Haberler

Rusya'ya Karşı Türkiye'nin "B ve C Planı"

Güncelleme:

Rusya ile yaşanan gerginlik üzerine, Rus gazına karşı Azerbaycan, Kuzey Irak alternatifleri, ticarette de Çin, Japonya, Afrika, Latin Amerika'ya açılım devreye giriyor.

Türkiye'nin hava sahasının ihlal edilmesinin ardından Rus uçağının düşürülmesi sonrası, Rus yetkililerin Türkiye'ye yaptırım yapılacağı yönündeki açıklamaları, Türk işadamlarına karşı 'Stalin' dönemini andıran uygulamalar Ankara'yı harekete geçirdi. Ekonomi yönetimi doğalgaz başta olmak üzere enerjideki olası hamlelere ve iki ülke arasındaki ticaretin sekteye uğramasına karşı B ve C planlarını hazır tutuyor. Ekonomi yetkilileri, Rusya'nın resmi olarak Türkiye'ye karşı ticarette engelleme açıklaması durumunda, Türkiye'nin elinin boş olmadığını, hemen alternatif planların devreye gireceğini belirterek, "Zarar gören Türkiye değil, Rusya olur" dediler. İki ülke arasındaki ticarette ilk sırada yer alan enerji başta olmak üzere tarım ürünleri, diğer sanayi ürünleri gibi konularda ekonomi yönetimi B ve C planlarını hazırlamış durumda.

GAZI KESEMEZ AMA

Rusya ile yaşanan siyasi gerginlikte ekonomik açıdan ilk akla gelen doğalgaz. Türkiye enerjide önemli oranda bağımlı olsa bile Rusya'nın hamlesinin kendisini de ekonomik maliyet açısından sıkıntıya sokacağı belirtiliyor. Enerji yönetimi de yol haritasını bu kapsamda hazırlıyor. Vatandaşı soğukta bırakmayacak her türlü tedbir alınmaya başlandı. Ekonomi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye doğalgazının yüzde 55'ini ithal ettiği Rusya'ya karşı öncelikli olarak Azerbaycan ve İran'dan daha fazla gaz alma seçeneğini devreye sokabilecek.

KUZEY IRAK DEVREDE

Yine bir başka adım ise Cezayir ve Nijerya gibi ülkelerden temin edilen LNG'nin miktarının artırılması. LNG'nin Katar gibi ülkelerle birlikte daha fazla çeşitlendirilmesi masada duruyor. Doğalgaz depolama tesisleri de yine tam kapasite ile çalıştırılacak. Spot piyasadan LNG alımı ile stokların desteklenebileceği belirtiliyor. Enerji yönetiminin yol haritasında kaynak çeşitliliği ile birlikte petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin artırılması da bulunuyor. Bir diğer önemli seçenek ise Kuzey Irak'tan gelecek olan gaza ilişkin takvimi hızlandırmak. Birkaç ay içerisinde Kuzey Irak'tan gelmesi beklenen ucuz gaza ilişkin görüşme trafiği hız kazanacak.

EKONOMİ YÖNETİMİ HAREKETE GEÇTİ

Rusya ile siyasi gerginlik öncesi ekonomi yönetiminin dış ticarette yeni döneme ilişkin hazırladığı çalışma hızla devreye alınıyor. Buna göre;

- Azerbaycan ve İran'dan gaz akışı hızlanacak.

- Kuzey Irak Gazı'nın daha önce gelmesine yönelik görüşme trafiği artıyor.

- Doğalgaz depolama ve LNG tesisleri tam kapasite hazır olacak.

- Ticarette Rusya'ya alternatif olarak Uzakdoğu ve Afrika'da yeni işbirliklerine gidiliyor.

- STA'ların sayısı artırılıyor.

- Latin Amerika ve Karayiplere yönelik ticari bağlantılar kurulacak.

- Büyükelçiliklerin sayısı artıyor.

IRAK'TAN PETROLÜN ÜÇTE BİRİ GELECEK

Türkiye Irak'ta 2018 yılına kadar petrol ihtiyacının üçte birini üretmeyi planlıyor. Burada petrol üretimi yapılması ve ucuz doğalgazın gelmesi ile birlikte döviz kaynaklı cari açığın azalmasının yanı sıra Rusya gibi sadece bir ülkeye bağımlı kalınması sorunu da ortadan kalkmış olacak. Enerji Bakanlığı'nın yeni stratejisi kapsamında petrol ve gaz arama faaliyetleri için Azerbaycan ile yeni ortaklıklara gidilmesi de seçenekler arasında yer alıyor. Türkiye anlaşma kapsamında Kuzey Irak'ta toplamda 13 sahada petrol ve gaz arama çalışması yapacak. Türkiye ile Kuzey Irak arasında 50 yıllık gaz ve petrol anlaşması bulunuyor.

