Haberler

Rusya- Türkiye Arasında İthalat-İhracat Gerilimi: Rus Heyeti Gelmeyecek

Güncelleme:

Rusya- Türkiye arasındaki ithalat-ihracat gerilimi devam ediyor. Rusya Tarım Bakanlığı, nisan ayındaki heyet ziyaretinin iptal edildiğini duyurdu.

Türkiye'nin Rusya'dan yaklaşık 1.3 milyar dolarlık ithalat değeri olan 6 gıda ürününün alımının durdurulmasına ilk tepki Kremlin'den geldi. Rusya Tarım Bakanlığı, " Türkiye'ye bazı yasakların kaldırılması kararını alabilecek bir heyetin nisanda gönderilmesi" planının iptal edildiğini duyurdu.

Rusya ile Türkiye arasında "uçak düşürme" olayı ile başlayan gerilim ekonomide devam ediyor. Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in haberine göre geçen yıl başlayan bu süreçte Türkiye'ye gelen Rus turist sayısı bıçak gibi kesilmiş, Türkiye'de iş yapan Rus şirketlerden bazıları da yatırımlarını durdurmuş veya başka ülkelere kaydırma kararı almış, iki ülke arasındaki vizeler de rafa kaldırılmıştı. Bu süreç son birkaç ayda yumuşama gösterdi.

MOSKOVA'DAN ANKARA'NIN KARARINA TEPKİ

Moskova-Ankara arasında tekrar başlayan siyasi görüşmelerin iki ülke arasında özellikle gıda ürünlerinde ihracat-ithalat ambargosunun da kaldırılacağının sinyaliydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğündeki kalabalık Türkiye heyetinin Moskova ziyaretinde bu beklenti öne çıktı. Rusya, bazı gıda ürünlerinde ambargoyu kaldırdı. 14 Şubat'ta kaldırılan ambargonun içinde "soğan, arpacık soğanı, karnabahar, brokoli, tuz, karanfil çiçeği ve sakız" vardı. Bu ürünlerin toplam değeri ise 20 milyon doların altındaydı. Türk tarımcısının gözü ise yüzlerce milyon dolarlık satış yaptığımız yaş sebze-meyvedeydi. Ancak beklenti karşılanmadı ve Türkiye, Moskova'nın bu hamlesine 6 gıda ürününün alımını durdurmakla yanıt verdi. Yaklaşık 1.3 milyar dolarlık ithalat değeri olan "Mısır, buğday, ham ayçiçek yağı, ayçiçeği küspesi, bezelye ve pirinç" alımı durduruldu. Moskova, Ankara'nın bu kararına tepki gösteri. Bu tepkilerden ilki de Kremlin'den geldi.

RUS HEYETİ GELMEYECEK

Rusya'dan gelen tepkiler arasında en dikkat çekeni ise Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) adlı kurumdan… Kendi ürünlerini yetiştirmek ve "gıda güvenliği sağlamak" için Türkiye'de bir tarım şirketi kurmak istediğini açıklayan eski Sovyet ülkesinin tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, Türkiye'den domates, salatalık, elma ve armut alımına yönelik yasakların kaldırılmasını planlamadıklarını duyurdu. Rusya Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Türkiye'ye yönelik yasakların tamamen ya da kısmen kaldırılmasının tartışılabilmesi için Türk tarafının da Rusya'dan aldığı ürünlere getirdiği yasakları iptal etmesi gerektiği söylendi. Hatta "Türkiye'ye bazı yasakların kaldırılması kararını alabilecek bir heyetin nisanda gönderilmesi" planı da iptal edildi.

16 TON AYVAYI GERİ GÖNDERDİLER

Domates-buğday arasında devam gıda geriliminin en önemli cephelerinden biri de meyveler. Rusya sadece domates alımında değil ayva gibi Türkiye'de giden ürünlere karşı da yaptırımlar uyguluyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Rosselhoznadzor, Rusya'nın Yeni Yurkoviçi gümrük kontrol noktasında Türkiye'den gelen taze ayvaların geçişine izin vermedi. Türkiye'den gelen ayvaların sağlık kurallarına uygun olmadığını ve içerisinde sağlığa zararlı haşerelerin bulunduğunu gerekçe gösteren kurum, 16 ton ayva alımını yapmadı ve Türkiye'ye geri gönderdi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Türkiye Moskova Rusya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title