Haberler

Rusya ve İran'ın S-300 Anlaşmasına Fiyat Engeli

Rusya'nın İran'a satmayı planladığı S-300 hava savunma sistemlerine ilişkin anlaşmanın fiyat üzerindeki görüş ayrılığı nedeniyle imzalanamadığı bildirildi.

Rusya'nın İran'a satmayı planladığı S-300 hava savunma sistemlerine ilişkin anlaşmanın fiyat üzerindeki görüş ayrılığı nedeniyle imzalanamadığı bildirildi.

Rusya'da düzenlenen "MAKS-2015" Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'na katılan İran heyetinden bir yetkili, Rus basınına yaptığı açıklamada, tarafların fiyat üzerinde anlaşma sağlayamadığını, bu nedenle anlaşmanın imzalanamadığını belirtti.

İran'ın, Rusya'nın S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya alma kararına itiraz ederek 2011 yılında uluslararası mahkemede açtığı 4 milyar dolarlık tazminat davasını da geri çektiğine dikkati çeken yetkili, yeni anlaşmanın imzalanması önünde hiçbir hukuki engel bulunmadığını ancak satış sözleşmesindeki fiyat konusunda ihtilaf bulunduğunu söyledi.

İran, 2007 yılında imzalanan anlaşmada belirtilen fiyatlar üzerinden S-300 füze savunma sistemlerini almak istiyor. Bunun için Tahran yönetiminin alımların sayısını beşten üçe düşürmeye de hazır olduğu belirtiliyor. Ancak Rusya'nın İran'a teklif ettiği S-300B4 "Antey-2500" sistemleri, daha önce önerilen ve şu anda üretimde olamayan S-300PMU sistemlerinden daha pahalı.

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamış, ABD ve İsrail anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Nisan 2015'te imzaladığı kararnameyle S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırıldığı bildirilmişti.

Uçak ve balistik füzelere karşı etkili olan S-300 füzeleri, dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title