DIŞ TİCARETTE YENİ AÇILIM DEVREYE GİRİYOR

Rusya ile siyasi gerginlik olmadan önce de Türkiye dış ticarette yeni bir açılım başlatmak için çalışmalarını tamamlamıştı. Şimdi bu açılım hızlandırılacak. Bu kapsamda stratejik işbirliği yapılacak ülke ve bölgelerin sayısı artırılacak. Ekonomi yönetimi Türk firmalarının ve işadamlarının Afrika pazarında etkin hale gelebilmeleri ve pazar payını artırmaları için 20 milyar dolar seviyesini aşan toplam ticaret hacmini daha yukarı seviyeye çıkarmak için çalışma başlattı. Dünyanın önemli siyasi ve ekonomik merkezleri arasına giren Asya-Pasifik bölgesiyle ilişkileri derinleştirme ve geliştirmeye devam edilecek. Çin, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Endonezya, Malezya ve Singapur ile stratejik ortaklık düzeyine yükseltilen işbirliğinin daha üst noktaya taşınması hedefleniyor. Kafkasya ve Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve geçtiğimiz dönemde kurulan Türk Konseyi'nin daha da güçlendirilmesi temel hedef olarak belirlendi. Latin Amerika ve Karayipler ile yeni ticari ortaklık görüşmeleri başlatılacak. Ticari bağlantıların artırılması da göz önünde bulundurulan kıtalardaki büyükelçilik sayısı yükseltiliyor. Hükümet programına da giren yeni dış ticaret stratejisi kapsamında İpek Yolu güzergahındaki ülkelerle yeni bağlantılar kurulacak. Hizmet ticareti ve yatırımlara ilişkin hükümler de içeren yeni STA'lar yapılmasına yönelik analizler tamamlanacak. Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalara göre İpek Yolu üzerinde yer alan ülkeler ile siyasi, ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik girişimler sürecek. (Kaynak:Star)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Azerbaycan Türkiye Irak Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (28)

putin:

yalan inanmayin

22
72
yanıtYanıtla
pastırmalı çay:

dünyanın en gelişmiş ülkesi türkiye

72
12
yanıtYanıtla
yilmut:

bu ülke büyük ve kalabalık, potansiyeli yüksek bir ülke. . . . dolayısı ile ticaret hacmini yükseltmek için değişik yollar bulabilecek sağlam İŞ ADAMLARIMIZ da var. . . hükumet gerekli kolaylığı gösterirse İŞ ADAMLARIMIZ dünyayı feth eder. . . gerçi önceleri bir bocalama dönemi yaşarız ama ÜLKE SINIRLARINI da korumasını ihmal etmeyiz. . . BU MİLLET DIŞ KUVVETLERE KARŞI ANIN DA DA TEK YUMRUK HALİNE GELMESİNİ BİLEN BİR MİLLETTİR. . bakın suriyeye gencecik adamlar ülkeden kaçıyorlar. Biz değişik milletiz. . TÜRKÜZ.

61
11
yanıtYanıtla
bey:

kesın tıcaretı gıtsın dunya 5 den buyuk kendılerı dusunsun

42
5
yanıtYanıtla
gtr:

koyunlari kandirmaya devam o gaz alacaniz ulkelerin hepsi rusyanin tarafinda sizce sattirirmi :)))

5
35
yanıtYanıtla
....:

BİR MÜSİBET BİN NASİHATTEN İYİDİR

36
1
yanıtYanıtla
afyonlu:

Def ol anadoludan rusya

33
3
yanıtYanıtla
Oktay:

Badireler olacak ki uyanışlar olsun.

33
1
yanıtYanıtla
uzumcu:

her seyde bir hayir vardir kendimize ceki duzen verelim

32
1
yanıtYanıtla
antipkk:

Biz kimseye Düsman olarak bakmiyoruz ama biri bakarsa Gözünü oyariz! O kadar!

30
2
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title