Haberler

Rusya'ya İş Görüşmesine Gitti, Hayatı Değişti

Güncelleme:

5 yıl önce gittiği Rusya'da tarımsal faaliyetlerde solucan gübresinin kullanıldığını öğrenen Nedim Dilsiz, aynı sistemi İzmir'e de taşıdı, 2 ayrı tesis kurdu.

İzmirli Nedim Dilsiz, 5 yıl önce iş görüşmesi için gittiği Rusya'da, sağlıklı ve verimli tarım için kullanılan solucan gübresinin varlığını öğrendi. Dilsiz, hem tarım için toprağa hem de bununla bağlantılı insan sağlığına faydalı gübreyi, solucanları Türkiye'ye getirdikten sonra kurduğu tesislerde, bakanlıktan ilk onay alan firma olarak üretmeye başladı.

Bugün sayısı 200 milyona ulaşan solucanlarla kendisi için organik tarımın önünü de açan Dilsiz, Türkiye'nin dört bir tarafındaki köylerden, genetikleri bozulmamış tohumları, oluşturduğu tohum bankasında toplayıp, üretmek için harekete geçti.

İZMİR'DE İKİ TESİS KURDU

Türkiye'de bulunmayan, Rusya'da da özel olarak yetiştirilen 'etonya' cinsi solucanları İzmir'e getiren Nedim Dilsiz, Menderes ve Menemen ilçelerinde iki ayrı tesis kurdu. Bunun için özel olarak solucan yatakları kuran Dilsiz, ardından çürüttüğü sebze ve meyveleri belli işlemlerden geçirip içerisindeki zararlı bakterilerden arındırıp, özel yemler elde etti.

SOLUCANLARIN SAYISI KISA SÜREDE 200 MİLYONA ULAŞTI

Beş yıl önce belli zaman aralıklarında getirdiği 80 bin solucanı, bu özel yemlerin içerisine yerleştirip üremelerini sağladı. Kısa sürede sayıları 200 milyona ulaşan solucanların dışkılarından artık gübre elde etmek için yeni bir çalışma başlattı. Bunun için Rusya ve İsrail'den, aldığı cihazlarla, kendi solucan gübresi üretim birimini kurdu.

BAKANLIK'TAN İLK RUHSAT ALAN FİRMA OLDU

Bir yandan solucan gübresi üretimi için çalışmalarını sürdüren Nedim Dilsiz, bir yandan da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gerekli izinleri almak için girişimlerde bulundu. Girişimlerinin de olumlu sonuçlanmasıyla Dilsiz, Türkiye'de solucan gübresi üretimi için ruhsat alan ilk firma oldu.

YABANCI FİRMAYLA ORTAKLIK ÇOK YAKINDA

Nedim Dilsiz'in, projesini hayata geçirdiği sıralarda bağlantı kurduğu yabancı bir firmayla da ortaklıklar için görüşmelere başladı. Gerekli altyapı çalışmalarının ardından ortaklığın başlamasıyla da, yabancı firmanın kullandığı teknolojiyi, Türkiye'ye getirip üretim için önemli bir gelişmede elde etmiş olunacak.

TOHUM BANKASI DA KURDU

Yaklaşık 5 yıl süren çalışmasının karşılığını alan Nedim Dilsiz, organik tarım için de yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'yla bağlantıya geçip devlet arazilerini belli bir bedel karşılığında kiraladı. Bu bölgelerde özel ürünler yetiştirebilmek için de Türkiye'nin hemen bütün bölgelerini iki yılda dolaştı. Özellikle köylere giden Nedim Dilsiz, buralarda yaşayan vatandaşların kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla evlerinin bahçelerinde yetiştirdikleri, hiçbiri kimyasal ilaç kullanılmamış olan tohumları topladı. Kurduğu tohum bankasında domatesten, karpuza, kavundan kabağa, fasulyeye kadar 120'ye yakın organik olduğu tespit edilmiş tohum biriktirdi.

"RUSYA, ABD VE İSRAİL YILLARDIR BU SİSTEMİ KULLANIYORLAR"

Gübreyi elde eden, ardından da organik tarım için tohumları toplayan Nedim Dilsiz, hayalindeki projeyi bu aşamaya getirmek için büyük çaba harcadığını söyledi. Dilsiz, "Rusya, ABD ve İsrail yıllardır bu sistemi yani solucan gübresini kullanıyorlarmış. Bunda önemli gelişmelerde kaydetmişler, bizim ise bundan haberimiz yok. Ancak kimyasal gübre kullanıp durduk. Solucanı getirdim, bakanlıktan izin aldım, şimdi de üretime başladım. Bu gübreyi ilk olarak bu bölgedeki köylülere vermeyi planlıyorum. Ardından da üretimin gelişmesiyle, yurt çapına da yılabilir ama toprağa ve insana çok faydalı olan biri gübre. Önümüzdeki yıllarda zaten Avrupa Birliği'nin de bu konuda kararları olacak" dedi.

"GELECEK NESİLLER SAĞLIKLI OLSUN"

Organik tarım çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Nedim Dilsiz, "Ben çocuklarımın, onların arkadaşlarının ve bütün çocukların sağlıklı besinlerle büyümelerini istiyorum. Bunun için ülkenin hemen tüm bölgelerini gezdim. Köylerdeki teyzelerin 40 yıldır bahçelerinde yetiştirdikleri ürünlerin tohumlarını topladım. Şimdi bu tohumlardan üretim yapmaya başlayacağız. Organik üretim için, solucan gübresi de önemli bir etken olacak" dedi.

Dilsiz şu anda değişik ülkelerden ithal edilen solucan gübresinin tonunun 3 bin liradan satıldığını, kendisine ait iki tesisin tam kapasite ile üretime geçtiğinde yılda 3 ile 5 bin ton arasında üretim planlandığını anlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Türkiye İsrail İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (6)

GÜZEL TOPRAK:

ALLAH HİÇ BİR ŞEYİ BOŞUNA YARATMAMIŞTIR.

23
14
yanıtYanıtla
GURBETCi:

YALAN HABER iLK YAPAN BURDURDAN BiRi BU iSi ADAMIN ONALTI GÜBRE ÜRETiM CIFTLiGi VAR iKiNCi YAPANDA MERKEZi iSTANBUL OLAN MANiSADA EKOSOL iZMiRDEKi FiRMADA ÜCÜNCÜDÜR BASARILAR DiLERiM KENDiSiNE

23
0
yanıtYanıtla
mertadam:

Kedisini kutlar islerinde basarilar dilerim

13
1
yanıtYanıtla
cicilim@m.m:

tebrik eder başarılarınızın devamını içtenlikle dilerim

9
0
yanıtYanıtla
cicilim@m.m:

tebrik eder başarılarınızın devamını içtenlikle dilerim

7
0
yanıtYanıtla
ak genç:

helal

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title