Haberler

    S&p Sonrası Piyasalar Nasıl Açıldı?

    Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi haftaya 101 puan artışla 84.161 puandan başladı.

    Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi haftaya 101 puan artışla 84.161 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,12 oranında değer kazandı.

    VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Haziran sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.02 yükselişle 103.6000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Mayıs sonu kontratları ise yüzde 0.18 yükselişle 2.7101 seviyesinde seyrediyor.

    Standard & Poor's açıklamaları baskı oluşturabilir

    Yön arayışları devam eden borsada seçim belirsizliği dalgalanma yaratmaya devam ederken; endekste S&P'nin Türkiye'nin kredi notuna ilişkin açıklamalarının sınırlı bir baskı yaratabileceği belirtiliyor.

    Standard & Poor's Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsi kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe olan altı olan "BB+" olarak teyit ederken, not görünümünü de negatif olarak korudu.

    Ancak Merkez Bankası'nın operasyonel bağımsızlığına dair soru işaretleri nedeniyle, Türkiye'nin sırasıyla uzun ve kısa dönem yerel para birimi cinsinden kredi notunun "BBB/A-2"den "BBB-/A-3"e düşürüldüğü ve not görünümünün negatif olduğu belirtildi.

    Garanti Yatırım tarafından yayımlanan değerlendirmede, "7 Haziran tarihinde gerçekleşecek genel seçimler öncesinde BİST'te yön arayışlarının devam ettiği görülüyor. Seçim belirsizliğinin kısa vadede hisse piyasası üzerinde dalgalanmaya neden olduğu ortamda, Cuma günü Türkiye'nin kredi notu hakkındaki S&P açıklamalarının sınırlı bir baskı yaratabilir. Bu paralelde haftaya başlangıcın BIST-100 endeksinde zayıf eğilimle olmasını bekliyoruz" denildi.

    Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı da, S&P'nin değerlendirmesinin haftanın ilk işlem gününde bir miktar tedirginliğe yol açabileceği değerlendirmesinde bulundu.

    Karayazıcı, haftalık değerlendirme raporunda, "S&P'nin değerlendirmesi önemsiz kabul edilmemeli. Haftanın ilk işlemlerinde tereddüde neden olup sonra gündemden düşerek kısa vade adına etkinliğini yitireceğe benzese de, orta ve uzun vade adına önemli risklere işaret ediyor" dedi.

    Dolar yükselişe geçti

    Diğer yandan, dolar/TL de, Yunanistan ve euro bölgesi maliye bakanları arasında gerçekleştirilecek görüşmeler ve S&P açıklamasının ardından yeniden yükselişe geçti. Cuma günü 2.6750'li seviyelere kadar gerileyen dolar/TL bugün TSİ 08: 45'te ise 2.6944/2.6975 seviyesinden güne başladı.

    Çin Merkez Bankası altı ay içinde üçüncü defa faiz indirimine giderken; bir yıl vadeli borç verme faizini 25 baz puan indirerek yüzde 5.1'e, mevduat faizini ise ise 25 baz puan indirerek yüzde 2.25'e düşürdü.

    Piyasaların gündemi yoğun

    Bu hafta yurt içinde Hazine ihaleleri, cari açık ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketi, yurt dışında ise yoğun veri gündemi takip edilecek. Bugün, Hazine 5 ve 10 yıl vadeli tahvil ihracı gerçekleştirecek, İngiltere'de ise Merkez Bankası (BoE) faiz kararı açıklanacak.

    Bilanço açıklayan şirketler

    Bu sabah bilanço açıklayan şirketlerden Koç Holding'in net karı ilk çeyrekte yüzde 18.3 düşüşle 459.2 milyon liraya geriledi.

    Doğan Holding ilk çeyrekte 42.9 milyon lira zarar ederken, şirketin zararı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 azaldı.

    Bugün bilanço açıklaması beklenen şirketler arasında Sabancı Holding, THY ve Migros bulunuyor.

    Kaynak: Dunya.com / Ekonomi

    borsa istanbul merkez bankası türkiye Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title