Haberler

Saat 19.00'a Kadar Ambargoludur)"Yeni Türkiye Yolunda"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "1 Kasım'da Türkiye'yi kaosa, bütçeyi tıkanıklığa sevk edecek bir karara imza atmadınız, aksine bize güvenerek, hep beraber Türkiye'yi kalkındıracağımıza inanarak istikrara destek verdiniz.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "1 Kasım'da Türkiye'yi kaosa, bütçeyi tıkanıklığa sevk edecek bir karara imza atmadınız, aksine bize güvenerek, hep beraber Türkiye'yi kalkındıracağımıza inanarak istikrara destek verdiniz. Emin olunuz bütçemizin her kuruşu bizim namusumuzdur, şerefimizdir, onurumuzdur. Sizden bize emanettir, sizin alın terinizin yansımasıdır. Onu koruyacağız." dedi.

Başbakan Davutoğlu, televizyonlarda yayınlanan "Yeni Türkiye Yolunda" adlı ulusa sesleniş konuşmasında, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

1 Kasım'dan sonra hükümetin kurulmasına müteakip, 20 Aralık'ta bütün milletin huzuruna çıktığını anımsatan Davutoğlu, seçim öncesinde verdikleri vaatleri tek tek sıraladıklarını, net bir taahhütte bulunarak üç ay içinde vaatlerin tümünü yerine getireceklerini söylediğini belirtti.

Bazılarının sözlerini çok iddialı bulduğunu, bazılarının ise "Türkiye terörle mücadele ederken bunları yapamaz. Türkiye'nin bütçe imkanlarıyla bütün bu vaatleri bu kadar kısa sürede yerine getirmek imkansız" dediğini ifade eden Davutoğlu, "O bazıları var ya işte sizin, bizim zihnimize şüphe düşürmek isteyen o bazıları var ya, bu milletin gücünü, kudretini, muhabbetini bilmiyor, o bazıları var ya, bizim milletimize hizmet etme azmimizi bilmiyor. Bakın işte huzurunuzdayım, hocalığımdan da kaynaklanan bir misalle anlatayım. Üç aylık bir dönem sonrasında işte karnemle birlikte yanınızdayım. 20 Aralık'ta 3 aylık hedeflerimizi, 6 aylık hedeflerimizi, 1 yıllık, 4 yıllık hedeflerimizi sıralamıştım, şimdi gelin hep beraber bakalım. Ama önce şunu söyleyeyim. Allah'ın izniyle, sizlerin yardımıyla, duasıyla biz 3 ayda vaatlerimizin yüzde 100'ünü yerine getirmenin huzuru içinde sizlerle birlikteyiz." diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, "asgari ücreti bin liradan, bin 300 liraya çıkaracağız" deyip çıkardıklarını, "emeklilere bin 200 lira ek maaş vereceğiz" dediklerini ve bunu da yaptıklarını bildirdi.

Geçtiğimiz hafta Kızılcahamam'da kendisine sarılıp, vaatleri yerine getirdiği ve millete hizmet ettiği için dua eden, bağrına basan nineye de teşekkürlerini sunan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz her zaman yaşlılarımızın yanındayız, onların hizmetindeyiz, onların duası analarımızın, ahirete intikal etmiş babaannelerimizin duası gibidir. Allah onların duasından bizi eksik etmesin. Yine muhtarlarımıza buradan selam ediyorum, 950 liraydı aylıkları bin 300 liraya çıkardık. Sevgili gençler, bilmiyorum şu anda ekran başında bizi mi izliyorsunuz, yoksa laptoplarınızla bilgilenip ya da cep telefonlarınızdan mı bizi takip ediyorsunuz ama bildiğim bir şey var ki siz bizi yakından takip ediyorsunuz, çünkü sizler bizim geleceğimizin teminatısınız.

Ve yine siz biliyorsunuz ki ben meydanlara gelip sizlere 330 liralık bursu, 400 lira yapacağım demiştim. Elhamdülillah yaptık. Bir hoca olarak bu arada bütün gençlik hızınız arasında derslerinizi de ihmal etmemenizi özellikle rica ediyorum. Ayrıca iş kurma kararı veren gençlerimize 30 bin lira karşılıksız destek vereceğiz, dediğimizde 'bu da olur mu' diyenler oldu. Belki sizin içinizde de şüphe edenler olmuş olabilir ama Aralık ayından itibaren iş kuran her gencimize 30 bin lira karşılıksız sermaye veriyoruz. Yetmedi diyorsanız, 100 bin lira da faizsiz kredi veriyoruz. Benim teminatım yok diyorsanız, yüzde 85 teminatı da biz sağlıyoruz, çünkü gençlerimizin geleceğe ümitle bakması lazım. Birileri gençlerimizin geleceğini karartmaya çalışırken, biz onlara nice güzel nevruzlar planlıyoruz."

