Haberler

Sabuncuoğlu Şerefeddin, Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'ne İlgi Büyük

Amasya'da 600 yıl önce hastalıkların tedavisinde su sesi ve müziği kullanan yaşadığı dönemin ünlü hekimlerinden olan Sabuncuoğlu Şerefeddin'in adını taşıyan Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'ni 4 yılda 130 bin kişi ziyaret etti.

Amasya'da 600 yıl önce hastalıkların tedavisinde su sesi ve müziği kullanan yaşadığı dönemin ünlü hekimlerinden olan Sabuncuoğlu Şerefeddin'in adını taşıyan Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'ni 4 yılda 130 bin kişi ziyaret etti.

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet döneminin en ünlü hekimlerinden biri kabul edilen Sabuncuoğlu Şerefeddin, hastalıkları tedavi yöntemleri, kullandığı cerrahi aletler, ilaç reçetelerinin, hastalıkları müzikle tedavi edişi ile ilgili kaynakların yer aldığı müze kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'nin yöneticisi Metin Çelik, 1386 yılında Amasya'da doğan ve kentteki Bimarhanede Hekim Burhaneddin Ahmet'ten tıp eğitimi alan Sabuncuoğlu Şerefeddin'in 17 yaşında hekimlik yapmaya başladığını söyledi. Çelik, 14 yıl süresince burada hizmet veren Sabuncuoğlu Şerefeddin'in genel cerrahi, çocuk hastalıkları, kulak-burun-boğaz, akıl hastalıkları, kadın doğum başta olmak üzere birçok hastalığı kendi yöntemleriyle tedavi ettiğini belirtti. Sabuncuoğlu Şerefeddin'in hastalıkları tedavide müziği kullandığını da dile getiren Çelik, şöyle dedi:

"Özellikle akıl hastalıkları başta olmak üzere hastalıkların tedavisinde müziği ve su sesini aktif olarak kullanmış. Müzik aleti olarak, bendir, kaba kemani, ney, kanun, rebap, çeng, kudüm, santur, tambur, klasik kemençe kullanılıyordu. Sabuncuoğlu Şerefeddin baş ağrısı için Rehavi, ateşli hastalıklarda ırak, tehlikeli ağrı ve sancıda hicaz, uykusuzluk için uşak makamı müziği kullanıyordu. Ayrıca kendisinin tasarlayıp kullandığı yaklaşık 200 cerrahi el aleti de mevcut. Ünlü hekimin o dönem yazdığı kitaplardan biri olan Mücerrebname'de hastalıkları nasıl tedavi ettiğini de anlatmış."

Çelik, 2011'de faaliyete geçen müzeyi bu zamana kadar 130 bin kişinin ziyaret ettiği dile getirerek "Müzeye gelen ziyaretçilerimiz genelde tıp fakültesi öğrencileri, doktorlar ve sağlık personelleri ağırlıklı olmaktadır. Burası, bilinen müzelerin tam dışında tamamiyle eski dönemlerdeki tıp gelişimini anlatan dünden bugüne nerelere geldiğimizi anlatan çok farklı bir müze" diye konuştu. - Amasya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Metin Çelik Amasya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title