Haberler

Sadece Kimlik Bilgileri ile Finansal İşlem Gerçekleştirilemez"

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), vatandaşlara ait bazı kimlik bilgilerinin internette paylaşıldığına yönelik haberler üzerine yapılan açıklamada, "Sadece müşterinin kimlik kartında yer alan bilgiler kullanılarak müşteri aleyhine elektronik ortamda herhangi bir finansal işlem gerçekleştirilme olasılığı bulunmamaktadır" denildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), vatandaşlara ait bazı kimlik bilgilerinin internette paylaşıldığına yönelik haberler üzerine yapılan açıklamada, "Sadece müşterinin kimlik kartında yer alan bilgiler kullanılarak müşteri aleyhine elektronik ortamda herhangi bir finansal işlem gerçekleştirilme olasılığı bulunmamaktadır" denildi.

BDDK'nın yazılı açıklamasında, söz konusu haberler hatırlatılarak, "Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ" uyarınca müşterilerin yüz yüze olmayan bankacılık işlemlerinde tüm bankalar tarafından iki faktörlü kimlik doğrulama mekanizmasına tabi tutulduğu ifade edildi.

Kimlik doğrulama sürecinde kullanılan faktörlerin, müşterinin bildiği (parola), sahip olduğu (mobil uygulama, SMS'le gönderilen tek kullanımlık şifre, tek kullanımlık şifre üretim cihazı) veya müşterinin biyometrik bir karakteristiği olan unsurlar arasından seçilen en az 2 farklı tipte olması zorunluluğu bulunduğu bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Müşterilerin kimlik bilgileri söz konusu faktörlere karşılık gelmemekte, böylelikle sadece müşterilerin kimlik kartlarının yer alan bilgiler kullanılarak bu mekanizmanın aşılması mümkün olmamaktadır. Ayrıca ifşa olduğu iddia edilen kimlik bilgileri kullanılarak müşteriler adına SIM kart değişikliği yapılsa bile Kurumumuzun geçmiş yıllarda bankalara vermiş olduğu talimat gereği, müşteriler SIM kart değişiklik işlemini kendilerinin yaptığını bankalarına doğrulamadan, sahip olunan kimlik doğrulama faktörü olan 'SMS tek kullanımlık şifre'nin müşterilere gönderimi bloke edilmektedir. Dolayısıyla basın yayın organlarında çıkan bilgiler çerçevesinde sadece müşterinin kimlik kartında yer alan bilgiler kullanılarak müşteri aleyhine elektronik ortamda herhangi bir finansal işlem gerçekleştirilme olasılığı bulunmamaktadır."

Yüz yüze olan ve kimlik tespiti gerektiren işlemlerde bankaların ilave kontroller uyguladığı ifade edilen açıklamada, bankaların kurulan müşteri ilişkisi çerçevesinde müşteri bilgilerine zaten sahip olduğundan bankalar tarafından vatandaşların telefonla aranmadığı ve bankacılık işlemlerinde kullandıkları kişisel nitelikli bilgilerin hiçbir şekil ve surette talep edilmediği ve bu konularda çeşitli kurum/kuruluş ve bankalarca sık sık uyarılar yapıldığı vurgulandı.

Açıklamada, Kurumun bankacılık sektöründeki olası sahtekarlık ve dolandırıcılık eylemleriyle mücadele konusunda ilgili kamu kurumları ve bankalarla sürekli iletişim halinde olduğu ve tehditlere karşı ilgili taraflarla işbirliği içerisinde gerekli tedbirlerin alınmasını sağladığı belirtilerek, "Bu itibarla, herhangi bir dolandırıcılık olayına maruz kalınmaması açısından; kendilerini banka personeli veya diğer kurum/kuruluş personellerinden biri olarak tanıtarak bankacılık işlemlerine ilişkin bilgi talep eden şahıslara itibar edilmemeli, bir dolandırıcılık olayına maruz kalınmamasını teminen söz konusu bilgilerin korunması hususunda azami dikkat ve özen gösterilmelidir." ifadesine yer verildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title