvamıyla boğazı yakmadığını, dişe ve damağa yapışmaması, lezzet ve aromasıyla rakiplerinden ayrıldığını anlattı.

Özener, lokumun her yerde üretilebildiğine işaret ederek, "Burada üretilen lokumun hem bakır kazanlarda üretilmesi hem de Safranbolu'nun dağlarından gelen suyun kireç oranıyla alakalı özellik taşıdığından bunu ispat etmemiz ve fizibilite çalışması uzun sürdü. İşlemler sırasında farklı itirazlarla karşılaştık" ifadesini kullandı.

TPE'ye tescil başvurusunu yapan lokum üreticisi İbrahim Partal da Safranbolu lokumunun tescillenmesini sevinçle karşıladığını kaydetti.

Lokumları ilçenin tarihi konaklarının tasvir edildiği değişik ambalajlarla satışa sunduklarını aktaran Partal,  "Lokumun tescil edilmesi bizim için çok önemli. Üretimde her zaman standardımızı yüksek tutuyoruz. Damak tadından ödün vermeden. Ürünün sahtesi üretilemeyecek.  Bize ait lokumların paketinde ad ve işaret anlamına gelen coğrafi işaret tescilleri olacak. Böylelikle ürünün hem özelliği hem de bu özelliklere uygun üretim yapan üreticilerin korunması sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu. - Karabük

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Safranbolu Türkiye Karabük Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title