Haberler

Sabancı Topluluğu'ndan "Sabancı Gönüllüleri" Projesi

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Bugün yeni bir yola, Sabancı çalışanlarından Sabancı gönüllüleri yaratmaya çıkıyoruz.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Bugün yeni bir yola, Sabancı çalışanlarından Sabancı gönüllüleri yaratmaya çıkıyoruz. İlk yıl 5 bin Sabancı Gönüllüsü'ne ulaşmak istiyoruz ama hedefimiz 60 bin Sabancı Gönüllüsü" dedi.

Sabancı Holding'in, yeni sosyal sorumluluk projesi "Sabancı Gönüllüleri"nin tanıtımında Güler Sabancı, konuşmasına, "Soma faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine sabırlar diliyorum, temennimiz bir daha yaşanmaması" diye başladı.

Sabancı Topluluğu'nun toplumun tüm kesimlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmekle görevli olduğunu dile getiren Sabancı, başarıyı sadece finansal sonuçlarda görmeyip, toplumsal duyarlılığı yüksek bir grup olduklarını, tüm iş konularında nihai amaçlarının insan hayatına dokunmak olduğunu anlattı.

Sabancı, "Ürün ve hizmetlerimizle insanların hayat kalitelerini geliştirmek ve iyileştirmek nihai amacımız. Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi, bizim işimizin özü insan. Bugün de bunun için bir araya geldik. Sabancı Topluluğu'nda Sabancı Gönüllüleri'ni ortaya çıkarmak istiyoruz. Bugün yeni bir yola çıkıyoruz, bugün Sabancı çalışanlarından Sabancı gönüllüleri yaratmaya çıkıyoruz. Odağında kadın, kadının eşitliği olan 'Sabancı Gönüllüleri' yaratma projesi bu. İlk yıl 5 bin Sabancı Gönüllüsü'ne ulaşmak istiyoruz ama 60 bin çalışanımız var, hedefimiz 60 bin Sabancı Gönüllüsü olması" diye konuştu.

"İlk hedefimiz kadınlar, ilk 3 yıl kadınlara odaklanacağız"

Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever de çalışanları, aileleri, dokundukları müşterilerle büyük bir aile olduklarına işaret ederek, sorumluluk ve gönüllülük kelimelerinin topluluk olarak kendileri için önemine değindi.

Ülsever, Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Vakfı'nın destekleriyle proje kapsamında çalışanlarına tek tek bilgi vereceklerini, gönüllülük ilkesini öğreteceklerini, onların projelerini yürütüp destekleyeceklerini belirterek, "Projeyle günlük işimizin dışında Sabancı'lı olmanın doğasında olan sosyal hayata, bu ülkeye değer katma konusunda ekip arkadaşlarımızı eğitip bütünleştireceğiz" dedi.

Hedeflerinin 2015 yılında her bir çalışana gönüllülük ve sosyal sorumluluk eğitimi vermek olduğunu dile getiren Ülsever, şu bilgileri verdi:

"2015 yılı sonuna geldiğimizde, bu konuda sertifikasyonu olan 60 bin çalışanımız olacak. Ayrıca belirlenen şehirlerde proje liderlerimizi eğiteceğiz, yerinde eğitimler olacak, yıl sonunda 500 proje liderine varmış olmak istiyoruz. Böyle bir çember oluşturarak, 60 bin çalışanımızın da dışında tüm paydaşlarımızın katılımını sağlayabileceğimiz bir gönüllüler ordusu oluşturacağız. Bu eğitimlerde farkındalık yaratmayı ve yaygınlaştırmayı planlıyoruz. İlk hedefimiz kadınlar, ilk 3 yıl kadınlara odaklanacağız."

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan da Vakıf çalışmaları hakkında bilgi vererek, proje kapsamında 3 yıl boyunca kadın meselesinin konuşulacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Sabancı Vakfı olarak, 41 yılda çok sayıda değer yarattık. Vakfımızın kuruluşundan bu yana 120'den fazla kalıcı eser, 40 binden fazla kişiye burs ayrıca yeni projeler, değerler yarattık. Son on yıldır kadın, genç ve engellilerin eşit vatandaşlar olarak topluma katılımı için çabalıyoruz. Sorunu ancak yaşayanlar çözer diyerek, sivil toplum kuruluşlarına destek ve hibe verdik. Bugüne kadar toplam 700 bin insana dokunduk, 109 projeye hibe verdik. İnanıyorum ki, Sabancı Gönüllüleri ile hep birlikte kalıcı bir etki ve değer yaratan projeler üreteceğiz."

