Haberler

Bakan Eker Kastamonu'da

Güncelleme:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "Ruslarla bu manada yaptığımız görüşme olumlu." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Rusya'ya yapılması planlanan gıda ihracatına ilişkin, "Ruslarla bu manada yaptığımız görüşme olumlu. Olumlu gelişmeler kaydettik, imzaladığımız protokolde de çok olumlu bazı noktalar yakaladık. Önümüzdeki ay da bunların uygulamalarını hep birlikte göreceğiz" dedi.

Eker, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesinin "Aras" isimli bilimsel araştırma ve inceleme gemisinin açılış töreninde, üretim ve avcılığı geliştirerek yeni pazarlara açıldıklarını söyledi.

Geçen hafta Rusya Federasyonu'ndan heyetin geldiğini ve Türkiye'den daha fazla gıda ürünü almak istediklerini söylediklerine dikkati çeken Eker, şöyle konuştu:

"Biz de tabii bunlarla ilgili görüştük. Mevcut ürünlerimizin ihracatını artırmaya ilave olarak, özelikle su ve hayvansal ürünler, süt ve süt ürünleri, beyaz et, balık, vesaire. Bunlarla ilgili de üzerinde çalışıyoruz ama bunu yaparken tabii iki şeye de dikkat ediyoruz. 'Bir, atıl kapasiteyi arttıracak ve bizi boşluğa düşürecek plan hatası yapmak istemeyiz. İki, bu durumdan istifadeyle Türkiye'de spekülatörlerin devreye girip de tüketicilere zarar verecek, fiyat artışına yol açacak gelişmelere de izin vermeyeceğiz. Onlara da dikkat edeceğiz. Potansiyeli akıllıca, doğru, rasyonel planlamayla harekete geçirip, kapasitemizi artırıp, bundan sonraki ticaretimizi, ihracatımızı da bu çerçevede yapacağız.

Ruslarla bu manada yaptığımız görüşme olumlu. Olumlu gelişmeler kaydettik, imzaladığımız protokolde de çok olumlu bazı noktalar yakaladık. Önümüzdeki ay da bunların uygulamalarını hep birlikte göreceğiz."

Su ürünleriyle ilgili çalışmalar

Eker, Türk halkının denizci değil, kara kavmi olduğunu ancak sahillerinin bulunduğuna dikkati çekerek, Karadeniz'den, Marmara'dan, Ege'den, Akdeniz'den balıkçılık konusunda faydalanılması gerektiğini vurguladı.

"Vur' deyince de öldürülmemesi lazım" diyen Eker, "Bu denizler ve bu denizlerin balıkları, sadece bugünkü yediğimiz, bugünkü karımız olmamalı. Çocuklarımızın, torunlarımızın, gelecek kuşaklarımızın da rızkı burada. Avcılık, balıkçılık yaparken buna dikkat etmek durumundayız" şeklinde konuştu.

Eker, balıkçılığı geliştirilirken denizlerin korunması, ekolojik kaynakların iyi muhafaza edilmesi için itina gösterdiklerine işaret ederek, kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldıklarını anımsattı.

Toplam tüketimde kültür balıkçılığının payını yüzde 10'dan 40'lara çıkardıklarını aktaran Eker, şu bilgiyi paylaştı:

"Nasıl oldu? Kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldık. 61 bin ton yetiştiricilikten elde edilen balık miktarı bugün 233 bin tona çıktı. Niye? Çünkü ihtiyaç hissettiğimiz balığın yetiştiricilikten daha büyük kısmını alıp, o zaman denizler üzerindeki baskıyı azaltmış oluruz. O zaman denizler kurumamış olur. Tedbirlerimizi, projelerimizi buna göre yaptık. Bugün, Türkiye'de kültür balıkçılığı, Avrupa ülkeleri içindeki en büyük üçüncü büyük sektöre dönüştü. En büyük üçüncü büyük ülke, en çok büyüyen üçüncü ülke... 233 bin tona çıkardık, gerek iç sularda gerek denizlerde. Avrupa başkentlerinde tüketilen çupra ve levreğin her 3 ila 4 tanesinden biri Türkiye'de yetiştirilip ihraç edilen balıklardan oluşuyor. Yaklaşık 600 milyon dolara çıktı balık, su ürünleri ihracatımız. 941 milyon yani trilyon eski parayla, Türk Lirası. Hükümetimin Türkiye'de kültür balıkçılığı için bugüne kadar verdiği desteğin miktarı, 941 trilyon. Bir milyar lira da avcılık yapan balıkçılara verilen mazot desteği."

Türkiye'de denizlerin taşıyabileceğinden daha fazla tekne bulunduğunu vurgulayan Eker, bunun azaltılması gerektiğini kaydetti.

Eker, daha sonra beraberindekilerle açılış kurdelesini kestiği "Aras" isimli geminin dümenine geçerek kısa tur attı.

Törene Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. - Kastamonu

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Mehdi Eker Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title