Haberler

Sabancı Vakfı, 2014 Yılında Kadınlara, Gençlere ve Engellilere Yönelik 9 Yeni Projeyi Destekleyecek

Sabancı Vakfı, 2014 yılında Toplumsal Gelişme Hibe Programı (TGHP) kapsamında hibe vereceği yeni projelerini açıkladı. Son yedi yıldır kadın, genç ve engellilere yönelik sivil toplum kuruluşlarının projelerine hibe veren Vakıf, 2014 yılında 9 yeni projeyi daha hibe programına dahil ederek destek verdiği proje sayısını 46'ya çıkardı. Vakfın, bugüne kadar Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında verdiği toplam hibe tutarının bu yılla birlikte 8 milyon TL'yi aştığı belirtildi.

-"UMUTLU VE SEVİNDİRİCİ BİR TABLO İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"-

Ekonomi basını ile bir sohbet toplantısı düzenleyen Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ; başvuruların her yıl artış gösterdiğini, bu başvuruların arasından proje seçmenin de zorlaştığını belirterek "Bu sevindirici bir gelişme. Katkı yapmaya değer ve başarılı olmaya değer projeler arttıkça aralarından seçim yapmak da zorlaşıyor. STK'lar her yıl yeni ve fark yaratan yaratıcı projelerle geliyorlar. Sorunlara yaklaşımda ilk kez karşılaştığımız çözüm önerilerini görmek umut verici. Her proje göle atılan bir taşın dalga dalga yayılması gibi. Başvurular bir anlamda kar topu gibi büyüyor.Bir yanda alanlarında çok başarılı STK'lar var,diğer yanda gönüllüler var, fark yaratmak isteyen çok sayıda insan var.Böyle umutlu bir tablo ile karşı karşıyayız" dedi. Fark yaratan projelerin toplumda bir etki yaratması için sabırlı bir çalışmaya gerek olduğunu ve zamana şans vermek gerektiğini belirten Güler Sabancı, iş hayatında 5 yılda 10 yılda ulaşılacak hedeflere, toplumsal konularda bunun iki misli daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

-"TÜM BU ÇALIŞMALARIN TEMELİNDE TOPLUMSAL GELİŞME VAR"-

Güler Sabancı, Sabancı Vakfı olarak 2006 yılında Vakfı yeniden yapılandırarak insanların hayatında olumlu değişimler yaratacak toplumsal programlar hayata geçirmeye başladıklarını belirterek, "Bu noktada en önemli paydaşımız sivil toplum kuruluşları oldu. Çünkü, toplumsal gelişmenin en önemli göstergesi olan; her kesimin temel haklarını koruyan, eşitlikler sunan, katılımcı ve demokratik bir toplum yapısının toplumun tüm katmanlarına yayılmasında sivil toplum kuruluşları önemli bir rol oynuyor" dedi. Günümüzde sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının toplumun her kesimini kucaklayan nitelikte çok geniş bir yelpazesi olduğunu söyleyen Sabancı, "Kimi gençlerin toplumsal hayata katılımı için; kimi engelliler ile ilgili bir konunun politikalara dahil edilmesi için; kimi ise kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi için çalışıyor. Tüm bu çalışmaların temelinde toplumsal gelişme var. Katılımcılığın yaygınlaşması, eşitliğin sağlanması ve demokrasinin derinleşmesi var" diye konuştu.

-"KÜRESEL ÇAPTA İZLENİYOR VE TAKDİR GÖRÜYOR OLMAK, BİZİ TEŞVİK EDİYOR"-

Güler Sabancı, Hibe Programları'nın toplumsal gelişme adına önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini ve sivil toplum kuruluşlarının yeni ve yaratıcı projeler geliştirmesine de vesile olduğunu belirterek, "Bu yıl seçtiğimiz projelerle birlikte bugüne kadar kadın, engelli ve genç alanlarında geliştirilen 46 projeye hibe vermiş olacağız. Hibe programlarının Vakfımızla birlikte ülkemizde bilinmeye ve yayılmaya başlaması daha fazla sorumluluk hissetmemize neden oluyor. Çalışmalarımızın küresel çapta izleniyor ve takdir görüyor olması, bizi de daha iyisini yapmaya teşvik ediyor" dedi. "Hibe programlarımızla sadece sivil toplum kuruluşlarını desteklemiyoruz aynı zamanda onlardan öğreniyoruz" diyen Güler Sabancı, insanların hayatında yarattıkları pozitif gelişmelerden güç alarak topluma ve diğer kuruluşlara örnek olmaya, başarı öykülerini çoğaltmaya devam edeceklerini söyledi.

