Haberler

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Hakman Aa Finans Masası'nda

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Hakman: (1) "Bu sektörde, 3 5 6 aylık, 1 senelik çalkantılar sektörün uzun vadeli geleceğini belirlemez ama bu çalkantılı dönemlere dayanabilecek güçlü oyuncular lazım" "Enerjisa'nın 2017 yılına kadar 5 bin megavata ulaşacak projeleri var. Bunların hemen hepsinin finansmanı sağlanmış vaziyette.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman, enerji ve elektrik sektöründe birkaç aylık veya 1 senelik çalkantıların sektörün uzun vadeli geleceğini belirlemeyeceğini belirterek, "Ama bu çalkantılı dönemlere dayanabilecek güçlü oyuncular lazım" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'nda enerji sektörüne ilişkin gelişmeleri değerlendiren Hakman, Türkiye'nin genel olarak enerji, özel olarak da elektrik talebinin dünyada en hızlı artan ülkelerden biri olduğunu belirterek, bu talebi karşılamak için de ciddi yatırımlar yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de geçen 10 yılda yaklaşık yüzde 7 seviyesinde yıllık elektrik talep artışı olduğunu, gelecek 10 yıl boyunca da bu seviyelerde bir talep artışı beklediklerini aktaran Hakman, bunun da Türkiye'nin her yıl 4-5 bin megavat yeni kurulu elektrik üretim kapasitesine ulaşmasını ve 8-10 milyar dolar yatırım yapmasını gerektirdiğini ifade etti.

Türkiye elektrik sektörünün ?son 12 yılda başarılı bir performans gösterdiğini dile getiren Hakman, bunun temelini sağlayan şeyin bu dönemde kurulan ve geliştirilen rekabetçi piyasa olduğunu, rekabetçi piyasayı sağlayabilmek için Türkiye'nin önünde hala atması gereken adımlar olduğunu belirten Hakman, "Biz 2005'te bu yatırımlarımıza başladığımızda bugünkünün çok gerisinde bir piyasa vardı. Biz bu piyasanın gelişeceğini ve rekabetçi bir piyasanın oluşacağına inanarak girdik. Bugün dönüp baktığımızda bunların gerçekleştiğini görüyoruz ama önümüzde gitmemiz gereken yol var" diye konuştu.

Elektrik piyasasının daha da gelişmesi için iki temel husus olduğuna işaret eden Hakman, şunları kaydetti:

"Birincisi, Nisan ayında çıkan yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile temeli atılan Enerji Borsası'nın oluşması ve bu Borsa'da türev ürünlerle uzun vadeli referans bir fiyat göstergesinin oluşmasıdır ki bu yatırımcıya güven verecektir. Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) kurulması önemli bir gelişme... Hatta orada fazla vakit kaybetmeye başladık, bir an önce bunu hayata geçirmemiz gerekiyor. İkinci önemli adım da piyasadaki kamu payının azaltılmasıdır. Piyasa oyuncusu olarak kamu, bugün hem kendi tesisleri hem de yap-işlet dönemlerinden kalan uzun vadeli anlaşmalarla, piyasaya elektriğin yüzde 60'ını sunuyor. Bir oyuncunun yüzde 60 pazar payı olduğu bir piyasa çok sağlıklı işlemeyebilir. Burada da rekabetçi bir piyasayı sağlamak için adımlar atılıyor."

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) santrallerinin özelleştirilmesinin gündemde olduğuna değinen Hakman, "Şartlar gereği ertelendi fakat ben bunun temel bir vazgeçiş olduğunu düşünmüyorum. Şu anki konjonktürde bunu yapmak çok doğru olmayabilirdi. Birkaç ay ertelenmesi uygun olmuştur ama bütün karar vericiler tarafında oradaki kararlılığın devam ettiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Çalkantılı dönemlere dayanabilecek güçlü oyuncular lazım"

Enerji yatırımlarının uzun vadeli yatırımlar olduğuna işaret eden Selahattin Hakman, şöyle devam etti:

"Bu işe soyunan yatırımcıların da buna uzun vadeli bakması lazım. Birkaç aylık çalkantılar, buradaki gelişmeleri zorlaştırır ama etkilemez. Mesela bugün kurlarda gördüğümüz yukarı hareket hepimizi ciddi sıkıntılar altına soktu. Çünkü bu yatırımlar döviz borçlanarak yapılan yatırımlar, uzun vadeli borçlanmalarla yapılan yatırımlar. Sektördeki bütün oyuncuların borçları birden bire arttı. Ümit ediyorum ki burada piyasanın da gelişmesiyle bu borçları ödemekte kimse bir zorlukla karşılaşmaz. Sonuç olarak borçların artması maliyetlerin artması demektir. Bundan sonraki yatırım iştahı açısından piyasanın, bu maliyetlerin rekabetçi bir ortamda yansıtılabileceği bir düzende çalışıyor olması gerek."

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Hakman, "Kur artışı hangi seviyede sizin için yatırımlar açısından kırmızı çizgidir?" sorusu üzerine, şu açıklamada bulundu:

"Öyle bir seviye yok. Enerjisa'nın 2017 yılına kadar 5 bin megavata ulaşacak projeleri var. Bu 5 bin megavat'lık projelerin 2 bin 500 megavatı şu an itibariyle zaten devrede. 1.700 megavat da inşaatı süren projelerimiz var. 900 megavatlık da lisansı alınmış, mühendislik çalışmaları süren, önümüzdeki günlerde ihalelerini yapıp inşaata başlayacağımız projeler var. Bunların hemen hepsinin finansmanı sağlanmış vaziyette. Burada kurdan veya başka bir şeyden kaynaklanan bir durma veya erteleme olmaz. Başlattığımız gibi projelerimize devam edeceğiz. Önemli olan, bundan sonraki adımlar içinde projelerin fizibilitelerinin yerinde olması ve bu pazarda bu yatırımlarımızı geri ödeyecek şartları bulup bulmadığımızdır. Bu sağlandığı takdirde Türkiye'deki yatırımlar devam eder."

Enerji ve elektrik sektörünün temel bir altyapı sektörü olduğunu vurgulayan Hakman, sektörde, 3-5-6 aylık, 1 senelik çalkantıların sektörün uzun vadeli geleceğini belirlemeyeceğini belirterek, "Ama bu çalkantılı dönemlere dayanabilecek güçlü oyuncular lazım. Yani burada en hafif bir rüzgarda sallanmaya başlayacak direkler bu çatıyı taşımaz. Bunu da bu sektörün düzenleyicileri karar vericileri ve oyuncuları olarak bizler hep birlikte daha ileri götürmek geliştirmek durumundayız" dedi.

- İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Sabancı Holding Anadolu Ajansı Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title