Toplantı sonunda bir sunum yapan Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak ise program kapsamında online eğitim ve gönüllülük projeleri olmak üzere 2 ana platform olduğunu aktardı.

Online eğitimlerin öncelikle kadın konusunu kapsayacağını ve 5 modülden oluşacağını aktaran Özyaprak, "Toplumsal cinsiyet duyarlılığını artıracak bilgileri tüm Sabancı çalışanlarına aktarmayı planlıyoruz. Belirlediğimiz 5 modül ise, 'Kavramlar ve tanımlar', 'Eğitim ve Toplumsal Cinsiyet', 'İş Dünyası ve Toplumsal Cinsiyet', 'Kadına Yönelik Şiddet' ve son olarak 'Erken Evlilik' konusu" dedi.

Odak alanının ilk 3 yıl kadın, ikinci 3 yıl genç, üçüncü 3 yıl ise engelli olarak belirlendiğini aktaran Özyaprak, şunları kaydetti:

"Sabancı Gönüllüleri platformunun ikinci ayağı olan gönüllülük projelerinde de 7 merkezde toplam 40 şehirde eğitimler gerçekleştirilecek. Eğitimcilerimizle birlikte gönüllülük dinamiklerini her ilde 500 gönüllü takım liderimize aktaracağız. Daha sonra bu takım liderlerimizden kendi şehirlerinde ve iş yerlerinde 10'ar kişilik ekipler kurarak bölgelerindeki kadına yönelik ihtiyaçları belirlemelerini isteyeceğiz. Böylece 5.000 kişilik gönüllü grubu yaratacağız. Ayrıca oluşturulacak proje havuzunda projeler bir araya getirilecek ve bir sinerji yaratılacak. 3 aylık takip raporları sonunda yıllık oluşturacağımız ilerleme raporlarıyla da geldiğimiz son noktayı kamuoyuna aktaracağız. 9 yılın sonunda ise kadınlar, gençler ve engelliler olmak üzere bu üç konuda topluma kalıcı değerler yaratan bir gönüllüler ordusu olmayı hedefliyoruz."

-"Sabancı Gönüllüleri"

Toplantıda verilen bilgilere göre, proje kapsamında ilk aşamada, Türkiye genelinde 40 şehri kapsayacak şekilde düzenlenecek bölgesel toplantılarla Sabancı çalışanlarından meydana gelen 500 takım sorumlusuna programın detayları aktarılacak. Düzenlenecek bölgesel toplantılar kapsamında, proje seçme-geliştirme, fon bulma, raporlama gibi önemli noktaları içeren çok yönlü eğitimler verilecek.

Ardından takım liderlerinden kendi bulundukları şehirde bir ihtiyacı tespit ederek, bu eksikliğin giderilmesine yönelik sosyal sorumluluk çalışması yapmaları beklenecek. Söz konusu takım liderleri kendi ekiplerini oluşturarak projelerini hayata geçirecek. Takım liderleri ayrıca takımlarının eğitiminden, geliştirilecek projelerden, görev dağılımından ve raporlamadan sorumlu olacak.

"Sabancı Gönüllüleri" kapsamında ilk üç yıl kadın konusunda çalışılacak. Sonraki yıllarda Sabancı Vakfı'nın diğer ana çalışma alanları olan gençler ve engelliler mevcut projelere eklenecek.

Her sene programa dahil olacak 500 yeni takım sorumlusu, takımlarıyla birlikte yeni projeler üzerinde çalışmaya başlayacak. Böylece her sene minimum 5 bin yeni Sabancı Gönüllüsü yaratılmış olacak. İlk 9 yılın sonunda 45 bin kişilik Sabancı Gönüllüsü'ne ulaşılacak.

Her sene sonunda takım sorumluları sunacakları raporlarla yürüttükleri projelerin çıktıları hakkında bilgi verecek. Bu bilgiler ilerleme raporları aracılığı ile yıllık bazda  kamuoyuyla da paylaşılacak.

Projenin diğer ayağında ise online eğitimler olacak. Tüm Sabancı Topluluğu çalışanları toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda online eğitim alacak. Her yeni işe giren çalışan da bu süreçten geçecek. Söz konusu eğitim modüllerinin içeriklerinin oluşturulması konusunda Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu'ndan destek alınacak.

Kaynak: AA / Güncel

Sabancı Holding Güler Sabancı Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title