-"70 BİNDEN FAZLA İNSANIN, DOLAYLI OLARAK DA 300 BİNE YAKIN İNSANIN HAYATINA DOKUNDUK"-

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise, konuşmasında "Hibe Programları, küresel çapta faaliyet gösteren vakıfların uyguladığı, kendi kendini büyüten bir model. Hibeyi tek bir sivil toplum kuruluşuna aktarıyorsunuz, o kuruluş projesiyle binlerce kişiye ulaşıyor. Böylece sivil toplum kuruluşu aracılığıyla binlerce kişiye dokunmuş oluyorsunuz. Biz de Türkiye'de hibe kültürünü yaratan ilk özel aile Vakfı olarak Hibe Programlarımızla 72 ilde doğrudan 70 binden fazla insanın, dolaylı olarak da 300 bine yakın insanın hayatına dokunduk. Ulusal ve uluslararası düzeyde önemli etkiler yarattık" dedi.Hibe programlarını özellikle, kadın, genç ve engellileri odak noktasına alarak geliştirdiklerini belirten Koyunsağan, "Kadınlar, gençler ve engelliler toplumda eşit fırsatlardan yararlanamıyor ve toplumsal hayata aktif olarak katılamıyorlar. Oysa katılımcı bir toplum; algılarımızdaki engellerin kalktığı, ön yargılarımızı yıktığımız ve farklılıklara saygı gösterdiğimiz bir toplum demektir. Bu yıl yine bu konulara odaklanan, sürdürülebilir ve model olabilecek nitelikte projeler seçmeye özen gösterdik" dedi.

-KADIN, GENÇ VE ENGELLİLERİ HEDEFLEYEN 9 YENİ PROJE-

Sabancı Vakfı Programlar ve Uluslar arası İlişkiler Direktörü Rana Kotan'ın toplantıda verdiği bilgiye göre 2014 yılında Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında, Türkiye'nin 63 ilinden, 325 proje başvurusu alındı. En çok başvuru alınan bölgeler sırasıyla; Güneydoğu ve Doğu Anadolu, Marmara ve İç Anadolu bölgeleri oldu. Önce Sabancı Vakfı ekibi ve bağımsız uzmanlar tarafından, daha sonra sivil toplum, akademi ve medya alanında deneyimli kişilerden oluşan Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilen başvurular, en son Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından incelenerek kadın, genç ve engelli alanlarında 9 yeni projeye hibe desteği verilmesi kararlaştırıldı. TGHP'ye dahil olan yeni projeler arasında, erken yaşta evliliklerden namus cinayetlerine, engellilere yönelik ayrımcılıktan, devlet korumasında yetişen gençlerin yaşadıkları sorunlara kadar farklı toplumsal konulara eğilen projeler yer alıyor. Kotan,seçilen projelerin bir kısmının Sabancı Vakfı'ndan ilk defa hibe alacakken, bir kısmının da geçtiğimiz yıllarda Sabancı Vakfı'ndan hibe alarak çok başarılı olan ve yaygınlaştırılmasında yarar görülen devam projeleri olduğunu ifade etti.

-2014 YILINDA HİBE ALAN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE PROJELERİ -

-KAMER Vakfı Siirt Şubesi'nin "O Köy Bizim Köyümüzdür" projesi, Siirt ve Batman'ın köylerinde kadınların yaşadıkları sorunları ortaya koyacak ve eğitim hakkı, erken evlilikler ve namus cinayetleri ile ilgili yerel paydaşları bilgilendirecek.

- Muş Kadın Çatısı Derneği "Çocuk İstismarına Dur De" projesi ile Muş'ta, erken yaşta evlilikler konusunda farkındalık çalışmaları yapacak, rehber öğretmenler aracılığı ile sorunun çözüm yollarını okullarda arayacak.

-Anne Çocuk Eğitim Vakfı, "Kırsalda Genç Kadınların Güçlendirilmesi" projesi ile Kayseri, Adana ve İçel'in köylerindeki kadınlara Dere Tepe Eğitim Programı ile çocuk gelişimi, sağlık, iletişim ve kadın hakları konusunda eğitim verecek.

-Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi "Eğitim Ortamında Engelli Ayrımcılığı ile Mücadele" projesi ile engellilerin eğitim alanında yaşadıkları ayrımcılığın önüne geçilmesi için öğretmenler ve engelli ayrımcılığı konusundaki uzmanların alternatif ders etkinlikleri üretmesini ve bu etkinliklerin sınıflarda uygulanmasını sağlayacak.

-Eğitimde Görme Engelliler Derneği "Engelli Üniversite Öğrencileri Konseyi" ile Türkiye genelinde, engelli üniversite öğrencilerinin sorunlarını tespit ederek, çözüm önerileri geliştirecek.

-Ulusal Down Sendromu Derneği "Hoş Geldin Bebek" projesi ile İzmir'de, down sendromu ile ilgili sağlık personeline ve ailelere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapacak, down sendromlu aileleri destekleyecek.

-Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği "Engelli Hakları İzleme Grubu" projesine yeni uygulamalarla devam ediyor. Proje ile Türkiye'de eğitim, sağlık, istihdam ve erişim konusunda engellilere ilişkin mevzuat ile uygulama arasındaki farklar ortaya konacak.

-Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği "Etiketsiz Eğitim" projesiyle, geçen seneki çalışmanın bir devamı olarak, devlet korumasında yetişen gençlerin eğitim sisteminde karşılaştığı etiketlemeyle mücadele için öğretmenlere yönelik bir farkındalık çalışması yapacak.

-Engelli Kadın Derneği "Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları" projesinde, engelli kadınlara yönelik ayrımcılıkla mücadele etmek hedefiyle bilinçlendirme çalışmaları düzenlemeye devam edecek. Bu seneki çalışmalar Çanakkale ve İçel'de gerçekleştirilecek.

Kaynak: ANKA / Güncel

Güler Sabancı Türkiye Muş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title