Haberler

Sabacı Holding'ten Kar Açıklaması

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, 2016 yılının ilk yarısında 1 milyar 800 milyon liralık yatırım yapıldığını açıkladı.

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, 2016 yılı ilk yarı performansına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtul, ilk yarıda grup olarak 1 milyar 800 milyon lira yatrım rakamına ulaştıklarını belirtti. Kurtul, açıklamasında Sabancı Holding'in yılın ilk altı ayındaki net karının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 1 milyar 353 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Kurtul: "Perakende sektörü Topluluğumuzun en önemli iş kollarından biridir. Carrefoursa ve Teknosa şirketlerimizi sektörün en beğenilen ve müşterilerine en iyi hizmeti veren markaları yapmaya kararlıyız. Sabancı Holding'in satışları; 2016 yılının ilk altı aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 17 milyar 166 milyon lira oldu. Sabancı Holding'in yılın ilk altı ayındaki net karı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 1 milyar 353 milyon lira olarak gerçekleşti. Sabancı Holding'in toplam varlıkları 30 Haziran 2016 itibari ile 278 milyar 840 milyon liraya, toplam konsolide özkaynakları ise 20 milyar 414 milyon liraya ulaştı" dedi.

2016 yılının ilk altı ayında başarılı bir dönem geçirdiklerini belirten Kurtul, "Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Sabancı Holding olarak hedefimiz; faaliyet gösterdiğimiz her alanda hızlı büyümeyle sektörlerdeki liderliğimizi korumaktır. Ülke olarak son dönemde zorlu bir dönemeçten başarıyla geçtik. Bundan sonra artık ülkemiz için daha fazla çalışma ve üretme zamanıdır. Biz Türkiye'nin Sabancı'sı olarak faaliyet gösterdiğimiz her alanda daha fazla çalışıp daha fazla üreterek bu toprakların insanlarına faydalı olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"AKBANK Orta ve Doğu Avrupa'nın en iyi bankası seçildi"

Holding'in bankacılık faaliyetleriyle ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kurtul, global piyasalardaki belirsizliğe rağmen Akbank'ın çok başarılı bir performans gösterdiğini belirtti. Bu dönemde geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla Akbank'ın aktiflerini yüzde 5,2 büyüterek 266 Milyar lira'ye çıkarttığını da belirten Kurtul, " Akbank, kredileri vasıtasıyla ekonomimize sağladığı desteği 160 milyar lira'si nakdi olmak üzere toplam 195 milyar lira'ye yükseltti. 2016'nın ilk yarısında 2 milyar 485 milyon lira net kar elde etti. Akbank ayrıca Haziran ayında saygın finans dergisi Euromoney'den "Orta ve Doğu Avrupa'nın En İyi Bankası Ödülü"nü aldı. Orta ve Doğu Avrupa'nın en iyi bankası bu sene Türkiye'den çıktı. İlk defa bir Türk bankası böyle bir ödüle layık görülmüş oldu. Bu ödül, Akbank'ın olduğu kadar Türk bankacılık sektörünün gücünün de bir yansımasıdır" diye konuştu.

"Enerjisa'da üretim yatırımlarını tamamlayarak, verimliliğe ve hizmet kalitesine odaklandık"

Enerjisa'nın 2016'nın ilk altı ayında başarılı bir performans sergilediğini de belirten Kurtul, Sabancı Holding'in enerji alanındaki faaliyetleriyle ilgili "Enerjisa üretim, dağıtım ve satış faaliyetlerinden oluşan üç ana iş kolunda zamanında aldığı tedbirler ile başarılı operasyonlarını sürdürdü. Zorlu pazar koşullarında yenilenebilir enerjinin önemli payı sayesinde, üretim portföyümüzün verimliliğini ve performansını arttırdık. Elektrik dağıtım ve satış alanlarında verimli operasyonlarımız ile hizmet kalitemizi yukarı çektik. Bugün geldiğimiz noktada her 4 kişiden 1'inin enerjisini Enerjisa sağlıyor. Enerjisa'da bu yıl içerisinde, Türkiye'nin özel sektör tarafından işletmeye alınan en büyük yerli linyit santrali olan 450 MW gücündeki Tufanbeyli santralini, 82 MW gücünde Yamanlı hidroelektrik santralini ve en son olarak 607 MW gücündeki, çok yüksek verimli Bandırma II doğal gaz santralini başarıyla tam kapasite devreye alarak toplam 3536 MW kurulu güce ulaştık" ifadelerini kullandı. Kurtul ayrıca, yerli kömür santrallerinden elektrik enerjisi teminine ilişkin olarak 9 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenen yeni teşvik mekanizmasının, yerli fosil kaynaklarına dayanan santrallerin geliştirilmesine pozitif katkı sağlayacağını belirtti.

Kurtul sözlerine şöyle devam etti: "Enerji Bakanlığı tarafından, 2016 yılı içerisinde yapılacağı belirtilen doğal gaz fiyat indiriminin sektör için olumlu olacağı görüşündeyiz. Enerji Bakanlığı ve EPDK tarafından daha öngörülebilir bir piyasa için atılmış olan adımların çok önemli olduğunu, elektrikte serbest tüketici limitinin sıfırlanmasının daha verimli ve rekabetçi bir piyasaya katkı sağlayacağını düşünüyoruz".

Perakende şirketlerinin performansına da değinen Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul: "Perakende sektörü Topluluğumuzun en önemli iş kollarından biridir. Bu sektörde alanının iki önemli oyuncusu Carrefoursa ve Teknosa markalarımız ile hizmet vermeye devam ediyoruz. Ülkemizde özellikle gıda perakendeciliği her yıl yüzde 15 oranında büyüme kaydetmektedir. 20 seneyi aşkın süredir Sabancı ve Carrefour işbirliğiyle önemli bir yere gelen Carrefoursa markamız bu sektördeki en önemli iştirakimiz durumundadır ve böyle olmaya da devam edecektir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hedefimiz Carrefoursa'yı sektörünün en iyi, en beğenilen ve müşterisine en iyi hizmeti sunan şirketi yapmaktır. Teknosa şirketimiz ise pazar liderliğini bu dönemde de sürdürdü. Aynı mağazalardaki satışlar (like for like), bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 seviyesinde büyüdü. Özellikle teknosa.com'daki büyüme hızımız artarak devam etti. Teknosa ile teknoloji markeliraerindeki pazar payımız geçen yılın aynı dönemine göre 5 puan artış göstererek yüzde 35'e yükseldi" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Sabancı Holding Zafer Kurtul Teknosa Akbank Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title