Davutoğlu, gençler için pasaport harçlarını kaldırdıklarını, ücretsiz interneti başlattıklarını belirterek, "Gençler, müjdeler olsun 1 Nisan'dan itibaren 4,5G teknolojisi devreye giriyor, size teknolojinin en hızlısı lazım, bize de dinamik bir gençlik lazım. Yolunuz açık olsun. Size söz verdiğimiz her şeyi yaptık, size en büyük sözümüz çok daha güçlü bir Türkiye devretmek, onu da yapacağız inşallah" ifadesini kullandı.

Esnafa 30 bin lira faizsiz kredi verecekleri vaadinde bulunduklarını ve bunu da sağladıklarını anlatan Davutoğlu, kadınlara da şöyle seslendi:

"Sizler için de çok açık bir taahhütte bulunmuştuk. Doğum izninden sonra ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üçüncü çocuk için 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma imkanı getirmiştik, onu da devreye soktuk, söz verdik mi biz yaparız, hele hele annelerimize verdiğimiz söz, hiç yarı yolda kalmaz. Allah size çocuklarınızla hayırlı uzun ömürler nasip eylesin."

Çiftçilere "yemde, gübrede KDV'yi kaldıracağız" sözü verdiklerini ve kaldırdıklarını, toplumun her kesimine değen, herkese dokunan, bütün vaatleri üç ay içinde yerine getirdiklerine dikkati çeken Davutoğlu, reformların da yüzde 80'ini yaptıklarını, reformların diğer yüzde 20'sinde ise Meclis'e sevk etmek üzere çalışmaların sürdüğünü aktardı.

6 aylık program içinde yer alan reformların yüzde 20'sini de hayata geçirdiklerini vurgulayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu kadar yoğun tempo ancak size olan muhabbetimizle izah edilebilir. Tabi bu vaatlerimizin içinde sizlere duyurduğum en önemli vaadimiz de taşeron işçilerimizle ilgili. Yılların biriktirdiği bir meseleydi biliyorsunuz taşeronluk konusu, kartopu gibi büyümüş hükümetimizin önüne gelmişti. Bir neşter atmak gerekiyordu ama neşteri nasıl atacaktık? Bunun için çok yoğun bir çalışma gösterdik, her yönüyle meseleyi ele aldık. Aslında meydanlara çıktığımda verdiğim söz, asıl işlerde çalışanların kadroya alınmasıyla ilgiliydi. Eğer sadece asıl işlerde çalışanlara böyle bir imkan tanırsak, yardımcı işlerde çalışan vatandaşlarımız mahzun olacak. Tabi bunun için fedakarlık yapmak gerekiyordu, bütçe imkanlarına bakmak gerekiyordu, verilen sözün gereğini yapmak gerekiyordu. Onun için ilgili bakanlarımızla yoğun bir çalışmadan sonra asıl işlerde, yardımcı işlerde çalışan ayrımı gözetmeksizin bütün vatandaşlarımıza aynı imkanı tanımaya karar verdik. Bu kalıcı ve bütün emekçilerimizi memnun eden bir adımdı, Allah hayırlı mübarek eylesin. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili gerekli düzenlemeleri de yapacağız ve bu konuda attığımız adımı bütün vatandaşlarımızı, bütün taşeron işçilerimizi ve ailelerini memnun edecek şekilde inşallah noktalayacağız. Gece uyumayız, gündüz koştururuz ama size verdiğimiz sözü de bihakkın yerine getiririz."

"Eğitime ayrılan pay 109 milyar lira"

Başbakan Davutoğlu, geçen ay bütçeyi Meclis'ten geçirdiklerini belirterek, bütçenin hayırlı bereketli ve güzel hizmetlere vesile olmasını diledi.

AK Parti 2002'de iktidara geldiğinde toplam bütçenin 119 milyar, şimdi ise 570 milyar lira olduğunu aktaran Davutoğlu, şunları söyledi:

"Ayrıca sadece şunu söylemem bile bütçedeki değişimi gösterir. Şu an bu seneki bütçemizde eğitime ayırdığımız pay 109 milyar lira yani hemen hemen 2002 yılında Türkiye'nin toplam bütçesini bu sene biz sadece eğitime ayırıyoruz ve bütçedeki eğitimin payı da yüzde 19,5. Sağlık bütçesi 95 milyar lira. Bu da sağlığa verdiğimiz önemi gösteriyor. Bu bütçemizin bereketli olmasını diliyorum. Nasıl aile bütçeleri dikkatlice, özenli bir şekilde kullanılmazsa hepinizi, hepimizi ay sonunda zorlamaya başlar, bütçe de dikkatli kullanılmadığı zaman mutlaka sıkıntı doğurur. Bakın emin olun kendi bütçemizde ne kadar titizsek, milletin bütçesinde ondan çok daha fazlasıyla titiziz."

Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Nitekim güzel bir haberi sizlerle paylaşayım, Şubat ayında bütün bu vaatlere dünyadaki ekonomik sıkıntılara rağmen, bütçemiz 2.4 milyar lira fazla verdi. Eskiden bütçe açıklarından bahsederdik, geçen sene dahi aynı ayda bütçe 2 milyar lira civarında açık vermişti, şimdi ise 2.4 milyar lira fazla verdik. Bunda bizim emeğimizin payı var doğru ama en büyük pay size ait. 1 Kasım'da Türkiye'yi kaosa, bütçeyi tıkanıklığa sevk edecek bir karara imza atmadınız, aksine bize güvenerek, hep beraber Türkiye'yi kalkındıracağımıza inanarak istikrara destek verdiniz. Değerli vatandaşlarım, emin olunuz bütçemizin her kuruşu bizim namusumuzdur, şerefimizdir, onurumuzdur, sizden bize emanettir, sizin alın terinizin yansımasıdır onu koruyacağız. Bayrağımızı nasıl koruduysak, liramıza nasıl itibar kazandırdıysak, her yerde Türkiye Cumhuriyeti Devleti pasaportuna nasıl güç kazandırdıysak, bütçemizi de koruyacağız."

"Dış politikada son derece hareketli günler yaşadık"

Başbakan Davutoğlu, yoğun iç gündem dışında, dışarıda da dış politikada da son derece hareketli günler yaşadıklarını, İran'a ve iki kez Brüksel'e giderek, iki kez Türkiye- Avrupa Birliği Zirvesi gerçekleştirdiğini anımsattı.

Ürdün'e gittiğini, İzmir'de Türkiye-Yunanistan Ortak Hükümet Toplantısına dayalı zirveyi gerçekleştirerek, çok sayıda misafiri de Ankara'da ağırladıklarını anımsatan Davutoğlu, İran'a yapılan ziyaretin dost ve komşu iki ülke arasında özellikle önümüzdeki döneme ışık tutacak yepyeni bir açılımın başlangıcı olduğunu vurguladı.

Ambargolar döneminde İran'a dostluğunu gösteren Türkiye'nin, bu kez İran ile ortak bir ekonomik hamle dönemi yaşaması için gerekli adımları atması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Nitekim çok önemli konularda prensip kararlarına vardık. Şu anda 10 milyar dolar civarında olan ticaretimizi 30 milyar dolara çıkarmaya da niyetliyiz. Son olarak Ürdün'e yaptığım ziyarette de dost ve kardeş Ürdün'ün Türkiye ile birlikte bundan sonra gerçekleşeceği atılımları özellikle Akabe Limanı'nın Türk denizcileri tarafından gemileri tarafından kullanımı konusunda da prensip kararına vardık." değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, en önemli gelişmenin ise Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerinde yaşandığını, yaklaşık 12 yıl zirve gerçekleştirilmeyen Avrupa Birliği ile bir ayda iki zirve gerçekleştirdiklerini, bunda Suriye başta olmak üzere mülteciler sorununun muhakkak payı olduğunu ama ayrıca Türkiye'nin takip ettiği rasyonel dış politikanın ve Türkiye'nin bütün çevre coğrafyaları etkileyen önemli rolünün de büyük payı olduğu kaydetti.

AB-Türkiye ilişkilerinde hem Suriyeli mülteciler sorununa ağırlık verdiklerini hem de Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini derinlemesine gelişmesi konusunda da mutabakata vardıklarını aktaran Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Suriye'de yaşanan kriz ve diğer bölgelerde ortaya çıkan kaoslar büyük bir mülteci akınının Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçişine sebebiyet verdi. Bunu durdurmak için elimizden geleni yaptık, ama Aylan bebeğin sahile vuran cesedi hala hepimizin gözleri önündedir. Bir insanlık trajedisiyle karşı karşıyayız, Türkiye ve siz, hepimiz bu insanlık trajedisinde alnımızın akıyla, insaniyetin gerektirdiği her şeyi yapıyoruz. 2,5 milyonu aşkın kardeşimizi ağırlıyoruz, bir ensar ahlakıyla muhacirleri ağırlamanın ağır sorumluluğunu üstlenmiş durumdayız."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Avrupa Birliği Ürdün İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title